GSM brána pro domácí použití

5R

GSM brána pro domácí použití
« kdy: 13. 02. 2026, 20:08:07 »
Mám v mobile fyzickú sim pre hovory a sms + dátovú esim. Chcel by som sa zbaviť prítomnosti tej fyzickej sim karty ale bez toho, aby by som prišiel o služby na nej (hovory a sms). Jednak budem cestovať mimo EÚ a chcem mať voľný slot pre miestne karty, druhak by som aj za prichádzajúce volania a sms v niektorých krajinách platil.

Čiastočným riešením by bolo, ak by som mohol mať v mobile aktívne 3-4 sim/esim naraz ale neviem o tom, že by sa to dalo.

Druhým, krajším možným riešením by bola služba, ktorá by prijala hovor v mobilnej sieti a presmerovala ho cez internet do nejakej aplikácie v mojom mobile. Na Slovensku to asi ponúka O2 ako virtuálne číslo, ale iba ako biznis službu bez cien a bližšieho popisu na webe.

Tretím možným riešením by mohlo byť skúsiť si takú službu urobiť sám.

A k tomu mám dve otázky:

1) Existuje na to overená krabička za prijateľnú sumu (tak do 150 eur) alebo mám uvažovať smerom Rpi/NUC + napr. SIM7600 rpi hat/usb modul + asterisk + voip klient v mobile?

2) Ako veľmi budem ľutovať, ak sa o to pokúsim?
(v zmysle je to OK na papieri ale v realite budem bojovať s nekompatibilitou, obskúrnosťami a čiernou mágiou v konfigoch)

Zopper

• 980
    • Zobrazit profil
Re:GSM brána pro domácí použití
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 08:21:27 »
Tak zbastlit by se asi něco dalo, ale to by člověk musel být hodně velký nadšenec, aby ten čas stál za to.

Z vlastní zkušenosti (řešil jsem přesně to samé): Na fyzické simkarty kupované po trafikách se vykašli (stejně budou chtít občanky a registraci a všechno možné) a kup si datové esim od některé z té hromady služeb, co to nabízí pro turisty (nebo, jestli to chceš mít pohodlné a neřešit recenze, tak si trochu připlať u Revolutu). Místo žonglování s fyzickýma kartama, které rády padají z prstů na zem a pod sedadlo, prostě přepneš kartu v menu telefonu podle toho, na které straně hranice jsi.

Jako že mít 4 AKTIVNÍ karty najednou nemůžeš, ale máš je uložené a můžeš si je z minuty na minutu přepínat.
« Poslední změna: Dnes v 08:23:38 od Zopper »

Zopper

• 980
    • Zobrazit profil
Re:GSM brána pro domácí použití
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 08:32:07 »
Alternativně mě ještě napadlo, že jsou služby, co ti pronajmou kapesní LTE modem se světovým roamingem, takže se jen připojuješ na wifi, co si nosíš stále s sebou. Asi to dává větší smysl v případě, že je potřeba připojení sdílet mezi více lidmi (rodinná dovolená).