Raspberry Pi vs. Arduino

Syndrom

Raspberry Pi vs. Arduino
« kdy: 24. 01. 2016, 21:55:00 »
Zdravim, dokazete mi nekdo vysvetlit jaky je hlavni rozdil mezi raspberry a arduino? V cem jsou vyhody jednotlivych vecicek? Zvazuju koupi, ale nevim co zvolit. Diky
« Poslední změna: 24. 01. 2016, 22:04:52 od Petr Krčmář »

Tomáš Roll

Re:Raspberry Pi vs. Arduino
« Odpověď #1 kdy: 24. 01. 2016, 22:07:24 »
Raspberry je mikropočítač, Arduino je mikrokontroler
Raspberry má operační systém, Arduino nemá nic, jen tvůj program
Raspberry je výkonnější, Arduino zas pracuje v realtime

Tomáš Roll

« Odpověď #2 kdy: 24. 01. 2016, 22:08:41 »
A hlavní rozdíl je, že Arduino se můžeš objednat z Číny za 70 Kč.

ardo

« Odpověď #3 kdy: 24. 01. 2016, 22:16:03 »

Pokud jsi lempl, kterého nezajímá práce ostatních.

Jenda

« Odpověď #4 kdy: 24. 01. 2016, 23:18:44 »
Zvazuju koupi, ale nevim co zvolit.
Musíš nám napsat, k čemu to chceš použít. Jsou to dvě odlišné věci. „Můžete mi vysvětlit, jaký je rozdíl mezi jízdním kolem a sekačkou na trávu? Zvazuju koupi, ale nevim co zvolit.“

Pokud jsi lempl, kterého nezajímá práce ostatních.
Prosím vysvětli. Myslíš tím využití knihoven a hardwaru, které autoři dobrovolně uvolnili pod licencemi, které tato využití explicitně povolují? Nebo že máme řešit, jestli to pájí čínské děti?

ardo

« Odpověď #5 kdy: 25. 01. 2016, 01:14:42 »
Ten HW někdo navrhl a zakoupením mu můžeš poděkovat. Samozřejmě se bavíme o běžném malém vlastním projektu. Děti nikoho nezajímají.

Tomáš Roll

« Odpověď #6 kdy: 25. 01. 2016, 09:17:32 »
Můžu tě ubezpečit, že Arduina v českých eshopech jsou z 90% čínské klony. Akorát jsou 5x předražené oproti dovozu z Číny.

Nebudu se tu dohadovat o nějaké "morálce", protože pokud to autoři vydali pod open source licencí, tak jejich motivací bylo co největší rozšíření.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #7 kdy: 25. 01. 2016, 09:34:37 »
Jak píšou ostatní, záleží na tom, co s tím chceš dělat.

Mám doma několik Arduin a jedno Raspberry Pi.

Arduino:
- jsem naprogramoval na rozsvěcení a zhasínání LED světla na chodbě po krocích (PWM)
- mi zapíná/vypíná větráky ve skříni s počítačem podle teploty (když je moc teplo, vytáhne vzduch a zase vypne)
- ATTiny85 (naprogramováno s pomocí Arduina jako ISP a v Arduino IDE) vysílá teplotu a vlhkost z venkovního čisla
- mi přijímá údaje z venkovního čidla a předává je do...

Raspberry Pi:
- bere od Arduina údaje zvenku i zevnitř
- zobrazuje teploty a vlhkosti na klasickym barevnym TFT LCD
- je připojený přes WiFi do domácí sítě (takže ty teploty můžu klidně předávat někam dál, archivovat, ...)

Arduino je nižší úroveň. Umí hodně věcí, ale je to pořád jen kontroler s programem.

Raspberry je počítač, kterej má přímý vstupy/výstupy, díky kterým se s ním dá dělat podstatně víc než s klasickým PC. Ale je to už vyšší úroveň.

Arduino se hodí na nějakou jednoúčelovou (relativně jednoduchou; lze ale i složitý, to záleží) úlohu. Naprogramuješ, zapojíš, necháš bejt.

Raspberry lze taky použít takhle, ale bude dost zabitý (nevyužitý).

Já používám Arduina na jednoduchý úlohy nebo jako doplněk k RPi (odpálíš pin na Arduinu = 100Kč za nový, odpálíš pin na RPi = 1000Kč za nový), RPi pak na porovnávání a chování se podle toho, co leze z Arduina + zobrazení stavu a uživatelskej vstup.

Jerry

« Odpověď #8 kdy: 25. 01. 2016, 10:50:34 »
Dost dlouho jsem nechápal, proč kupovat Arduino, když si můžu přímo koupit ATmegu nebo ATtiny a naprogramovat si ji v céčku. Kolega mi to nedávno objasnil...
Za cenu, za kterou lze koupit čínskou destičku s procesorem, USB převodníkem a konektorama, nemám šanci samostatně stejný procesor sehnat, často jen konektory vyjdou dráž než cele arduino... ekonomické perpetum mobile?

Jinak to hlavní asi již zaznělo:
AVR (třeba arduino) - levnější, jednodušší, menší výpočetní výkon a dostupná paměť, ale taky spotřeba energie
Raspberry - výkonnější, běží na něm operační systém, který spoustu věcí neskutečně zjednodušuje (soubory, síť, periferie), ale zároveň může komplikovat cokoliv, kde záleží na přesném časování (jakmile rozhodují mikrosekundy).

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 25. 01. 2016, 11:05:05 »
Arduino:
- mi zapíná/vypíná větráky ve skříni s počítačem podle teploty (když je moc teplo, vytáhne vzduch a zase vypne)

Tedy nic ve zlem, ale nemel by clovek jednodussi zivot s obycejnym termostatem?

Syndrom

« Odpověď #10 kdy: 25. 01. 2016, 21:57:32 »
Chtel bych si prsve hrat s ruznymi cidly, vyhodnocovat jejich hodnoty atd. Muzu k arduinu pripojit vice cidel? Dokaze prenest data na nejaky display nebo to bude na neho uz moc?

« Odpověď #11 kdy: 25. 01. 2016, 22:17:58 »
Ten HW někdo navrhl a zakoupením mu můžeš poděkovat. Samozřejmě se bavíme o běžném malém vlastním projektu. Děti nikoho nezajímají.

Jestli se nemýlil pak arduino je open-hardware a tedy můžete udelat klon (schemata jsou volne dostupné) ale nesmí na nem byt logo arduino.

Tomáš Roll

« Odpověď #12 kdy: 25. 01. 2016, 22:25:35 »
Chtel bych si prsve hrat s ruznymi cidly, vyhodnocovat jejich hodnoty atd. Muzu k arduinu pripojit vice cidel? Dokaze prenest data na nejaky display nebo to bude na neho uz moc?

Můžeš, v pohodě. Přečíst par čidel a poslat na display to zvládne s přehledem. Právě k tomu to je.

Kit

« Odpověď #13 kdy: 25. 01. 2016, 22:34:48 »
Arduino:

Tedy nic ve zlem, ale nemel by clovek jednodussi zivot s obycejnym termostatem?

Obyčejný termostat například neumí derivovat, což se občas při stabilizaci teploty hodí.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 25. 01. 2016, 23:01:45 »
Obyčejný termostat například neumí derivovat, což se občas při stabilizaci teploty hodí.

To neumi. Ale ty potrebujes teplotu v kredenci s pocitaci s laboratorni presnosti?