Jak píšou ostatní, záleží na tom, co s tím chceš dělat.
Mám doma několik Arduin a jedno Raspberry Pi.
Arduino:
- jsem naprogramoval na rozsvěcení a zhasínání LED světla na chodbě po krocích (PWM)
- mi zapíná/vypíná větráky ve skříni s počítačem podle teploty (když je moc teplo, vytáhne vzduch a zase vypne)
- ATTiny85 (naprogramováno s pomocí Arduina jako ISP a v Arduino IDE) vysílá teplotu a vlhkost z venkovního čisla
- mi přijímá údaje z venkovního čidla a předává je do...
Raspberry Pi:
- bere od Arduina údaje zvenku i zevnitř
- zobrazuje teploty a vlhkosti na klasickym barevnym TFT LCD
- je připojený přes WiFi do domácí sítě (takže ty teploty můžu klidně předávat někam dál, archivovat, ...)
Arduino je nižší úroveň. Umí hodně věcí, ale je to pořád jen kontroler s programem.
Raspberry je počítač, kterej má přímý vstupy/výstupy, díky kterým se s ním dá dělat podstatně víc než s klasickým PC. Ale je to už vyšší úroveň.
Arduino se hodí na nějakou jednoúčelovou (relativně jednoduchou; lze ale i složitý, to záleží) úlohu. Naprogramuješ, zapojíš, necháš bejt.
Raspberry lze taky použít takhle, ale bude dost zabitý (nevyužitý).
Já používám Arduina na jednoduchý úlohy nebo jako doplněk k RPi (odpálíš pin na Arduinu = 100Kč za nový, odpálíš pin na RPi = 1000Kč za nový), RPi pak na porovnávání a chování se podle toho, co leze z Arduina + zobrazení stavu a uživatelskej vstup.