Vsetky tieto MiniPC od takychto znaciek maju svoje muchy. [...]
Tu su nejake negativa z mojej osobnej skusenosti. Pozitiva su tiez, len je ich asi menej ako negativ.
Zdroj - nestandardny je jeho vykon - je to notebookovy zdroj 250W! Ak by sa mu nieco stalo, neviem kde budem hladat nahradny. Zrejme na podpore minisforum, ktora btw moj pocitac za pol roka nestihla priradit k mojmu kontu a nahradny zdroj v monuke v eshope nemaju.
Bios - pred updateom nefunkcna (druha) herna grafika
Bios - po updatede funguje vsetko, len sa pocitac sem - tam neprebudza zo spanku a resetne sa
Bios - na forach niekto zistil, ake parametre napajania treba nastavit v biose, aby vyssie popisana situacia s neprebudzanim nenastavala. Uz nenastava, ale vydrzi to tak asi do vypadku elektriny, baterka nebaterka.
Ethernet - po pripojeni ethernetu v 60% pripadoch musim v OS vypnut/zapnut sietovku, aby sa tvarila funkcne. Bez toho sa tvari ako odpojena ale switch deteguje pripojenie 10Mbit. wtf? drivre su najnovsie vyrobcu sietovky, nie pocitaca.
Dizajn - jacky pre audio vstup a vystup su len z predu, takze kabliky pre repraky a mikrofon trcia z predu a vedu dozadu, co je pri minipc urcenom na stol trochu... nedomyslene.
Dizajn - tie jacky su umiestnene v dizajnovej mriezke (model Neptune), kvoli ktorej sa da pripojit iba slim jack, nie akykolvek jack
Cena - za rovnaku cenu sa da zlozit vykonnejsie pc v normalnej bedni. Nebude take male, kompaktne a tiche, ale bude lacnejsie, bez divnych problemov v biose a s dostupnostou nahradnych dielov na druhy den
Sifrovat disk klucmi ulozenymi v TPM som sa neodvazil. Presiel som z neherneho surface booku 2 kde to s intelom fungovalo bez jedineho zadrhnutia. Zalozny notebook/tablet na pracu bude po tejto skusenosti opat surface, asi uz s ARMom.
Ale aby som nebol cisto offtopic tohoto vlakna - Windows 11 sa daju kupit radovo za jednotky eur a je to v EU legalne, lebo MS nemoze zakazovat dalsi prepredaj licencie, ktora nebola pouzita. Daju sa k tomu najst clanky. Casto je to jednorazova licencia ktora sa aktivuje telefonom na loklanje linke MS (komunikujete cislami s automatom) a da sa aktivovat iba raz, takze pri vymene hw alebo disku si treba kupit dalsiu. Mam takto viacero licencii Windows 11, MS Office, Visio niekolko rokov. Videl som takto predavat aj CALy na Windows server alebo licencie na MS SQL server.