V embedded se pohybuju celou dosavadní kariéru. Posledních 5 let jako freelance. Zlatý důl a automat na peníze to není. Dostat se na 100K lze, ale průměr je výrazně, výrazně níž, alespoň v regionech. Je taky problém najít něco smysluplného mimo Prahu, Brno a možná Plzeň. Vstupní investice do plnohodnotného freelance (ne švarc u někoho v kanclu) není jen o počítači, je potřeba nějaké základní vybaverní pro vývoj - jako takové základní minimum pár měřáků, zdroj, 4ch osciloskop, logický analyzátor, kvalitní debugger a výbava na pájení. Není to katastrofa, proti třeba autodílně je to míň, ale je třeba počítat s tím, že takových 100K do začátku na vybavení mimo počítač padne.
Otázka je, co si představit pod "samostatně fungovat a dodávat výsledky" a jak daleko je okolí, které tě může rychle táhnout nahoru. Samostatně fungovat můž být "už neotravuju kolegy, když mi kompilátor vypíše chybu" a dodávat výsledky může být "za měsíc uplácám misku špaget, ve které se za půl roku nevyznám ani já sám, když se k tomu budu muset vrátit". Nechci se tazatele nijak dotknout, předpokládám, že taková katastrofa to není. Ale když si zpětně vezmu svoji cestu kvalitou nahoru, vezmu v úvahu, jak fungovali kolegové kolem mě na různých úrovních seniority, tak o schopnostech po půl roce fungování mám celkem kritickou představu. I po >>10 letech praxe, když se vrátím k projektu třeba dva roky nazpět, vnímám, že se pořád posouvám dál, ale pořád nemám pocit, že bych byl tam, kde bych si přál, pořád to není úplně ono. Když si vezmu první MCU projekt, který jsem dělal v rámci zaměstnání, tak jsem nad tím tehdy spálil cca měsíc času. Dnes bych si za to samé zákazníkovi nedovolil říct o víc než 4-5MD a kvalita by byla tak o dva řády výš.