Notebook na VŠ

Buldr

• 147
    • Zobrazit profil
Re:Notebook na VŠ
« Odpověď #45 kdy: 23. 03. 2024, 07:54:09 »
Lidi co tu radíte macy - stroje s "M" procesorem jsou fajn a jako kancelářské stroje v základní verzi jsou i cenově docela odpovídající, za rozumný peníz velmi slušný stroj. Na kancelář. Na profi práci jako je development potřebujete RAM a disk [...]

OS X má oproti Linuxu i Windows skvěle vyladěnou práci s pamětí. To, čím by třeba žena zabila můj linuxový systém s dvojnásobkem paměti třikrát, to OS X na Airu kupodivu dává tak, že jde celý systém jakž takž používat. Paměti tam díky tomu reálně potřebujete tak polovinu. Pravidelně nad tím žasnu.

O správu paměti, ekosystém, … vůbec nejde, protože problémy nastávají v okamžiku, kdy se potřebuješ připojit k něčemu pomocí převodníků sériového portu, sběrnice, měření … alespoň za mých času na FEL denní záležitost, avšak za našich studií (spolubydlící byl stejného ražení) bylo sériové i paralelní rozhraní vlastně standard a součást každého PC/notebooku.

Naneštěstí se bavíme o FEL, kde se dá předpokládat zápal do elektrotechniky, hrátky s MCU a místo vonných svíček se potáhne vůně páječky, místo kečupu IPA a nad stolem velké nepájivé pole, neustále něčím napíchané s připojeným logickým analyzátorem.

Že s tím přijde do styku je jistota a to s Apple moc dohromady nejde.
Carpe diem

« Odpověď #46 kdy: 23. 03. 2024, 08:17:54 »
Co třeba koupit třeba něco staršího, ale stále dostatečně funkčního?
Např. nějaký 15,6" Lenovo Thinkpad - T580, P51, P51s, P52, P52s.... se 4K displayem a i7 procesorem...
Do těchto notebooků je možné dát až 64GB RAM DDR4 (mám tušení, že P51 a 52 dokonce mají 4 moduly s max. 128GB), která je dnes velmi levná a dále také až 4TB SSD M.2. 4K display těchto notebooků má i na dnešní dobu kvalitní obraz.
Tahle kategorie notebooků má velmi bytelnou konstrukci a výkonově dostačují i na vývoj, pokud tam nechceš využívat nějakou větší virtualizaci - na hrátky s Proxmox, XCP-ng,....  by to asi bylo poněkud dýchavičné, ale na hrátky s KiCad, OR-CAD, apod.... (říkal jsi, že studuješ elektrofakultu), vývoj sw, apod... by to podle mého názoru stačilo víc než bohatě.

JurajP

• 370
    • Zobrazit profil
« Odpověď #47 kdy: 23. 03. 2024, 09:20:53 »
Za mě v práci používáme HP - Probooky / Zbooky a všichni jsou spokojení.
No neviem ci by som sa odvazil odporucat niekomu HP. Nic ine ako Lenovo alebo Dell by som ani nezvazoval

Mlocik97

• 911
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 23. 03. 2024, 10:32:50 »
Za mě v práci používáme HP - Probooky / Zbooky a všichni jsou spokojení.
No neviem ci by som sa odvazil odporucat niekomu HP. Nic ine ako Lenovo alebo Dell by som ani nezvazoval

Ako HP poslednou dobou fakt je debilné (vrátane hlášky CEO že atrament od iných výrobcov môže infikovať ich tlačiareň vírusom, pretože sú neschopný si firmware zabezpečiť). Na druhú stranu, Hardware samotný majú celkom dobrý. Rozhodne lepší než napríklad Acer či Asus. Ale tiež súhlasím že Dell a Lenovo je na tom lepšie, aj keď u Lenova zas ten Hardware je občas na tom trocha horšie, najmä som videl niektoré notebooky od Lenovo čo pri otváraní sa prehýnal celý spodný saši do vnútra, a pánty tiež nedržali úplne najlepšie. Ale to bolo dávnejšie, a celkovo Lenovo až na pár veľmi lacných kusov nie je až tak špatné.

Osobne mám Dell, a tam fakt som ešte nevidel jediný problém. Pre mňa je to Dell > Lenovo > HP > MSI > zvyšok

« Odpověď #49 kdy: 23. 03. 2024, 11:09:01 »
Ono dost záleží o kterou řadu (a cenovou kategorii) jde.
Jednou jsem synovi koupil vcelku výkonný, ale laciný HP "plasťák" a to už nikdy nehodlám opakovat - celé se to kroutilo, 2x se zlomily panty, i konektor napájení se měnil.
Ale jako pracovní stroj už přes 10 let používám Probooky (450, 470) a s těmi nemám žádný problém.

« Odpověď #50 kdy: 23. 03. 2024, 12:10:12 »
https://www.gigacomputer.cz/zbozi/1481826-lenovo-thinkpad-l480.html

S timhle repasem nebo podobnym za cca 5K s dvouletou zarukou FEL uplne v pohode vystudujes. Maximalne si prilatis a nechas si tam dat o trochu vetsi disk. A az s nim nekde prastis, sklouzne ve vlaku ze stolku a nebo ho nekdo slohne, tak neprobrecis odpoledne ale rovnou si pujdes pro dalsi.

Az prijde ten cas a zacnes potrebovat opravdu notas nejakych oslnivych parametru, tak ho dostanes od zamestnavatele.

« Odpověď #51 kdy: 23. 03. 2024, 14:18:50 »
Je třeba otevřeně říci, že Apple a jeho MacOS je pro člověka od DOS a Windows platformy naprostý šmejd, úplný omalovánky a mobil naplacato.

To má být nějaký hodně hloupý pokus o flame? Jediné, co je třeba otevřeně říci je, že evidentně vůbec netušíte o čem to uživatelsky mluvíte.

Netvrdím že by jim nefungoval ekosystém, ten mají perfektní, ale je hodně svazující a v praxi to znamená buď vše Apple a nebo nic. Ano, dá se používat, ale přesně tak jak to Jobsovi lidi vymysleli, žádný úkrok stranou!

Nevím, žena má jenom Air a je naprosto spokojená. Na nějaký "ekosystém" se vám velká část lidí vykašle, je jim to jedno. On ne každý potřebuje mít obsesivně propojené všechno se vším.

Na programování bych Apple nikdy nedoporučil. Ano, jako třetí počítač na chlubení OK, beru.

Tak hlavně, že když vezmu kolegy vývojáře z předchozích asi pěti firem, pro které jsem pracoval, minimálně polovina z nich jela na OS X, že. Asi se všichni potřebovali chlubit.

Ale samotný core programování stejně většinou každý dělá na Windows, a ev. derivátu Chrom/Edge a (MS) SQL.

To myslíte vážně? Jakože fakt? :D

Čest výjimkám a vůbec nepochybuji že existují firmy co jedou pouze na Linuxu.

Na čem jaká firma jede je dost často dost irelevantní. Ony vždycky říkají, že "jedou na". A pak tam člověk přijde, že buď Linux nebo nenastoupí a najednou, ehm, ehm, tak dobře, nám Linux taky nevadí...

Samotná koupě NB je prkotina, od člověka který jde na VŠ mě překvapuje ta nesamostatnost.

V čem je nesamostatný? Že když něco řeší, místo toho, aby si něco patlal sám se obtěžuje zeptat na názor i dalších lidí? Vás bych fakt chtěl mít jako kolegu.

Stejně je to pouze kus plastu který vydrží 3 roky, a nebo do prvního blbý pádu.

Tak už víme, že co je starší než tři roky pro vás není dostatečně free, cool a in, Ale představte si, že mnoha lidem -- a to i vývojářům -- stačí i deset let staré stroje. To je, co? Tak dobré ráno.

« Odpověď #52 kdy: 23. 03. 2024, 16:03:29 »
Pracovní notebooky jsou na tom lépe. Dokážou spolehlivě sloužit i 10 let.
Sám jsem kdysi (2013) dostal jako pracovní HP Probook 450 G0. Po 5 letech byl čas na upgrade, dostal jsem novější stroj.
Původní notebook jsem dal synovi (tenkrát 8 třída ZŠ) a sloužil mu v pohodě dalších 5 let (do loňska, kdy dostal nový - zase Probook 450).
Jednou mu notebook dokonce spadl z postele (palanda 1,6 m vysoko) a cestou se ještě hranou odrazil od masivního skleněného půllitru.
Po pádu stačilo secvaknout rozskočené plasty a fungoval bez problémů dál, jen mu na boku zůstal zásek jako památka na ten půllitr.  :)

Mlocik97

• 911
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #53 kdy: 23. 03. 2024, 18:25:51 »
Pracovní notebooky jsou na tom lépe. Dokážou spolehlivě sloužit i 10 let.
Sám jsem kdysi (2013) dostal jako pracovní HP Probook 450 G0. Po 5 letech byl čas na upgrade, dostal jsem novější stroj.
Původní notebook jsem dal synovi (tenkrát 8 třída ZŠ) a sloužil mu v pohodě dalších 5 let (do loňska, kdy dostal nový - zase Probook 450).
Jednou mu notebook dokonce spadl z postele (palanda 1,6 m vysoko) a cestou se ještě hranou odrazil od masivního skleněného půllitru.
Po pádu stačilo secvaknout rozskočené plasty a fungoval bez problémů dál, jen mu na boku zůstal zásek jako památka na ten půllitr.  :)

Tak ono pád z postele dnes laptop prežije bez problémov ak nespadne na displej (čo by ho určite rozbilo)... Dnešné SSD sú proti HDD odolnejšie a inak mechanické časti mimo vetráčkov chladiča už v laptopoch nie sú (a aj to vyzerá že sa nahradí chladením pomocou membrány - Viď Frore AirJet).

Mudvy

« Odpověď #54 kdy: 23. 03. 2024, 20:01:24 »
Ja mel jako prvni notas Acer za 17 tis, ten vydrzel 2 roky. Delal to ze se prehrival a pri tom se podtaktovaval. Nakonec to nevydrzela grafika, teda spis jeji pripajeni (BGA).

Pak jsem mel Lenovo, ten asi zije doted ale nepouziva se. Byl to ideapad za asi 22 tis. Tam se taky upekla grafika. Ale furt to jeste zvladalo linux.

Doma mam jeste dell a lenovo. Oba jsou repas stary pres 10 let. Ty jedou furt. Ale pravda nehraju na nich hry.

Jako nejvetsi rozdil jsem zaznamenal v dobe kdy jsem prechazel z hdd na ssd.

To tem starym strojum dalo druhou sanci. Skoda ze umreli win 7. Ty desitky si spousteji na muj vkus hrozne nesmyslu.

Predpokladam ze pojedou dokud se nestanou desitky obsolete. Novej system tam nedam. Pak nejspis pojedou na linuxu dokud neumrou.

Co je fajn ze je mam jeste se staryma poctivyma dokynama.

Levny notasi nema cenu uvazovat jako spolehlivy.

Ja si to vzdycky proklepnul pres
https://www.notebookcheck.net/Benchmarks-Tech.123.0.html

« Odpověď #55 kdy: 23. 03. 2024, 20:07:24 »
Levny notasi nema cenu uvazovat jako spolehlivy.

Problém je, že nikdo přesně neví, co znamená "levný". Logicky. Protože to pro každého znamená něco jiného a co hůř, navíc taky můžete dobrý notebook výhodně koupit. Já osobně třeba v životě neměl dražší notebook než za cca 15 000 Kč. A byly mezi nimi jak držáky, tak celkem krámy (jeden z těch krámů byl, mimochodem, od HP, druhý, ještě větší, od Dellu). A jiné od týchž výrobců zase byly dobré a slouží i po skoro dvanácti letech. Pravda, třeba ty od Lenova byly dobré všechny.

« Odpověď #56 kdy: 23. 03. 2024, 20:36:22 »
Upřímně, teď jsem z diskuze ještě více zmatený než při úvodním dotazu :). Ale odvodil jsem si, že nejlepší bude pořídit si buď repas thinkpad nebo prohrabat se kancelářskými modely od dell, lenovo, hp. Budu rád za poupravení mylného odvození. ::) Jinak děkuji všem za hojnou účast, cením si toho.

Mudvy

« Odpověď #57 kdy: 23. 03. 2024, 20:38:22 »
Za me levny jsou ty zakladni rady. Vetsinou mely hloupe chlazeni ktere jelo nonstop a vetrak jsem cistil kazdy 4 mesice. Tim hur kdyz se musel kvuli vyfoukani ventilatoru rozebirat cely sroj.

Ty drazsi rady mysli i na snadny servis.

Zalezi taky, jak se k tomu clovek chova a jak moc ten pocitac zatezuje.

Hp dava na nektery levnejsi rady jen rocni zaruku. Asi vy proc. Nektery maji zase 3 roky.

Pokud jede notas 8+ hodin denne tak je rozumnejsi si nebrat nejlevnejsi stroj z globusu.

« Odpověď #58 kdy: 23. 03. 2024, 21:43:52 »
Upřímně, teď jsem z diskuze ještě více zmatený než při úvodním dotazu :). Ale odvodil jsem si, že nejlepší bude pořídit si buď repas thinkpad nebo prohrabat se kancelářskými modely od dell, lenovo, hp. Budu rád za poupravení mylného odvození. ::) Jinak děkuji všem za hojnou účast, cením si toho.
Napíšu vlastní zkušenost z oboru podobnýho FELu (budova hned vedle). Tehdá (2010) mi stačil cca do třeťaku notas MSI s core2duo a dedikovanou grafikou. Zvládalo to Matlab(potom octave s xcos na předmět automatický řízení, všechny 3mechaniky a pružnosti pevnosti), měl jsem zapsaný předměty jako byla počítačová grafika (zde jsem používal RHINO a wxMaxima - Maple, pro onan..ování s pímenkama u kubických splinů, beziérovek a já nevím čeho všeho ještě), potom jsem měl dobrovolný předměty python ve vědeckých aplikacích a programování pro web. Komp zvládal 2d i 3d CADy, dělal jsem v tom menší sestavy. Laborky, semestrálky i bc. a diplomku jsem psal LaTeXu, libreoffice taky ok.
Dneska dělám podobně náročný věci a mám cca 7let starej DELL latitude E5270 (i5-6300U, 16gb ddr4, intel hd 520, 512gb ssd nvme) a prakticky žádný výkonový omezení nepociťuju. Dělám nejvíc php, mysql, arduino, ESP32, python pro RPI + 2d a 3d(velmi malé sestavy pro 3d tisk) CAD. Systém používám Kubuntu 22.04.

Když bych dělal na tom co mě živí (specializované numerické analýzy), tak stejně bych musel koupit výpočtový server, ale přípravu modelů a vyhodnocení výpočtů bych na noťasu zvládl dělat.

Kompa na studium bych si kupoval podle pro mě klíčových parametrů:
1) musí být lehký a vydržet na baterku - budeš ho tahat všude
2) kvalitní mechanický zpracování-> HP, DELL, Fujitsu Siemens
3) podpora hw v Linuxu -> není důležitý, ale za mě linux ušetří dost patlání se s instalací programů, a hlavně se naučíš automatizovat např. psaní laborek (nauč se gnuplot, gawk, sed a LaTeX, možná se ti to bude hodit i do práce, s gawk a gnuplot zvládneš analyzovat data o několika milionech řádků za zlomek vteřiny i na prehistorickým stroji-> tzn. kompu co je starší než ty)
4) peněz není nikdy dost, takže něco fakt lacinýho (pro mě bylo do 10k, dá se fungovat i na kompu za 5k, samozřejmě druhá ruka), riziko, že ho zapomeneš, utopíš, někdo ti ho šlohne je veliký
5) stejně až budeš dělat něco, na co ti výkon běžnýho kompa nestačí, tak buď budeš mít přístup na nějaký fakultní server (v mém případě to byl ANSIS), nebo ti ho koupí nějaká firma u kt. budeš dělat bc. nebo diplomku -> nejlepší PC je ten který mi někdo koupí

Karmelos

• 1 164
    • Zobrazit profil
« Odpověď #59 kdy: 23. 03. 2024, 22:07:11 »
No nejdůležitější podle mě je, kolik na to máš rozpočet. Notebooků z repase (gigacomouter) apod bych se nebránil, akorát bych si dal pozor na pár věcí - nebral bych stav B = podřený, viditelně opotřebený, ujistil se, že má českou klávesnici= spousta lákavých nabídek je z nějaké řiti typu Belgie a půlka kláves jsou nějaký paznaky,  a určitě bych kupoval procesor co MS oficiálně podporuje pro W 11, tedy od 8 generace (8xxx) výš. Za mě bych šel do víc ram 16/32 a stačil by mi full HD displej.  Dell hp (ProBook) nebo Lenovo jsou za mě ok.
Gréta je nejlepší.