Jenže ta cena...prostě co se týče vybavení toho notebooku, tak za stejnou cenu člověk sežene daleko výkonnější stroj.
Jestli ty neporovnáváš jabka (jak trefné) s hruškama. Tedy ultrabooky s HiDPI displejem vůči tlustými plastovejm noťasům ? Macbook Pro, Microsoft Surface Pro, Lenovo ThinkPad X1 Carbon, Dell XPS všechny stojí +/- stejně. Je to prostě highend.
Já mám MBP Pro 2016 13" už skoro rok, tak ti můžu dát nějaké postřehy. Používám ho primárně na programování a 90% času ho mám v dockingu. Tedy téměř jako desktop. Připojen jeden 4K a jeden FullHD monitor. K tomu externí klávesnice a externí myš. Noťas mám otevřen a tedy jedho třetí displej využívám taky, většinou tam frčí slack, skype nebo outlook s maily.
Používám macOS, je skvelej není téměř nic co bych v něm neudělal jako v linuxu či windowsu. Mašinu mám 16GB takže vývojářské linux servery frčím ve virtuálu v naprosté pohodě. Co je brutálně návykové je jeho pekelná rychlost. Na procáku dnes už moc nezáleží a tedy pokud nekóduješ videa tak ten low voltage i5 či i7 úplně stačí. Ale ten SSD ten dělá divy, zápis kolem 2.2G/s a čtení přes 3G/s to je ten pravý důvod proč je to takový rychlík. Když pak chytíš noťas jiné značky tak to okamžitě pocítíš.
Pro tu srandu jsem tam samozřejmě zkusil i Windows nebo Linux ale to pak baterka jde do háje za 2-3 hodiny, prostě ty OS nikdo nikdy neladil a ladit nebude. MacOS je jiná písnička, běžně brouzdání či kancelářská robota ti dá kolem 8h. Programátořina tak kolem 6h. Prostě běžný pracovní den to utáhne i na baterku.
Na cestách jej konečně používám jako noťas - tedy vstavanej touchpad a klávesnice. Ta klavka má nádherné obrovské tlačítka pro mě velké prsty. Jediný nedostatek je, že je klikací a když píšete rychle tak to je jak kulomet :-) Starší generace byla tišší. Na přenášení je ten Macbook úplná paráda, ani nevíte že je v báglu. TouchBar moc nevyužívám ale hlavní důvod je ten že mám skoro pořád externí klávesnici (zn. Apple za bratru 4500Kč
ale je skvělá).
Trochu jsem se obával chybějících konektorů ale v podstatě mají Appláci pravdu a nechybějí. Při běžném cestování
je nepoužívám, všechno řeším přes net. No pro jistotu když jdu někam služebně tak balím do báglu i malý dongle USB-C -> USB, HDMI, Ethernet, SD.
Suma sumárum, nejlepší noťas všech dob
Není co řešit, jsou to dobře investované peníze.