Počítač se nezapne se zařízeními v USB

Zrzka

Počítač se nezapne se zařízeními v USB
« kdy: 08. 01. 2026, 13:00:21 »
Mám dva počítače.

Desktop s ASUS TUF GAMING X870-PLUS WIFI / Ryzen 9

Zapnu a nic se neděje. Jako kdyby nešel proud. Dokonce se ani nerozsvítí světelná kontrolka. Nic. Problém dělá připojené USB zařízení RodeCaster Duo, které je vypnuté. Když RodeCaster Duo zapnu nebo odpojím, počítač normálně nastartuje.

DELL Pro Tower QCT1250 / i7

Zapnu, kontrolka se rozsvítí, začne blikat, počítač se za pár sekund vypne, hned se sám zapne. A pořád dokola dokud neodpojím malou USB tiskárnu na štítky.

Neřešil někdo něco podobného? Hledám, marně. Rady typu - vypnout bootování z USB v BIOSu, ... - nefungují. Pořád stejný problém. 100% reprodukovatelné.

U sebe (ASUS / Ryzen) to už moc neřeším, prostě RodeCaster Duo zapnu. Ale u toho Dellu, je to počítač sestřičky v ordinaci. Tam se to těžko vysvětluje co s tím. Panika, že jim něco nefunguje, plná čekárna, ...

Karmelos

• 1 254
    • Zobrazit profil
Re:Počítač se nezapne se zařízeními v USB
« Odpověď #1 kdy: 08. 01. 2026, 13:26:29 »
Určitě vypnout bootování z usb, přeházet sekvenci, aby první byl bootovací disk a na nic dalšího to nešahalo.

Mohlo by pomoct to vrazit do jinýho USB portu - desky mají USB 3.x a USB 2.x, vzadu/vepředu nebo to zapojit pomocí nějakého usb hubu nebo dockiny, vrazit do usb třeba na klávesnici, monitoru...  Většinou USB 2.0 dělá míň problémů.

Některé USB porty jsou stále napájené (i při vypnutém PC/noťasu), jiná nejsou, tak vybrat to druhé :) Vypnout stálé napájení USB portů v biosu...

Pokud ta zařízení mají externí napájení, možná by pomohlo je dát do stejné zásuvky jako počítač (nebo naopak do jiné :)
Gréta je nejlepší.

RDa

• 3 181
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 08. 01. 2026, 13:29:06 »
V slusnych deskach s nadproudovou ochranou na kazdem USB portu dochazi k tomu, ze zkrat na USB behem POSTu zpusobi rychle vypnuti - nekdy deska zapipa/vypise tohle, ale nekdy ne.

Takze bych hledal spise tyhle low level elektricke problemy. Pokud to dela vase USB zarizeni na vice pocitacich - je na case ho reklamovat.

Wasper

• 244
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 08. 01. 2026, 13:47:29 »
Zapnu, kontrolka se rozsvítí, začne blikat, počítač se za pár sekund vypne, hned se sám zapne. A pořád dokola dokud neodpojím malou USB tiskárnu na štítky.
Co se stane, kdyz ten pocitac nabootuje bez tiskarny, a ta se pripoji az pak?

(mezi nama - mam jednu SDcard ctecku, se kterou mi deska neprojde POSTem, i kdyz je v BIOSu boot pouze z NVMe, ale jak je nabootovano, tak je zcela funkcni, jestli to neni podobny pripad.)

« Odpověď #4 kdy: 08. 01. 2026, 14:30:03 »
Jen hádám … co by udělalo vrazit mezi to blbej USB Hub?

« Odpověď #5 kdy: 08. 01. 2026, 14:43:08 »
Setkal jsem se s tim na notebooku HP. Zapojeny prijimac na bezdratovou mys a pocitac nereagoval na zapnuti.
Vlozit mezi zarizeni a pocitac "zbytecny" HUB pomohlo.
Ale nezjistoval jsem proc se to deje, pro me je to https://en.wikipedia.org/wiki/Somebody_else%27s_problem

Zrzka

« Odpověď #6 kdy: 08. 01. 2026, 15:13:52 »
Citace
Takze bych hledal spise tyhle low level elektricke problemy. Pokud to dela vase USB zarizeni na vice pocitacich - je na case ho reklamovat.

Ty Delly tam jsou dva a na druhém to nedělá. Identické stroje.

Citace
Co se stane, kdyz ten pocitac nabootuje bez tiskarny, a ta se pripoji az pak?

Funguje. Když ji odpojím, počítač nabootuje, připojím a normálně tiskne.

Citace
Jen hádám … co by udělalo vrazit mezi to blbej USB Hub?

Můj tip je, že by to normálně fungovalo. Jen mi to přijde zbytečný když je na bedně dostatek portů. Ale asi mi nic jiného nezbyde.

RDa

• 3 181
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 08. 01. 2026, 15:29:38 »
Citace

Ty Delly tam jsou dva a na druhém to nedělá. Identické stroje.

Co se USB zarizeni tyka, tak existuje jeste volba v BIOSu: "Initialize USB devices" - s moznostmi "ALL" vs "mass-storage only" - je to soucast fast-bootu myslim, mohl by tam byt bug. Neni tam rozdil u tech dvou pocitacu? (a pokud je fastboot zaplej tak vypnout?)

« Odpověď #8 kdy: 08. 01. 2026, 15:51:05 »
Je to napájené ze stejné zásuvky ? Pokud ne, zkuste zapojit napájení daného USB zařízení do stejné prodlužovačky / zásuvky jako daný počítač, rozdíl potenciálů někdy dělá divy. JInak jsem měl podobný problém, bezdrátovou čtečku autoklíčů koncernu VW, která pokud byla připojena k Lenovo desktopu tak ten končil na modré smrti ihned po zapnutí. Pokud se čtečka připojila až po startu Windows fungovala normálně. Vyřešilo se "samo" po letech, po několika updatech firmwarů jak čtečky tak počítače, bohužel nevím co pomohlo finálně.

« Odpověď #9 kdy: 08. 01. 2026, 16:20:37 »
To je ficura Rodecasteru. Maji to o ve FAQ. Pry je vse v souladu s USB specifikaci a nektere desky maji USB zmrsene. Nam to na nejake ASUSce USB radic odpalilo zcela (RMA desky uspesna).

Oficialni workaround od Rode je wIFTem zmineny USB hub.

Karmelos

• 1 254
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 08. 01. 2026, 16:30:12 »
Šak to, krom jiného, píšu už v první reakci...

....nebo to zapojit pomocí nějakého usb hubu nebo dockiny, vrazit do usb třeba na klávesnici, monitoru...  Většinou USB 2.0 dělá míň problémů.
...
Pokud ta zařízení mají externí napájení, možná by pomohlo je dát do stejné zásuvky jako počítač (nebo naopak do jiné :) .
Gréta je nejlepší.

Karmelos

• 1 254
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 08. 01. 2026, 16:33:10 »
« Poslední změna: 08. 01. 2026, 16:36:35 od Karmelos »
Gréta je nejlepší.

Zrzka

« Odpověď #13 kdy: 08. 01. 2026, 19:22:33 »
Citace
Je to napájené ze stejné zásuvky?

V obou případech to je stejná zásuvka.

Citace
To je ficura Rodecasteru. Maji to o ve FAQ. Pry je vse v souladu s USB specifikaci a nektere desky maji USB zmrsene. Nam to na nejake ASUSce USB radic odpalilo zcela (RMA desky uspesna).

Díky. Tohle jsem při hledání nenašel :facepalm:

Citace
A nestaci tedy A-C kabel (A do PC), aby proud z RODE nesel do pocitace?

Tak to mám zapojené. A (deska) - C (RODE).

Citace
Co se USB zarizeni tyka, tak existuje jeste volba v BIOSu: "Initialize USB devices" - s moznostmi "ALL" vs "mass-storage only" - je to soucast fast-bootu myslim, mohl by tam byt bug. Neni tam rozdil u tech dvou pocitacu? (a pokud je fastboot zaplej tak vypnout?)

Mrknu, je možné, že se v tom někdo hrabal a něco změnil. Servisáci periferií pro doktory dokáží cokoli a nemůžu být u všeho. Osobně si nepamatuji, že bych toto nastavoval.

Okay. Jak to tak vidím, dám tam HUBy. Nerad, ale za víc času to nestojí. Když jsem to všechno kupoval, počítal porty, periferie, ... měl jsem radost, že ty HUBy můžu "vyhodit" a ono ... nic.

« Odpověď #14 kdy: Dnes v 08:54:13 »
Co tedy ten Rode konkrétně dělá, že dokonce způsobí poškození napájení portu? Odebírá větší proud, než kolik udává jeho deskriptor (resp. > 500mA)? Překvapuje mě, že by port neměl nadproudovou ochranu. Díky!