Ted jsem byl delsi dobu mimo spojeni, take jsem si s tim vsim zkousel hrat. NEUSPECH
Protoze Win7 byly na jinem sda nez na puvodnim disku (puvodne boot sda1, W7 sda2, nove boot sda2, W7 sda3), nepovedlo se to rozchodit. sudo update-grub
nepomohlo, sudo grub-install /dev/sda
pomohlo, v nabidce byl i W7 i Ubuntu, uz me to prestalo hazet do Grub Error. Ubuntu nabehlo, Windows ne.
Tak jsem se rozhlodl, ze co cele preinstaluji a znovu rozdelim disk. Dal jsem, tak jak to bylo na prvnim disku - pro boot sda1, pro W7 sda2 o trochu vetsi nez puvodni, pro Ubuntu pak ten zbytek disku (prevazna vetsina). W7 jsem ze stareho disku, stejne tak, jako boot, prenesl pomoci ddrescue.
Windows7 - uz to rozpozna a zacne nabihat a hodi to error. Takze opet nic, i kdyz aspon zacnou nabihat. Zajimave to take bylo z Ubuntu. To uz po nove instalaci nabehne bez problemu, zadny Grub Error. Jenze, jak uz bylo predtim - Ubuntu 18.04 LTS pri vetsim zatizeni CPU, neco lehce prez polovinu jader, se mi notas vypne. To Ubuntu 17.10 nedelalo, tak jsem tam hodil 17.10. Navic 17.10 umoznuje zasifrovat domovskou slozku, 18.04 ne. Ale mame tu dalsi problem. Ubuntu 17.10 neni LTS a reporitare jiz neexistuji, nejspis vyprsely pred mesicem. Absolutne nic tedy neslo nainstalovat. Nasel jsem na internetu nekolik zpusobu update-upgrade repozitare, nepomohlo to. Zadny program nesel nainstalovat ani po pokusech Update.
Tak jsem se vratil k Ubuntu 18.04, Widle nejdou vubec a na Ubuntu nemuzu zatizit poradne CPU, takze docela limitujici az nepouzitelne. Premyslim, co dal. Mozna bych zkusil XUbuntu, mozna Fedoru, mozna Debian. Kubuntu se mi neosvedcilo. Mate nejaky napad ? Musi to zvladat velkou zatez CPU, balickovaci system DEB, pokud mozno pri instalaci na jednu partition - aby sel zasifrovat home adresar, nebo dana partition. Win7 nebo XP, to potrebuju k minimum veci, je dobry napad hodit to do virtualu ?