Notebook na VŠ

Re:Notebook na VŠ
« Odpověď #15 kdy: 22. 03. 2024, 10:34:30 »
* 16 gb ram je spravna volba.
* disk ssd/nvme bych chtel aspon 1tb.

U obojího má mnohem spíš cenu řešit, jestli to lze rozumně rozšířit. Já takhle kupuju notebooky s 8 GB RAM a měním/rozšiřuju na 16/32 GB RAM. Například ThinkBooky mají vestavěnou RAM a pak ještě volný slot. Ušetří to spoustu peněz protože kdybych chtěl notebook s 32 GB RAM, utratím třikrát tolik za něco, co vůbec nepotřebuju jenom kvůli paměti.

O úložišti ostatně platí naprosto totéž. Ostatně v tomhle ohledu mě ty ThinkBooky zase překvapily tím, že mají dva NVMe sloty.

* ja osobne davam prednost vykonu, pred nizkou hmotnosti.

To platí zhruba dotud, dokud ho denně netaháte na zádech. A dokud vás ta záda nebolí.

* zkusenost nemam, ale gcc jde rozjet na mac os, takze s nejakou snahou jde vyvijet backend i na apple.

OS X je na vývoj zcela použitelný systém. Jako ano, za mě samozřejmě je Linux lepší, ale pořád je to víceméně unixový systém a to stačí. Ostatně kolegů vývojářů s OS X jsem potkal kvanta. A chápu je.

« Odpověď #16 kdy: 22. 03. 2024, 10:36:58 »
Jestli chceš balit holky, tak si pořiď Mac, pokud chceš dělat něco seriozního, pořiď cokoliv jinýho.

Žijete tak deset let nazpátek, obávám se. Dnes už dlouho neplatí ani jedno.

« Odpověď #17 kdy: 22. 03. 2024, 10:39:58 »
16GB na programování už dnes není správná volba ale dolní hranice, kdy se občas naráží na limit.

A pak ty programy nemají být tak nenažraný, když programátorovi nestačí 16GB na vývojové prostředí a běh jeho výtvoru.

Jo, taky říkám, že programátoři by měli přesně z tohohle důvodu dostávat ty největší šroty ve firmě. Ale nějak to tak bohužel většinou nefunguje. A výstup podle toho vypadá. Stejně jako (ne)pochopení mnohých vývojářů, že velká část světa jede na deset let starých počítačích a zcela nepřekvapivě jí to bohatě stačí.

Karmelos

• 1 061
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 22. 03. 2024, 10:50:42 »
Koukal jsem na mac air, ale nedokážu shrnout jeho plusy (krom výdrže baterky) ...
A to su asi aj jedine plusy Macu - okrem toho uz len same minusy ...
Kecy prdy beďary od nekoho kdo evidentne Apple nepouziva. Ale je pravda, ze Macbook ocenis poradne az kdyz mas zaroven iphone.
Zalezi kam se chces vrtnout - jestli do M$ veci(plus teda asi nejaky bastleni bliz hardware) tak macbook neni to prave, ale na vse ostatni je to velmi prakticka volba.

Za mě vůbec nesouhlasim. Mac je tak pro voňafky, balit partnery (abych byl korektní), ale normálně gamesit, zahrát si starý pecky moc nejde, programovat k ničemu, musíš řešit multiplatformí nesmysle,  akcelerace podle mě mizerná, o pokusech s AI na macu jsem moc nikde nečet. Tak maximálně mrdlat líbivý weby, obrázky serepetičky videjka na tikťok a podobný, ale na seriózní práci, akcelerovaný výpočty, neuronky podle mě nic moc... 
Navíc omezení téměř všeho na ovcoidní přístup včetně dementní myši, nekompatibilní a drahej HW, v podstatě nutnost svázání s výpalným kloudem... Pro mě teda nikdy.   
« Poslední změna: 22. 03. 2024, 10:52:50 od Karmelos »
Gréta je nejlepší.

Karmelos

• 1 061
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 22. 03. 2024, 10:55:44 »
Jestli chceš balit holky, tak si pořiď Mac, pokud chceš dělat něco seriozního, pořiď cokoliv jinýho.

Jasný, jak jsem uvedl v příspěvku výše, korektní je balit partnery, a pravda, dneska je vlastně seriózní práce i příprava líbivých videjek na jůtůb a tikťok...
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #20 kdy: 22. 03. 2024, 11:16:03 »
Jo, taky říkám, že programátoři by měli přesně z tohohle důvodu dostávat ty největší šroty ve firmě. Ale nějak to tak bohužel většinou nefunguje. A výstup podle toho vypadá. Stejně jako (ne)pochopení mnohých vývojářů, že velká část světa jede na deset let starých počítačích a zcela nepřekvapivě jí to bohatě stačí.
Mně to taky vadí, ale když mám držet support pro projekt, který je nějak poskládaný a jeho otevření v IDE, spuštění a běh v debug režimu sebere po hodině práce víc jak 6 GB RAM tak s tím nic neudělám. Samozřejmě hotová produkční aplikace takové nároky nemá.
Samozřejmě v tom notebooku trvale běží spousta dalších pracovních i soukromých věcí - Outlook, Teams, Office 365, firemní antivir/firewall/VPN, virtuál s VPN k zákazníkům (každý si vymyslí něco jiného s co nejvíce restrikcemi, do hlavního OS to nesmí), browser se spoustou otevřených stránek...
Za poslední rok jsem hlášku "out of memory" viděl příliš často, abych si na rozšíření na 32GB stěžoval (původně to měl být nový notebook, ale firma šetří), od té doby mám klid.

« Odpověď #21 kdy: 22. 03. 2024, 13:01:51 »
Díky za rady, vezmu repas.

« Odpověď #22 kdy: 22. 03. 2024, 14:07:43 »
Lidi co tu radíte macy - stroje s "M" procesorem jsou fajn a jako kancelářské stroje v základní verzi jsou i cenově docela odpovídající, za rozumný peníz velmi slušný stroj. Na kancelář. Na profi práci jako je development potřebujete RAM a disk a za obojí se u Applu platí krví (cena vyskáče i na násobek, zatímco u tradičního notebooku často pro rozšíření paměti koupíte kartičky za pár šupů a snadno je tam připojíte sami).

« Odpověď #23 kdy: 22. 03. 2024, 15:12:57 »
Lidi co tu radíte macy - stroje s "M" procesorem jsou fajn a jako kancelářské stroje v základní verzi jsou i cenově docela odpovídající, za rozumný peníz velmi slušný stroj. Na kancelář. Na profi práci jako je development potřebujete RAM a disk [...]

OS X má oproti Linuxu i Windows skvěle vyladěnou práci s pamětí. To, čím by třeba žena zabila můj linuxový systém s dvojnásobkem paměti třikrát, to OS X na Airu kupodivu dává tak, že jde celý systém jakž takž používat. Paměti tam díky tomu reálně potřebujete tak polovinu. Pravidelně nad tím žasnu.

A storage na vývoj fakt potřeba není. Pokud neděláte s velkými daty a to, při vší úctě, většina lidí nedělá, stačí desítky giga i pro veliké projekty s hodně velkou rezervou.

« Odpověď #24 kdy: 22. 03. 2024, 15:15:27 »

Jasný, jak jsem uvedl v příspěvku výše, korektní je balit partnery [...]

Hele, balte si koho chcete, ale já balím holky :D A jo, když přítelkyni koupím Mac, určitě jí to hodně potěší (ověřeno v praxi). Ale že bych dnes někoho sbalil na vlastní? To těžko.

« Odpověď #25 kdy: 22. 03. 2024, 15:36:20 »
Ještě bych přidal jeden postřeh, jestli mu to na škole půjde dobře, tak nejpozdějc ve třeťaku bude mít kompa stejně od zaměstnavatele, takže je nesmysl kupovat něco fakt drahýho (20k+)....alespoň za mých let to tak bylo...

« Odpověď #26 kdy: 22. 03. 2024, 16:38:40 »
Ještě bych přidal jeden postřeh, jestli mu to na škole půjde dobře, tak nejpozdějc ve třeťaku bude mít kompa stejně od zaměstnavatele, takže je nesmysl kupovat něco fakt drahýho (20k+)....

Já tedy počítače od zaměstnavatelů vždy nechával ledatak v kanceláři v šuplíku protože tahat s sebou počítač za 50k+ s sebou v batohu nějak moc netoužím.

Mlocik97

• 898
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 22. 03. 2024, 17:37:44 »

Jasný, jak jsem uvedl v příspěvku výše, korektní je balit partnery [...]

Hele, balte si koho chcete, ale já balím holky :D A jo, když přítelkyni koupím Mac, určitě jí to hodně potěší (ověřeno v praxi). Ale že bych dnes někoho sbalil na vlastní? To těžko.

No neviem, ja síce podľa laptopu moc holky (či kluky) neposudzujem, ale aj tak máličko to má efekt na mňa... ale skôr taký negatívny, a o osobne si pomyslím že je to ďalšia poloretardovaná ovca čo nevie čo s peniazmi, a tak kúpi hračku za draho... a často rovno odhadujem podľa zvyšku výzoru že či je alebo nie je to na splátky či pôžičku.  ::)

To už ma skôr zbalí nejaký Tučniak, a je jedno či je to Tux, Rico alebo Kowalski. Ale aspoň vidím že nerozmýšľajú ako proprietárne mrdky.

Jigdo

• 506
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 22. 03. 2024, 17:38:37 »
Na FEL pokud si pamatuji chodi z 95% panove,
pokud se tam prihlasila i dama (tak na prednasky dlouho
nechodila sama ....;) snad ze by s tim notebookem
chodil na prednasky na jine katedry v okoli :)
(A jestli bude ubytovan na kolejich a na kterych .....)

Cas = Penize (usetrene protoze nebude mit cas chodit do hospody) .... a kdyz na tom bude mit
malo RAM, malo mista na disku (jak to ted resi s warezem na siti?)
a nebo nebude mit poradne GPU, tak si proste bude muset pockat .....

Problem je, ze neco maleho/lehkeho a vykonneho (s 32GB+ RAM a poradnym GPU)
a porty (ze neni treba docking station/ethernet a jine srandy) je problem dneska
sehnat :( 4K s HDR urcite taky oceni. Dell P5550 (XPS15) ma sice 15.6" a vazi skoro 2kg,
ale zase hardawove dostacujici ....nejmin na 3 roky.

Co se ted na SH hraje po siti za hry?

Dual boot (Win/Lin) a nebo 2 interni SSD urcite taky oceni ......
a urcite taky neco na zalohu :)

Ale u zarizeni z druhe ruky casto byva problem s baterkou.

Jigdo

• 506
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 22. 03. 2024, 17:55:29 »
Asi mozna taky bylo dobre napsat co ho bavi delat ve volnem case :)

Pokud se ve volnem case bude venovat vice poznavani okoli,
nebo bude bydlet na SH a chodit na "jednicku" po vecerech
a nebo jinych okolnich klubu tak to mozna bude stacit neco zakladniho.

Pokud se rad stoura ve videu/a jinych vecech a doma travi vice
casu na PC tak urcite doporucuji necko vykonnejsiho.