SSH s YubiKey píše: Permission denied (publickey)

SSH s YubiKey píše: Permission denied (publickey)
« kdy: 19. 10. 2025, 13:28:24 »
Zdravím,
protože mi blbnul ntb se zápisem na nvme (řešil jsem v téma https://forum.root.cz/index.php?topic=30827.msg426504#msg426504), tak jsem přeinstaloval kompa s formátováním disku na kubuntu 25.04. (zatím mi to kleklo jen jednou)
Všechno šlape zdá se ok, ale problém nastal se ssh klíčema.
Na přihlašování cca rok používám token yubikey, do kterého jsem si dle návodů na Linux expres https://www.linuxexpres.cz/praxe/tokeny-yubikey nahrál klíč a zvesela jsem to používal až do teď. Klíče jsem generoval na ubuntu 22.04. pak jsem přešel na 24.04 a dále na Mint, který jsem cca 4 měsíce používal a vše fungovalo prakticky automaticky. Dělal jsem si i záložní klíče bez tokenu, ty nejedou také.

Jak závada probíhá?
klasika přidám klíč :ssh-add -t 8h klic_na_ssh
To mi klasicky nic nenapsalo
pak když dám
ssh user@server.org -p 22

tak při prvním spuštění na systému dám, že věřím serveru
a pak už mi to jen háže
user@server.org: Permission denied (publickey). (SSH)

Přitom tento token používám i na služebním PC, kde se také připojuji skrze ssh tunel na vnc na jiný stroj, kde to cca před týdnem ještě jelo.
SSH klíče mám uložené v trezoru (CryFS) práva na privátní klíč jsem nastavoval na chmod 600, na složku s klíčema na 700
(dělal jsem to radši znova, viz https://askubuntu.com/questions/311558/ssh-permission-denied-publickey )

Nevíte někdo, co jsem zmotal, že mi to nejde?

Re:user@server.org: Permission denied (publickey). (SSH)
« Odpověď #1 kdy: 19. 10. 2025, 13:52:21 »
Ještě jsem zkusil promazat .ssh/known_hosts
a pak když jsem dal
ssh-add -t 8h klic.key

tak mi to dalo toto

Could not add identity "klic.key": agent refused operation

koukam na toto https://stackoverflow.com/questions/60064912/ssh-add-could-not-add-identity-xxx-agent-refused-operation

ale uplne nevim, jak z toho ven

RDa

• 3 100
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 19. 10. 2025, 13:58:59 »
Podivej se na log na serverove strane.

Je mozne, ze v sshd config jsou zakazane nektere typy klicu/sifer, takze ti to v ramci bezpecnosti odmita vzit slabsi klic.

« Odpověď #3 kdy: 19. 10. 2025, 14:45:47 »
Podivej se na log na serverove strane.

Je mozne, ze v sshd config jsou zakazane nektere typy klicu/sifer, takze ti to v ramci bezpecnosti odmita vzit slabsi klic.
Na serveru jsem se koukal, že se nic nezměnilo sshd_config
mám povoleno
Kód: [Vybrat]
AllowUsers xxxxxx
PubkeyAcceptedKeyTypes sk-ecdsa-sha2-nistp256@openssh.com,sk-ssh-ed25519@openssh.com

Spíš jestli jsem něco nepomotal, když jsem si natvrdo kopíroval /home na nově instalovaný disk (zatím mi to vždycky vyšlo :-))

« Odpověď #4 kdy: 19. 10. 2025, 14:50:23 »
Pokud mas root-a na serveru, tak si spust dalsi sshd na foregroundu (na portu 2222) a on ti rekne proc ten klic odmita

/usr/sbin/sshd -D -ddd -p 2222

Muj oblibeny problem je situace kdy je vsechno spravne na strane klienta i na serveru.
Akorat je poradi klicu v ssh-agentovi nahodne a server overuje pouze prvnich 5 klicu.

RDa

• 3 100
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 19. 10. 2025, 15:07:20 »
Spíš jestli jsem něco nepomotal, když jsem si natvrdo kopíroval /home na nově instalovaný disk (zatím mi to vždycky vyšlo :-))

S cp -a by to melo byt ok - u tech authorized_keys se vyzaduji 600 prava (a na .ssh pak 700)

« Odpověď #6 kdy: 19. 10. 2025, 15:13:21 »
Pokud mas root-a na serveru, tak si spust dalsi sshd na foregroundu (na portu 2222) a on ti rekne proc ten klic odmita

/usr/sbin/sshd -D -ddd -p 2222

Muj oblibeny problem je situace kdy je vsechno spravne na strane klienta i na serveru.
Akorat je poradi klicu v ssh-agentovi nahodne a server overuje pouze prvnich 5 klicu.
nefacha server nic nepíše ani když zkusím port 2222 i 22
ssh agent na klientovi nechce akceptovat klíč s tokenem
user@server.org: Permission denied (publickey).

« Odpověď #7 kdy: 19. 10. 2025, 15:14:06 »

S cp -a by to melo byt ok - u tech authorized_keys se vyzaduji 600 prava (a na .ssh pak 700)
to jsem radši znovu nastavoval a nic...