Změna pořadí OS v GRUB

Michal Spica

Změna pořadí OS v GRUB
« kdy: 13. 08. 2010, 15:00:32 »
Zdravím. Mohl by mi prosím někdo poradit jak změním pořadí jednotlivých OS v GRUB? Mám nainstalovanou Fedoru 7 společně s Windows XP. Rád bych se naučil trochu zacházet s Linuxem, ale Win používám častěji a chtěl bych, aby se načítaly primárně. Marně jsem dost dlouho hledal na fórech, ale našel jsem maximálně rady jak změnit pořadové číslo OS, který se bude načítat jako výchozí. Jednak se mi nepovedlo ani tohle, ale hlavně bych to musel dělat znovu při každé aktualizaci systému, protože se změní pořadí. Moc prosím o nějaký návod krok za krokem, terminál umím akorát spustit. Také jsem četl, že pro Ubuntu je nějaký StartUp Manager, neexistuje něco podobného pro Fedoru? Předem díky.

Re: Změna pořadí OS v GRUB
« Odpověď #1 kdy: 13. 08. 2010, 16:10:21 »
Menu je uložené v textovém souboru /boot/grub/menu.lst. Každá položka se skládá z několika záznamů (title, root, kernel, atd...). Stačí změnit pořadí položek v souboru a soubor uložit.

http://boff.wordpress.com/2007/01/17/editing-bootgrubmenulst-to-change-the-grub-boot-menu/

Re: Změna pořadí OS v GRUB
« Odpověď #2 kdy: 13. 08. 2010, 16:28:03 »
--- Návod krok za krokem (nečetl jsem dotaz celý, teď jsem si všiml) ---
pozn.: Před úpravou je dobré si soubor zazálohovat, to jde i normálně ve správci souborů.

• Spusťte terminál a do něj napište (nebo zkopírujte) příkaz
    su -c 'gedit /boot/grub/menu.lst'
    a potvrďte Enterem
    tip: Do terminálu a z terminálu se dá text i kopírovat - postup: 1. označit myší text ke zkopírování (např. tady v diskuzi) 2. do terminálu kliknout prostředním tlačítkem (kolečkem) myši
  • Zadejte heslo roota a potvrďte Enterem. Při psaní se heslo nezobrazuje.
  • Otevře se textový editor gedit a v něm soubor /boot/grub/menu.lst. Změňte (přesunutím řádků pomocí Ctrl+X, Ctrl+V) pořadí jednotlivých OS v menu. Soubor uložte a editor zavřete. To je všechno.