Jak dostat vlastní software do oficiálních repozitářů?

CPU

• 864
    • Zobrazit profil
Zdravím,

povedlo se někomu dostat vlastní software do oficiálních repozitářů?
Dejme tomu, že bych chtěl na Debianu udělat apt-get install **** bez přidávání cizích zdrojů do sources.
Slyšel jsem, že taková cesta je poměrně trnitá, zdlouhavá a složitá.
Stejně tak jako protlačení aktualizací resp. nové/následné verze balíčků.
Povedlo se to někomu z místních?
Četl jsem nějaké informace k tomu, ale netuším, jaká je realita.
« Poslední změna: 13. 05. 2023, 08:38:35 od Petr Krčmář »

alex6bbc

• 1 651
    • Zobrazit profil
Re:Jak dostat vlastní software do oficiálních repozitářů.
« Odpověď #1 kdy: 12. 05. 2023, 23:35:56 »
i v seznamu si bali vlastni baliky a nikam ven to necpou :-)

cekal bych, ze debian ma standardizovany proces jak overit, ze projekt si zaslouzi oficialni balicek.

jednodussi bude udelat vlastni zdroj a vlastni balicky.

CPU

• 864
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 12. 05. 2023, 23:43:00 »
Ten proces je standardizovaný a teoreticky i popsaný.
(https://www.debian.org/doc/devel-manuals#maint-guide - skrz jednání s komunitou)

Mě vyloženě zajímala praxe, jestli to někdo podstoupil a jaké má zkušenosti.
« Poslední změna: 12. 05. 2023, 23:46:48 od CPU »

« Odpověď #3 kdy: 12. 05. 2023, 23:47:08 »
Pokud jde o Debian, a myslíš si, že daná aplikace by opravdu byla užitečná pro větší počet uživatelů, tak pak asi začít s Experimental repository a kontaktovat jeho správce a zeptat se na konkrétní podmínky a pak zkusit projít schvalovacím procesem.
Ale nevím, zda je šance, aby prošla aplikace, za kterou stojí jen jednotlivec a ne stabilní tým vývojářů. Nikdo nechce v repozitářích neudržovaný odpad.

CPU

• 864
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 12. 05. 2023, 23:51:39 »

Ano, to je teorie, ale prošel tím někdo? Nějaké reálné zkušenosti?

k3dAR

• 3 005
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 13. 05. 2023, 01:30:18 »

Ano, to je teorie, ale prošel tím někdo? Nějaké reálné zkušenosti?
napr. autor https://www.gpxsee.org tim zkousel projit, zkusenosti ma spatne za nekolik let se to nepovedlo, na abclinuxu si obcas postezuje, nicmene zaroven tam psal ze z Debianu prisel pozadavek na uvedeni licence v kazdem souboru ktery ignoroval protoze se mu to nelibi ;-)

CPU

• 864
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 13. 05. 2023, 23:03:42 »

Tu diskuzi jsem prošel a zdá se, no trochu mi přijde, jako by si pacoš z Bohnic psal s pacoši z Kosmonos.
Dej tam licenci. Nééé, dávat jí tam je ztráta času. Nééé, dej tam tu licenci. Nééé, dávat jí tam je ztráta času. Nééé, dej tam tu licenci. Nééé, dávat jí tam je ztráta času.

Alespoň teoreticky to vypadá, že pokud by na jejich požadavek přistoupil, asi by se s ním bavili dál. Hele dík za to info!

RDa

• 2 699
    • Zobrazit profil
Re:Jak dostat vlastní software do oficiálních repozitářů?
« Odpověď #7 kdy: 14. 05. 2023, 00:08:44 »
A nebude jednodussi pridat balik do nejake distribuce ktera je source-based (gentoo napr.) ?

Jednou jsem postoval patch pro implementaci multicastu do PHP/sockets a maintainer me sjel jako ze to ma jet na bsd, solarisu i windows - krome linuxu... coz si mam pry overit sam (jako wtf.. jak? jako malej clovicek) - tak jsem se samozrejme vys*al na nejakou zpetnou podporu OSS. Si vetsina jenom hraje na neco ale nejsou ochotni / schopni spolupracovat s nekym "pod uroven".

Je to bohuzel velice smutny stav veci.

« Odpověď #8 kdy: 14. 05. 2023, 01:18:29 »
Citace
A nebude jednodussi pridat balik do nejake distribuce ktera je source-based (gentoo napr.) ?

Bude to prakticky stejně jednoduché jako dostat jej do jakékoliv jiné distribuce nezaložené na Debianu. Dostat balíček do Debianu a do jakékoliv jiné distribuce slovy klasika: "není stejný hřište, není to ani stejná liga, je to úplně jinej sport".

K tomu dostat SW do "normálního" distra stačí "pouze" to, aby ten SW byl nezanedbatelné množině uživatelů užitečný a získal si nějakou základní reputaci. Díky progresivním uživatelům a rozumně nastaveným procesům většiny takových dister se tam ten SW začne pomalu objevovat sám. Jestli je to ale případ tazatelova SW bych se vzhledem k tomu, že se za ten SW zatím stydí i v diskuzi na Rootu, neodvažoval tvrdit...

Naproti tomu dostat SW do Debianu je jako dostat ho do korporátu typu Microsoft, Google nebo Apple. Znamená to dlouholetý (https://www.debian.org/devel/wnpp/requested_byage) boj s korporací a všemi jejími neduhy (nekompetence, lhostejnost, ...). Člověk může mít štěstí, že zrovna v jeho nice narazí v tom korporátu na někoho, kdo umí s věcmi pohnout, ale s větší pravděpodobností bude spíš potkávat lidi, co si jedou "svojí politiku" a svoje zájmy a nějaký "cizí" balíček  jim jenom přidělává starosti...

L..

• 310
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 14. 05. 2023, 08:54:30 »
... maintainer me sjel jako ze to ma jet na bsd, solarisu i windows - krome linuxu...

To je docela logické, že pokud podporují nějaké spektrum systémů, tak chtějí, aby nová featura fungovala na všech z nich.

coz si mam pry overit sam (jako wtf.. jak? jako malej clovicek)

A tu featuru po tobě chtěli přidat oni, nebo to byla tvoje iniciativa? Pokud tvoje, tak se nediv, že chtěli, aby jsi práci odvedl komplet a ne jen polovičatě, a oni ji po tobě nemuseli dodělávat.

mhi

• 500
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 14. 05. 2023, 20:15:51 »
Mam v Debianu vice balicku, teda alespon se zda, o nic jsem se ale nesnazil, neco jsem udelal myslim debian friendly a udelal definice pro zabalickovani - a nejak se to do Debianu dostalo.

Nevim, zda to je odpoved na otazku.

CPU

• 864
    • Zobrazit profil

RDa

• 2 699
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 14. 05. 2023, 23:21:39 »
Naproti tomu dostat SW do Debianu je jako dostat ho do korporátu typu Microsoft, Google nebo Apple.

Mame appku jak v Apple AppStore tak ve Microsoft Store. Jakmile je v tom totiz komercni zajem (berou si 15%), jsou korporaty velice svolne - a jak vidite z mnozstvi falesnych apek a dokonce viru/trojanu.. tak nekdy az moc svolne. Na druhou stranu, priprava baliku pro distribuce skrze tyto kanaly ma tak striktni pravidla, ze to odeslani za vas v podstate resi primo IDE.

Nekdy to chce trocha presvedcovani a v nasem pripade tomu predchazelo nekolikamesicni schvalovani zameru, ale povedlo se. Samozrejme kazdy update prochazi jakymsi review, a u Applu je celkem videt ze si na tom daji zalezet.. a opravdu ty nove veci overuje nejaka osoba.

... maintainer me sjel jako ze to ma jet na bsd, solarisu i windows - krome linuxu...

To je docela logické, že pokud podporují nějaké spektrum systémů, tak chtějí, aby nová featura fungovala na všech z nich.

coz si mam pry overit sam (jako wtf.. jak? jako malej clovicek)

A tu featuru po tobě chtěli přidat oni, nebo to byla tvoje iniciativa? Pokud tvoje, tak se nediv, že chtěli, aby jsi práci odvedl komplet a ne jen polovičatě, a oni ji po tobě nemuseli dodělávat.

Bylo to neco co jsem potreboval a pouzival sam (na linuxu) a chtel se o to podelit se svetem. Ale ne za cenu, ze musim shanet stroj na kazdou obskurni architekturu a ucit se API jejich custom OS. Proste to je spatny, ze nekdo, kdo tlaci multi-platformovost, neni schopen zajistit testovaci prostredi nebo pomoc s portovanim.

A neco jako #ifdef LINUX samozrejme neproslo - ze takova uzasna featura by byla dostupna jenom na tom spravnem OS :-)

« Odpověď #13 kdy: 15. 05. 2023, 08:31:05 »
Ak je dane distro multiplatformove, tak je logicke, ze chcu, aby vsade bezal rovnako, teda aj apky musia bezat na vsetkych podporovanych platformach.
A preco by oni mali testovat a portovat tvoj kod, ked ty si jeho tvorca. Ich povinnost je akurat otestovat, ze to chodi vsade, kde pozaduju.
Ja tiez v praci neprogramujem v style: u mna to chodi, a ked to chcete dat na server, tak si upravte a otestujte sami.

r223

« Odpověď #14 kdy: 15. 05. 2023, 09:09:05 »
Já jsem zkoušel dostat jen opravu knihovny....
No nedostal jsem nic.
Až vám bude záhadně padat kombinace musl + Chrominum tak si na mě můžete vzpomenout.