Pánové Jirsák a RDa už odpověděli dost podrobně...
Proto dodám jenom pár střípků na okraj:
Gigové síťovky v režimu suspend / Wake on Lan typicky spadly na 100 Mbps. Nevím zda to platí dodnes a bez výjimky.
Stovka se dá odposlouchávat pasivně, protože má jedním směrem zelený pár a druhým oranžový. Stačí každý pár zvlášť rozbočit a píchnout do dvou přijímačů. To rozbočení je lépe provést "aktivně na první vrstvě" = elektrickým opakovačem. Sám jsem si takový před lety postavil (s rychlými OZ), dá se taky
koupit hotový.
Ale viděl jsem kdysi i schémata, kde někdo hrubě drátenicky naspojkoval oranžový a zelený pár s odbočkou - signál pro odposlech je třeba přivést na piny 3 a 6 v RJ45 a odposlechové síťovky nastavit natvrdo na 100Mbps full duplex (vypnout autoneg). Na krátkou vzdálenost (pár centimetrů) by to mohlo fungovat - délka vlny je teoreticky něco jako tři nebo šest metrů (ve vakuu), vedení kratší než asi lambda/8 už neskáče do řeči ve smyslu impedančního nepřizpůsobení.
A stejně to pak odposloucháváte zase síťovkou (resp. dvěma pro full duplex) takže je otázkou, zda případně odposlechová síťovka něco neodfiltruje. Možná čím hloupější, tím lepší :-)
Malé routery mívají zabudovaný switch... ale je mi otázkou, zda tenhle switch jede nějaký protokol síťového managementu autonomně (RSTP, LLDP, LACP). Spíš bych se divil. Pokud by se něco takového dělo, tcpdump běžící na CPU jádře uvnitř routeru by tenhle provoz nemusel zahlédnout.
Viděl jsem switche, které i ve stavu kdy je na síti ticho, blikají activity LEDkami v nějakém pevném taktu... Switche, nikoli koncové síťovky.
A pak mě ještě napadá, zda by kromě WoL nemohl na počítači ve stavu "soft power off" běžet nějaký "lights out" remote management: IPMI/AMT nebo tak něco. Ale co jsem tyhle hračky viděl, tak nebyly moc užvaněné na lokální síti...