Upřímně, teď jsem z diskuze ještě více zmatený než při úvodním dotazu
. Ale odvodil jsem si, že nejlepší bude pořídit si buď repas thinkpad nebo prohrabat se kancelářskými modely od dell, lenovo, hp. Budu rád za poupravení mylného odvození.
Jinak děkuji všem za hojnou účast, cením si toho.
Napíšu vlastní zkušenost z oboru podobnýho FELu (budova hned vedle). Tehdá (2010) mi stačil cca do třeťaku notas MSI s core2duo a dedikovanou grafikou. Zvládalo to Matlab(potom octave s xcos na předmět automatický řízení, všechny 3mechaniky a pružnosti pevnosti), měl jsem zapsaný předměty jako byla počítačová grafika (zde jsem používal RHINO a wxMaxima - Maple, pro onan..ování s pímenkama u kubických splinů, beziérovek a já nevím čeho všeho ještě), potom jsem měl dobrovolný předměty python ve vědeckých aplikacích a programování pro web. Komp zvládal 2d i 3d CADy, dělal jsem v tom menší sestavy. Laborky, semestrálky i bc. a diplomku jsem psal LaTeXu, libreoffice taky ok.
Dneska dělám podobně náročný věci a mám cca 7let starej DELL latitude E5270 (i5-6300U, 16gb ddr4, intel hd 520, 512gb ssd nvme) a prakticky žádný výkonový omezení nepociťuju. Dělám nejvíc php, mysql, arduino, ESP32, python pro RPI + 2d a 3d(velmi malé sestavy pro 3d tisk) CAD. Systém používám Kubuntu 22.04.
Když bych dělal na tom co mě živí (specializované numerické analýzy), tak stejně bych musel koupit výpočtový server, ale přípravu modelů a vyhodnocení výpočtů bych na noťasu zvládl dělat.
Kompa na studium bych si kupoval podle pro mě klíčových parametrů:
1) musí být lehký a vydržet na baterku - budeš ho tahat všude
2) kvalitní mechanický zpracování-> HP, DELL, Fujitsu Siemens
3) podpora hw v Linuxu -> není důležitý, ale za mě linux ušetří dost patlání se s instalací programů, a hlavně se naučíš automatizovat např. psaní laborek (nauč se gnuplot, gawk, sed a LaTeX, možná se ti to bude hodit i do práce, s gawk a gnuplot zvládneš analyzovat data o několika milionech řádků za zlomek vteřiny i na prehistorickým stroji-> tzn. kompu co je starší než ty)
4) peněz není nikdy dost, takže něco fakt lacinýho (pro mě bylo do 10k, dá se fungovat i na kompu za 5k, samozřejmě druhá ruka), riziko, že ho zapomeneš, utopíš, někdo ti ho šlohne je veliký
5) stejně až budeš dělat něco, na co ti výkon běžnýho kompa nestačí, tak buď budeš mít přístup na nějaký fakultní server (v mém případě to byl ANSIS), nebo ti ho koupí nějaká firma u kt. budeš dělat bc. nebo diplomku -> nejlepší PC je ten který mi někdo koupí