Doplnění: Těch zařízením honím jen relativně "pár desítek", ale už mnoho let. Vyzkoušel jsem si, že je výhodnější nakoupit takové pevné disky, které vydrží 4-5 let a po té době udělat "celkový repas" střev NASu. I s ohledem na odstávku, práci, výjezdy....je to levnější a zákazníka neojebávám jako někteří "spořílci". Původní zdroj nechávám u zařízení, takže v případě problému se dá zařízení rychle oživit. Ventilátory toho mají po těch 4-5 letech dost a bývají zralé na výměnu. Disky to samé. Je možné, že by hodně těch zdrojů ještě nějaký ten rok vydrželo, ale kondenzátory mají tu vlastnost, že jim před snížením kapacity vyroste ESR, takže zdroj pouští větší čurbes do NASu.
Pokud jde ze zdroje čurbes do NASu, víc to nemáhá kondíky uvnitř NASu = a to nechcete.
Je to jako výměna pneumatik nebo brzdových destiček na autě.
Ty taky přece nedojedete do mrtě, ale vyměníte o něco dřív, než si v autě rozbijete vaší lakomou hubu.
Podle mě je zbytečné odjebat docela drahé zařízení tím, že ho provozuju s vysloužilým a už mizerným zdrojem.
Hlavně, ten zdroj stojí pár korun! NAS přežije dva zdroje = 10 let.
Dále, mám zkušenosti, že nechávat starý hardware u zákazníka záměrně havarovat je znak diletantství a šmejdství.
Pokud někde z něčeho sbírám data, tak odstávky mají být plánované. Pokud tam nechám starý zdroj, který odpálí NAS, jednak jsem zákazníka okradl, pak jsem ho okradl znovu, protože tam je další výjezd a taky jsem ho okradl o ztrátu dat, která může být i dost dlouhá. A já mám hodně charakterových vad, ale zlodějina mezi ně nepatří.