To mi připomíná dávnou historku jednoho známého, který nastoupil jako java junior do KB. Nastoupil za málo, neřekl si více, nebyl si jistý tím, co vlastně umí a jaká je jeho cena na trhu. Ale to nebude problém, za rok se ukáže, jaký jsem a řeknu si o víc.
A oni mu samozřejmě za rok přidali. Relativně docela hodně mu přidali. Relativně v tom rozmezí, ve kterém se přidávalo všem. Problém byl, že aby mu dorovnali jeho reálnou tržní cenu, tak by mu museli přidat mnohem větší procento jeho malého základu. Mnohem větší procento, než se obvykle dává a více by musel schválit někdo hodně nahoře. A ti lidi nahoře se tam nedostali tím, že schvalovali velká zvýšení platů.
A příští rok úplně stejná situace. Prostě mu nemohou dát tolik, kolik berou jeho kolegové, kteří jsou třeba i horší (objektivně - podle interních kritérií), protože by mu museli přidat moc procent. A přidat moc procent se nesmí.
Ale bral to jako zkušenost a KB v životopise mu asi usnadnila přechod jinam, kde mu jeho tržní plat potom dali.
Jestli chceš 60, začni na 75, jestli chceš 70 začni na 85k atd., nebál bych se začít na 95k s tim že kývnu na cokoliv od 70 výš... Je podle mě jedno co umíš, pokud tě budou chtít dají co můžou a banky teď maj mega zisky. Většinou platí co nevyhádáš na začátku, to nemáš, plus je dobré vědět jak a kdy přidávají.
Mmchdm v těhle měsících už nepočítej, že by příští rok přidali třeba o inflaci a bonus co na něj nejspíš budou lákat buď nebude vůbec nebo výrazně pokrácený.
Tak je třeba to zohlednit do představy o platu.