Způsob používání klávesových zkratek

Tom5

• 149
    • Zobrazit profil
Re:Způsob používání klávesových zkratek
« Odpověď #15 kdy: 01. 11. 2025, 00:23:12 »
Hodne me prekvapil MacOS jak jsou tam zkratky neergonomicky navrzeny. Na win+linux hodne vyuzivam insert/deletel/home/end/pgup/pgdown. Absenci techto Mac hodne trpi (hlavne forward delete a home/end).

Jaké „neergonomicky”? MacOS má ty zkratky z ANSI, Emacsu resp. Readline. Naučte se ty a nebudete mít nikde problém. Ani na klávesnicích, kde ty specializované klávesy (home/end atd.) nejsou.

Dale pak hodne veci vyzaduje trojkombinaci navic debilne navrzneou na jedne strane klavesnice (napr screen lock: Cmd + Option + Esc ale i dalsi). Tady i posranej Windows jasne vede protoze stejna vec se dela dvoukombinaci a kdyz uz jsou potreba 3 klavesy tak dva jsou na stejnou ruku a treti ja na opacne strane klavesnice.

Screen lock na MacOSu je Cmd+Ctrl+Q. Nevím, proč bych měl kvůli tomu použít druhou ruku... Ale jestli chcete, můžete jako Cmd použít pravý Cmd :-). Osobně ale dávám přednost evektivitě. BTW Třetí klávesa se na MacOSu používá často pro variantní zkratku. Cmd+H je hide aktivní aplikace a Cmd+Alt+H je hide ostatních než je aktivní aplikace a pod.

Kit

• 932
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 01. 11. 2025, 02:23:28 »
Skratky som sa naučil pre pár programov. Hromadu vecí v Netbeans, Blender, Firefox viem robiť iba cez skratky a ani neviem, ako sa tie funkcie volajú a ako ich nájsť cez menu v prípade potreby. Problém je, keď potom musím použiť iné IDE alebo iný browser a tie skratky nesedia 1:1. IDE zvyčajne majú možnosť keymap nastaviť (aj) podľa Netbeansu, ale vždy sú tam nejaké rozdiely.

Také jsem si říkal, že bych si zkratky ve Vimu mohl sjednotit s nějakým IDE, například kompilaci nebo spuštění aplikace, které mám aktuálně namapovány jinak. Jenže to bych si nejprve musel nějaké IDE nainstalovat, abych měl nějaký vzor.

« Odpověď #17 kdy: 02. 11. 2025, 08:05:44 »
V IDE zkratky používám hodně, v prohlížeči trochu, v OS skoro vůbec.

Hodne me prekvapil MacOS jak jsou tam zkratky neergonomicky navrzeny. Na win+linux hodne vyuzivam insert/deletel/home/end/pgup/pgdown. Absenci techto Mac hodne trpi (hlavne forward delete a home/end).
Ano, na té jejich defaultné klávesnici je to peklo. Naštěstí existujou "větší" Mac klávesnice, kde tyhle tlačítka jsou (akorát teda stojí nesmysl nebo se musí koupit napodobenina), a pak se to používá skoro normálně.

Tom5

• 149
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 03. 11. 2025, 02:42:11 »
Ano, na té jejich defaultné klávesnici je to peklo. Naštěstí existujou "větší" Mac klávesnice, kde tyhle tlačítka jsou (akorát teda stojí nesmysl nebo se musí koupit napodobenina), a pak se to používá skoro normálně.

Fullsize klávesnice je pro účetní ;-) Skákat rukou ze základního postavení na klávesy home/end atd. je peklo (=neefektivní). Lepší layout klávesnice než na Macu jsem ještě neviděl. Ani ve Windows ani v Linuxu v podstatě nejde rozumně kombinovat český text a programování. Na Macu je to luxus – žádné přepínání mezi layouty.

Rozložení a klávesové zkratky (použití)
« Odpověď #19 kdy: 09. 11. 2025, 08:56:51 »
Zdravím. Měl bych ještě k tomuto tématu 3 otázky:

1) Píšete (programujete) jen s jedním rozložením klávesnice
(např. máte jen EN-US rozložení a česky/slovensky píšete bez diakritiky),

nebo píšete (programujete) s více rozloženími klávesnice
(např. máte dvě rozložení EN-US + CZ/SK, mezi kterými přepínáte)

2) Máte rádi, když je celá klávesová zkratka jen na jedné ruce
(např. CTRL+s [save])

nebo máte radši klávesové zkratky i na dvě ruce
(např. CTRL+SHIFT+o [open read only])

3) Pokud jste se naučili nějaké klávesové zkratky (nějakého programu nebo prostředí)
chtěl byste je používat všude, tj. ve všech programech anebo prostředích
např.
desktopové prostředí: ALT + w q   [window quit]
program (aplikace): CTRL + w q    [write quit]

« Odpověď #20 kdy: 09. 11. 2025, 12:34:22 »
novomente:
1) používám jen jedno rozložení na všechno - zvykl jsem si na klasické CZ qwertz rozložení, přes pravý Alt můžu napsat vše, co potřebuji (klasická velká klávesnice)

2) některé zkratky dělá levá ruka, jiné pravá; Obě ruce výjimečně, to se pak snažím zkratku nějak přenastavit (pokud to jde, pokud to má smysl)

3) přenastavil jsem si to tak, aby fungovaly jednodušší zkratky

« Odpověď #21 kdy: 09. 11. 2025, 19:50:49 »
1) US na programování, CZ na zbytek a mám nastavení klávesnice pro každou aplikaci zvlášť
2) Asi je mi to jedno - možná to souvisí s tím, že nepíšu všemi 10 a stejně musím koukat, co která ruka dělá
3) Každá aplikace má svoje vlastnosti a tím pádem i svoje zkratky, nemá smysl se snažit vyrobit "jeden univerzální keymapping na všechno". Prostě ve Firefoxu zavřu tab pomocí Ctrl+W, v Intellij pomocí Ctrl+F4 (a Ctrl+W označuje text) a neplete se mi to

« Odpověď #22 kdy: 10. 11. 2025, 11:42:01 »
Citace
Kde a jak moc používáte klávesové zkratky?
(v desktopovém prostředí, aplikacích, atd.)

Skratky používam nejaké tie základné. Nie som pokročilý používateľ skratiek. Myslím, že je to vhodné pre staré aplikácie s tui. Ale v GUI sa už dá skoro všetko vyklikať myšou. Prípadne sa dá otvoriť terminál a písať tam príkazy. Problém je, že skratky sú všade iné, používam rôzne prostredia pri svojej práci. Zťažovalo by mi to prácu miesto urýchlovania.

« Odpověď #23 kdy: 11. 11. 2025, 16:06:34 »
Klavesove zkratky pouzivam hodne.

Vyrazne vice mi vyhovuji sekvence - na to jsem prisel, kdyz jsem zacal pouzivat VIM. Kombinace vice nez dvou klaves mi moc nevyhovuji, ledaze by 2 z tech klaves byly tesne u sebe (Ctrl + Shift + d by se treba dalo). Hodilo by se mit vice modifikatoru, nez je tech 8 podporovanych v Xkach (i kdyz realne jich zatim pouzivam 5).

Klavesova zkratka na 2 klavesy je lepsi na jednu ruku, triklavesove (az na vyse uvedeny typ) radeji na obe. Ale zase se cloveku nekdy stane, ze druhou rukou ji ... takze je to tezke rozhodovani. Idealni je mit tam modifikatory, ktere byvaji na obou stranach klavesnice.

Mam i vlastni klavesove zkratky ve WM - doporucuji nastudovat, jak jednoduse vypada konfigurace fluxboxu: ~/.fluxbox/keys
OnTitlebar Move1  :StartMoving #kde, co :Operace
Mod4 Tab :NextTab #klavesa window, klavesa Tab :Prepnuti tabu na dalsi
Mod4 3 :Tab 3 #taby jsou prepinat relativne i absolutne
Mod4 x :Exec xterm #co neumi WM, to se da pustit externe

Od fluxboxu stoji za to se inspirovat i v tom, ze umoznuje dat vice oknum stejnou geometry a mit je s-tab-ovane uplne stejne, jako taby v browseru. A umoznuje prepinat i okna i taby pouhym najetim mysi bez klikani a zaroven z klavesnice.

Hodne pouzivam Xkove kopirovani mysi - nekde neco oznacim a jinde to prostrednim tlacitkem vlozim, aniz bych sahal na klavesnici. Ale udelal jsem si zkratku na vlozeni schranky z klavesnice pres xdotool - puvodne kvuli formularum, kde si nejaky genius myslel, ze musi zakazat vlozeni mysi, ale nakonec ji pouzivam i kdyz mam ruce na klavesnici a nechci prehmatavat na mys.

Mit extra profily pro lidi zvykle z VIMu, EMACSu, KDE, GNOME, Windows, MacOS ... je podle me velmi rozumny napad. Dalsi prakticka vec je zobrazovat v menu rovnou i klavesovou zkratku, ktera totez udela primo (pred 25 lety to programy mivaly), nebo to dokonce rovnou v menu umoznit zmenit.

Take je dobre vedet, ze existuje vice keykodu, nez je na kalsicke 101/104 klavesove PC klavesnici. Jsou treba klavesnice pro SUN, nebo s programovatelnymi klavesami a neni pak problam mit Klavesy F13 ... F24, Do, Undo ... urcite by nemely byt vyzadovany, ale clovek, ktery si takovou kalvesnici poridil, by mel mit moznost na ne namapovat uzitecne funkce.

Obecne si myslim, ze ovladani mysi je idealni v pripade, ze clovek dela neco neobvykleho, nebo potrebuje presne ukazat na nejake misto (treba v CADu) a zbytek je lepsi ovladat klavesnici. Ale tou mysi se to snadneji uci, takze je idealni mit co nejjednodusi moznost kombinovat obe moznosti (viz AutoCAD).

Vsechny texty pisi na US klavesnici bez diakritiky a kdyz nekam vyjimecne nejakou diakritiku potrebuji, tak si otevru nejake zpravy a tam ta pismenka hledam a kopiruji si je mysi. Na jednom z pocitacu mam na klavesnici klavesu menu, tam jsem si zkousel nakonfigurovat i Compose. Kdysi jsem zkousel UCW klavesnici, ale uz jsem tak zvykly psat bez diaktritiky, ze me snaha o diakritiku stejne zpomalila na polovinu a vetsina pismenek tu diakritiku stejne na prvni pokus nedostala, takze CapsLock radeji pouziji na dalsi modifikator.

Drzim palce s vyvojem prostredi.

Do diskusi na rootu neprispivam od te doby, co je povinna registrace, ale pro tuhle odpoved jsem si udelal trash usera, od ktereho rozhodne nemam v planu si pamatovat credentials ... takze pokud tu jde nejak posilat soukrome zpravy ... nema to cenu ani zkouset.

Kit

• 932
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 11. 11. 2025, 17:11:38 »
Klavesove zkratky pouzivam hodne.

Vyrazne vice mi vyhovuji sekvence - na to jsem prisel, kdyz jsem zacal pouzivat VIM. Kombinace vice nez dvou klaves mi moc nevyhovuji, ledaze by 2 z tech klaves byly tesne u sebe (Ctrl + Shift + d by se treba dalo). Hodilo by se mit vice modifikatoru, nez je tech 8 podporovanych v Xkach (i kdyz realne jich zatim pouzivam 5).

Ve Vimu také hojně používám klávesové zkratky a navíc je přetěžuji podle typu souboru. Zkratka "im" se někdy rozbalí jako import, jindy jako using. Podobně zkratky "sw", "wh" a další. Ne jako dvojhmat, ale jako dva nebo tři znaky za sebou.

Používám výhradně českou klávesnici, včetně programování.

Do diskusi na rootu neprispivam od te doby, co je povinna registrace, ale pro tuhle odpoved jsem si udelal trash usera, od ktereho rozhodne nemam v planu si pamatovat credentials ... takze pokud tu jde nejak posilat soukrome zpravy ... nema to cenu ani zkouset.

Credentials si můžeš uložit do svého prohlížeče.