Zdravím,
chtěl bych se zeptat na vhodný monitoring. Chtěl bych monitorovat cca 10 strojů (NASky, tiskárna Brother, různé jednodeskové počítače-debian, routery-openwrt). Zařízení mám mezi sebou spojené VPN tunely wireguard. Zkoušel jsem Cacti, ale moc mi tam nejde to SNMP na tiskárny.
Mohli byste mi doporučit vhodný monitorovací systém (poměr výkon/jednoduchost). Na mail-in-a-box mám munin, šlo by to použít i na to?
Chtěl bych zaznamenávat rychlost sítě, využití disků, teploty, pokusy na přihlášení na ssh, případně další věci, ideálně, aby tam šlo i dobastlit sbírání dat z čidel (vlhkost apod, cron na php skript). Upozornění např. na email. Konfigurace ideálně v texťáku.
Děkuji za případné tipy a nasměřování.
Já bych sáhnul po Zabbixu – a to ne proto, že s ním dělám, ale prostě proto, že dává smysl. Na Proxmoxu to rozběháš klidně na dvou virtuálkách (jedna na frontend + Zabbix, druhá na PostgreSQL s TimescaleDB nebo jak se to teď jmenuje). Není to žádná věda. Spousta věcí, co chceš, už je hotová v šablonách. A navíc existuje jednoduchá integrace do Home Assistantu. Myslím, že na to má dokonce video i Dmitrij (tvář Zabbixu na YouTube).
Druhá varianta je Grafana s Mimirem (proč si hrát Prometheem, když si ho Grafana sama forknula).
Tohle jsou jinak dvě nejčastější řešení, na která narazíš v korporátech – třeba v Alze nebo O2. Takže to má i profesní přesah.