Teda bych rád vědel, kam na ty blbosti chodíte. Mám osobní zkušenost s takovými notebooky a win10 na tom chodí celkem v pohodě. Naopak neustálé tvrzení jak je linux vúči windows rychlejší jsem jaksi nepozoroval. Nikdy jsem v praxi neviděl opoždění pohybu kurzoru. Jedinou výjimkou jsou aktualizace, ty dávají ve windows tomu počítači zabrat.
mam porovnani na Lenovo Ideapad Yoga 300 s N2840, 2GB RAM a 32GB eMMC...
Windows10:
- pri instalaci byl system nepouzitelnej jen bezel prouzek a neukazoval zadne udaje o prubehu
- nechodil touchscreen dokud si po par hodinach po instalaci se nestahl ~50MB ovladac
- po prvnim startu byl pocitac ~3hodiny nepouzitelne pomalej, zdrzovalo dotahovani metroapp, ozivovani dlazdicek
- po par dnech kompletniho zaktualizovani systemu kdy zacal byt pouzitelnej
- system se choval vlacne, spousta veci chodila divne, virtualni plochy podivne, klavesoce zkratky omezene
- ve WindowsStore sem nenasel ZADNEJ program z tech co pouzivam (bezne programy pro konzumni internet a video)
- rucni stahovani a instalace aplikaci
GNU/Linux Xubuntu 14.04.5
- pri instalaci sem system mohl rovnou pouzivat, ukazoval detailni prubeh instalace
- touchpad chodil rovnou jak pri instalaci tak po instlaci z hdd
- po prvnim startu byl pocitac okamzite pouzitelnej, nic nezdrzovalo
- aktualizace byla za 1h dokoncena, v prubehu zadne zpomalovani
- system lital jako blesk, vse chodilo vyborne, virtualni plochy v pohode, klavesove zkatky v pohode
- uz v ramci instalace se nainstalovalo dost aplikaci
- v Centru Software sem nasel 99% aplikaci co pouzivam a automaticky nainstalovane na par tuknuti
btw: delal sem to jen v ramci vyzkouseni W10 na slabem realnem HW, jinak o Windows10 z racionalne technickych duvodu a obecne o Windows nemam zajem a na muj HW nepatri