Testy na pohovoroch

Petr

Re:Testy na pohovoroch
« Odpověď #135 kdy: 21. 03. 2018, 13:54:58 »
Pán stiahol nejaký chyták z netu (spolu s NPE chybou) a dal ju ako test uchádzačovi.
Je to jinak. A mozna vas to pobavi. Oboje, jak "chytak" tak podobne NPE jsem kdysi sam napsal a commitnul a nechal nasadit az do produkce. Od te doby si tohle pamatuji a jen tak na to nezpomenu.
Mam takovych pamatek spoustu a kdyz dostanu za ukol delat pohovor tak nektere proste vytahnu a zeptam se na ne.

Jeste nekde drive v diskusi jste zminoval, ze jsem dal uchazecovi tohle resit s tuzkou na papire. To je taky jinak.
Ja mu nedal ani tu tuzku! Jen ten papir. Odpovidal ustne.

JSH

« Odpověď #136 kdy: 21. 03. 2018, 14:13:57 »
Chyták může být otázka nebo věta zámerně formulovaná tak, aby zmátla. Např. v AJ "The horse raced past the barn fell" člověk předpokládá, že "raced" je sloveso, než dojde až na konec věty. Něco takového lze nazvat "chytákem". Samozřejmě když je otázka nezáludná, tak ji jako chyták označí jen tupec.
No a přesně tak to vzniká... Někdo si usmyslí, že s větou může pracovat dříve než ji dočte celou.
A kdy můžu začít interpretovat text? Až dočtu větu? Nebo odstavec? Nebo třeba kapitolu? I tam může přijít nějaká změna předchozích významů.
Vzniká to tak, že na nějakých předpokladech musíme stavět vždycky. Bez nich bychom nebyli schopni udělat prakticky nic. Někdo těch předpokladů dělá o malinko víc, někdo o malinko míň. Ale dřív nebo později se nachytá každý.

dword

« Odpověď #137 kdy: 21. 03. 2018, 15:29:33 »
Chyták může být otázka nebo věta zámerně formulovaná tak, aby zmátla. Např. v AJ "The horse raced past the barn fell" člověk předpokládá, že "raced" je sloveso, než dojde až na konec věty. Něco takového lze nazvat "chytákem". Samozřejmě když je otázka nezáludná, tak ji jako chyták označí jen tupec.
No a přesně tak to vzniká... Někdo si usmyslí, že s větou může pracovat dříve než ji dočte celou.
A kdy můžu začít interpretovat text? Až dočtu větu? Nebo odstavec? Nebo třeba kapitolu? I tam může přijít nějaká změna předchozích významů.
Vzniká to tak, že na nějakých předpokladech musíme stavět vždycky. Bez nich bychom nebyli schopni udělat prakticky nic. Někdo těch předpokladů dělá o malinko víc, někdo o malinko míň. Ale dřív nebo později se nachytá každý.
Pointou je, ze kdyz se to stane, reknu jednoduse "tohle jsem prehlidl", "tohle jsem si neuvedomil", "tady jsem se unahlil" a nebo neco podobneho (cili prijimam zodpovednost za vysledek). Rozhodne nereknu "to byl chytak" (cili za nic nemuzu). A dalsi pointa je, ze ta prvni skupina lidi, treba ze nikdy nedosahne idealu, se k nemu neustale posouva a bojuje s tim. Ta druha jiz davno rezignovala a povazuje to za normalni. A pak s takovym hnupem delej.

v

« Odpověď #138 kdy: 21. 03. 2018, 18:09:36 »
Rozhodne nereknu "to byl chytak" (cili za nic nemuzu).
nic takového slovo "chyták" neznamená

dword

« Odpověď #139 kdy: 21. 03. 2018, 19:05:15 »
To slovo ne. Ale ten čin ano.

JSH

« Odpověď #140 kdy: 21. 03. 2018, 19:19:32 »
Tak nějak. Já třeba, když potkám chyták, říkám něco jako "nechal jsem se nachytat". Přijímám nebo nepřijímám zodpovědnost?

Se zodpovědností je to takové neostré. Na jednu stranu ano, když něco přehlídnu, tak jsem měl číst pozorněji. Na druhou stranu se tomu přehlédnutí dá hodně pomoct (cíleně i náhodou).

Co píše dword by se rozhodně dalo intepretovat jako přesouvání zodpovědnosti od autora "chytáku" na druhou stranu. Ony totiž existují otázky a odpovědi takové, že je drtivá většina lidí na prvních pár pokusů nedá.

dword

« Odpověď #141 kdy: 21. 03. 2018, 19:52:20 »
Tak nějak. Já třeba, když potkám chyták, říkám něco jako "nechal jsem se nachytat". Přijímám nebo nepřijímám zodpovědnost?

Se zodpovědností je to takové neostré. Na jednu stranu ano, když něco přehlídnu, tak jsem měl číst pozorněji. Na druhou stranu se tomu přehlédnutí dá hodně pomoct (cíleně i náhodou).

Co píše dword by se rozhodně dalo intepretovat jako přesouvání zodpovědnosti od autora "chytáku" na druhou stranu. Ony totiž existují otázky a odpovědi takové, že je drtivá většina lidí na prvních pár pokusů nedá.
Odpovědnost přijímáš, naprosto jednoznačně. Hned vzápětí to potvrzuješ slovy: "když něco přehlídnu, tak jsem měl číst pozorněji".

Nemyslel jsem přesouvání zodpovědnosti od autora na druhou stranu. Já tam autora nikde nepletl. Myslel jsem postoj testovaného vůči výsledku testu, který pro něj dopadne špatně. Zda si řekne: "nechal jsem se nachytat, má chyba", nebo zda si řekne: "ten hajzl mi tam dal samé špeky, nenechal mě projít, svině".

Velice zajímavá část tvé poslední věty je: "na prvních pár pokusů". Je na tom kus pravdy. Ti lidi totiž zdokonalují své podvádění, až to nakonec dají. A čím víc takových, tím lepší chytáky je třeba vymýšlet.

mikrom

« Odpověď #142 kdy: 21. 03. 2018, 23:26:04 »
Co si myslite o testoch na pohovoroch? Hlavne, ak uz sa o miesto uchadzaju ludia s nejakymi skusenostami. Pochopim to u absolventov, alebo ludi s malou praxou, ale u ludi so 4 a viac rocnou praxou? Neviem co je zmyslom tych testov, nakolko kandidat byva na pohovore v strese, takze moze sa stat, ze spravi chybu. Nehovoriac o tom, ze v testoch byvaju chytaky a take veci, s ktorymi sa clovek nikde nestretol a asi ani nestretne. To mi pride, ako ked sa na VS programovalo na papier :)
Taketo testy som tiez zazil, ale nakoniec sa ukazalo, ze je sa jednalo o stredne platene vyvojarske pozicie tak max do cca 2.200 EUR. Pri lepsie platenych poziciach mi podobne testy nikdy nedali.
Zrejme takto testuju juniorov (alebo nieco medzi juniorom a seniorom), ktori este nemaju skusenosti v danej domene (napr. bankovnictvo, poistovnictvo, plynuly cudzi jazyk, ....)
Myslim si, ze tieto testy nemaju skoro ziadny vyznam, pretoze az skusobna doba ukaze, ci sa dany adept hodi alebo ci aj on chce vobec zostat. Ja som napr. v jednej firme absolvoval totalny cirkus tzv. background check asi 2 mesiace pred nastupom a nakoniec ked som nastupil, zistil som, ze v tej firme je vsetko este horsie ako v predoslej a po par dnoch som radsej odisiel.

.

« Odpověď #143 kdy: 21. 03. 2018, 23:38:00 »

Odpovědnost přijímáš, naprosto jednoznačně. Hned vzápětí to potvrzuješ slovy: "když něco přehlídnu, tak jsem měl číst pozorněji".

Nemyslel jsem přesouvání zodpovědnosti od autora na druhou stranu. Já tam autora nikde nepletl. Myslel jsem postoj testovaného vůči výsledku testu, který pro něj dopadne špatně. Zda si řekne: "nechal jsem se nachytat, má chyba", nebo zda si řekne: "ten hajzl mi tam dal samé špeky, nenechal mě projít, svině".

Velice zajímavá část tvé poslední věty je: "na prvních pár pokusů". Je na tom kus pravdy. Ti lidi totiž zdokonalují své podvádění, až to nakonec dají. A čím víc takových, tím lepší chytáky je třeba vymýšlet.
Žijete ve smutném světě, všichni vás chtějí podvést a vy to musíte pořád odhalovat.

'

« Odpověď #144 kdy: 22. 03. 2018, 09:50:47 »
Kdyz se budete IT venovat a vzdelavat se, tak testy na pohovorech jsou banalita ... pro me je to spis takovy test manazera, ze opravdu se orientuji a maji prehled v oboru a budou o praci kterou jejich podrizeni delaji, premyslet ...  nekdy jsou znalosti manazeru, kteri vedou technicke oddeleni ubohe, zvlast u takovych, kteri se na pozici dostali diky znamosti a pak ve firme vznika prostor pro nepotismus a sikanu. Dnesni nasyceni pracovniho trhu ukazuje, ze pokud manazer nevazi zkusenych zamestnancu a vhodne je nemotivujete, tak proste odejdou za lepsim a manazer, ktery nejen, ze nedokaze delat to co oni, ale v podstate ani nevi co delali, uz jen slibuje a slibuje a slibuje ...

jpu

« Odpověď #145 kdy: 22. 03. 2018, 09:55:47 »
Taketo testy som tiez zazil, ale nakoniec sa ukazalo, ze je sa jednalo o stredne platene vyvojarske pozicie tak max do cca 2.200 EUR. Pri lepsie platenych poziciach mi podobne testy nikdy nedali.
Zrejme takto testuju juniorov (alebo nieco medzi juniorom a seniorom), ktori este nemaju skusenosti v danej domene (napr. bankovnictvo, poistovnictvo, plynuly cudzi jazyk, ....)
Myslim si, ze tieto testy nemaju skoro ziadny vyznam, pretoze az skusobna doba ukaze, ci sa dany adept hodi alebo ci aj on chce vobec zostat. Ja som napr. v jednej firme absolvoval totalny cirkus tzv. background check asi 2 mesiace pred nastupom a nakoniec ked som nastupil, zistil som, ze v tej firme je vsetko este horsie ako v predoslej a po par dnoch som radsej odisiel.
Ja sa castokrat zamyslam, ze pozicie, kde ponukaju ovela vacsie platy, tak tam testy ani nedavaju. Daju len pokec o skusenostiach, mozno sa spytaju nieco technicke a tot vsjo. Pri poziciach, kde su tie testy a robi sa X kol, tak ten plat byva castokrat mensi. Neviem, vypoveda takyto (ne)test nieco o kvalite danej firmy?

« Odpověď #146 kdy: 22. 03. 2018, 14:38:07 »

Kód: [Vybrat]
package com.zetcode;

import javax.swing.JButton;
import javax.swing.JFrame;
import javax.swing.JPanel;

public class BoxLayoutButtonsEx extends JFrame {

public BoxLayoutButtonsEx() {

initUI();
    }

private void initUI() {

JPanel bottom = new JPanel();

JButton ok = new JButton("OK");
        JButton close = new JButton("Close");

bottom.add(ok);
        bottom.add(close);

add(bottom);

setTitle("Two Buttons");
        setSize(300, 150);
        setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE);
        setLocationRelativeTo(null);
    }

public static void main(String[] args) {

BoxLayoutButtonsEx ex = new BoxLayoutButtonsEx();
        ex.setVisible(true);
    }
}

hoši coten kód jako dělá??? v pondělí jdu napohovor a tak mě napadlo žese na to líp připravím abyto nebylo takový trapný jako minule 8)
já bych sito napsal na papírek apak bych se na to těch uchazečů o práci it lopaty ptal 8) 8) 8)
8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)
8) 8) 8)  hoši víc jak 50% těch smajlů jsou v rámci gender equality příslušníci LGBDSM minority  8) 8) 8)
8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)

pra

« Odpověď #147 kdy: 22. 03. 2018, 15:04:57 »
hoši coten kód jako dělá??? v pondělí jdu napohovor a tak mě napadlo žese na to líp připravím abyto nebylo takový trapný jako minule 8)
já bych sito napsal na papírek apak bych se na to těch uchazečů o práci it lopaty ptal 8) 8) 8)

Nejenze neodevzda domaci ukol, ale jeste provokuje. Ted kvuli tobe bude pisemka!

jdusizasvym

« Odpověď #148 kdy: 22. 03. 2018, 17:10:34 »
To jako někoho pohovor stresuje? Nevyjde to u jednoho krypla, vezme mě jinej krypl.  Přece se nepodělám z kravaťáka. Kravaťák potřebuje víc mě, než já jeho.

Hans

« Odpověď #149 kdy: 22. 03. 2018, 18:06:59 »
Ja sa castokrat zamyslam, ze pozicie, kde ponukaju ovela vacsie platy, tak tam testy ani nedavaju. Daju len pokec o skusenostiach, mozno sa spytaju nieco technicke a tot vsjo. Pri poziciach, kde su tie testy a robi sa X kol, tak ten plat byva castokrat mensi. Neviem, vypoveda takyto (ne)test nieco o kvalite danej firmy?

Treba v Google maji interview kde si jenom behem jednoho dne hodis pet takovych pokecu, mozna neco napises na whiteboard a mas to :)

Ale tam samozrejme nedavaji takove penize jako dostavaji lopaty v Praze.