OS na PC veterána

Re:OS na PC veterána
« Odpověď #15 kdy: 02. 06. 2014, 15:32:27 »
Já mám na šunce lubuntu:
Processor: Pentium III (Coppermine) / 1GHz
Memory   : 507MB

Ale připrav se na to, že zrovna třeba to prohlížení webu Tě bude stát hodně nervů (a stejně budeš muset povypínat všechny ty kůůl sračky, co se teď jima weby jen hemží)

Tonda

• 646
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 02. 06. 2014, 16:11:18 »
Asi takhle, já sem PC Celeronem 1,4 GHz, 512 MB RAM a 20 GB diskem jako výkonově nedostačující přestal používat někdy koncem roku 2005, nechal sem si ho jenom kvůli skeneru na paralelní port.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #17 kdy: 02. 06. 2014, 16:24:29 »
Půjdeme-li do extrému:
Je tedy jedno, jaký Linux tam bude, pokud tam enbudou i programy odpovídající výkonu. Takže Starý prohlížeč, ideálně vypnutý Javascript, o flash nemluvě... Pak by to mohlo celkem ject. Otázka ale je, co si na webu pak přečteš, když nebudeš mít Javascript...

Jan Dědič

« Odpověď #18 kdy: 02. 06. 2014, 17:59:03 »
Otázka ale je, co si na webu pak přečteš, když nebudeš mít Javascript...
Bohudík většinu. Weby jsou už dneska optimalizované pro mobilní platformy, takže se musejí nějak s absensí JS vyrovnat. Já JS ve  FF blokuju a je to jak kdy. Někdy všechno, jindy nic. Ale běžné weby v pohodě.

domorodec

Re:OS na PC veterána - funkční Puppy Linux
« Odpověď #19 kdy: 02. 06. 2014, 21:45:01 »
Lidi díky za rady i nerady.

Stáhnul jsem poslední verzi Puppy Linux (slacko-5.7-NO-pae.iso) a stránky prohlížet jdou. Není to s češtinou, ale někdo tak blbej snad není, aby prohlížeč nepoznal podle ikonky nebo názvu.

..a těm co radili abych vyzkoušel, tak už jsem psal, že Damm Small linux má problém s USB bezdrátovou myší (v setu s klávesnicí) a Android 4.4, že sem zkoušel a ten ani nenastartoval z CD a hlásil nějakou chybu při startování.

Takže to shrnu: BackTrack nebo Kali Linux běží na všem, ale pro lidi je použitelný pro nahrání na HDD systém podle stáří PC: Puppy, Slax, xubuntu, LinuxMint, openSUSE (ten dávám na nový PC)

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #20 kdy: 03. 06. 2014, 00:41:04 »
Tak já jsem si testnul instalaci Debianu 7.5 Wheezy na Umax ActionBook 240T.

Xserver -> Slim -> Netsurf

+ monitorovací aplikace

Netsurf (dva taby) + dva terminály + gnome-system-monitor = 85MB Ram

Celé to je na 2,13GB + swap, což je velmi slušné.

Haha

« Odpověď #21 kdy: 03. 06. 2014, 08:24:14 »
Osobně bych to viděl na Puppy, ten jede svižně v podstatě kdekoliv, akorát uživatelský komfort je dost tragický.

Citace
Weby jsou už dneska optimalizované pro mobilní platformy, takže se musejí nějak s absensí JS vyrovnat.

Viděl jste v posledních několika letech mobilní telefon nebo tablet?

Tonda

• 646
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 03. 06. 2014, 09:44:24 »
Přesně tak, dneska už prohlížeče na mobilech používají v podstatě stejná jádra jako desktopoví sourozenci a Javascript není problém.

Ten Netsurf má vlastní layout and rendering engine, což dneska není žádná trivka, takže by mě docela zajímalo jak v tom chodí pokročilejší aplikace jako třeba Google aplikace nebo internetová bankovnictví?

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #23 kdy: 03. 06. 2014, 11:56:51 »
Ten Netsurf má vlastní layout and rendering engine, což dneska není žádná trivka, takže by mě docela zajímalo jak v tom chodí pokročilejší aplikace jako třeba Google aplikace nebo internetová bankovnictví?

Citace
General:

Web standards: HTML 4.01 and CSS 2.1
        Image formats including: PNG, GIF, JPEG, SVG, and BMP
        HTTPS for secure online transactions
        Unicode text
        Web page thumbnailing
        Local history trees
        Global history
        Hotlist manager (bookmarks)
        Cookie manager
        URL completion
        Text selection
        Scale view
        Search-as-you-type text search highlighting
        Save pages complete with images
        Fast, lightweight layout and rendering engine

Myslím si, že tím je odpověď dána. Pokročilejší aplikace nechodí, respektive nechovají se tak, jak mají. Na druhou stranu, kdo by na ně chodil z takové plečky? Hlavně, když kdejaký mobil je na tom parametrově lépe. NetSurf jsem zkoušel, jen proto, že mne zajímal. Nic víc. Pochopitelně by šel použít kdejaký jiný odlehčený prohlížeč, jako je třeba Xombrero, QupZilla aj.

Tonda

• 646
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 03. 06. 2014, 12:30:00 »
Jo, něco lehkého nad WebKitem bude rozumně funkční a relativně nejméně bolestivé řešení na takovém šrotu.

Stejně si ale myslím, že chlapec by si za výdělek z víkendové brigády mohl pořídit něco daleko rozumnějšího. Nebo jestli má někoho známého ve větší firmě, ty někdy odprodávají PC po 4 - 6 letech za poměrně zajímavé ceny, protože by jinak museli platit za likvidaci. A nebo ať se postaví před sběrný dvůr a počká až tam někdo poveze starý počítač, lidi se zbavují i daleko novějších věcí než to co má teď.

mrg

« Odpověď #25 kdy: 03. 06. 2014, 12:54:50 »
Odkud jsi, domorodče? Měl bych v Plzni za odvoz nějaké silnější železo..

xxar3s__

« Odpověď #26 kdy: 03. 06. 2014, 13:11:36 »
skus nejaky mini linux a na to hod FVWM95, ale ak chces na takom zeleze nieco seriozne robit tak skor Windows 98 SE.

Inak aj 10 rokov stary mobil ma rychlejsi procesor ako tvoj pocitac.

« Odpověď #27 kdy: 22. 06. 2018, 09:34:13 »
Zdravím, rád bych oživil toto téma. Nahazoval jsem na starší ntb Asus EEE 1201HA (32-bit Atom Z520@1.33 GHz, 2 GB RAM, HDD) Lubuntu 16.04.3 LTS. Obecně sytém bezva svižný, samozřejmě prohlížení webu celkem průser. Zkoušel jsem zatím Chromium.
Rád bych se zeptal zkušenějších, jaké by bylo doporučení na odlehčený prohlížeč a přehrávač videí na tohle starší 32-bit železo? Díky moc za názory.

TKL

« Odpověď #28 kdy: 22. 06. 2018, 10:19:08 »
Zdravím, rád bych oživil toto téma. Nahazoval jsem na starší ntb Asus EEE 1201HA (32-bit Atom Z520@1.33 GHz, 2 GB RAM, HDD) Lubuntu 16.04.3 LTS. Obecně sytém bezva svižný, samozřejmě prohlížení webu celkem průser. Zkoušel jsem zatím Chromium.
Rád bych se zeptal zkušenějších, jaké by bylo doporučení na odlehčený prohlížeč a přehrávač videí na tohle starší 32-bit železo? Díky moc za názory.

Mi na hodně podobném stroji nejlépe z plnotučných prohlížečů fungovala Opera. Na videa bych vyzkoušel mplayer.

Kit

« Odpověď #29 kdy: 22. 06. 2018, 10:38:52 »
Na podobné šunce provozuji normální Firefox včetně asi 10 rozšíření. Když jsem k tomu připojil externí monitor s vyšším rozlišením, výkon šel do háje.