Proč bliká síťová karta?

Proč bliká síťová karta?
« kdy: 21. 07. 2025, 12:31:35 »
Proč mi na počítači bliká ethernetová síťovka? NEzáleží zda v zaputém stavu nebo suspend to RAM. Zelená svíťí a oranžová bliká. Nezáleží na modelu síťovky intel nebo realtek, dělají to obě v sleep. jen se liší rychlost v režimu spánku (intel  asi 2Hz oranžová při sleep i zapnuto.. Realtek při zapnuto jen prvních 20s po zapojení kabelu a pomaleji  , 2 Hz a pak   oranžová tichne. Zelené vždy za všech okolností svítí.
druhý konec je připojen do hloupého switche. Kde je jen router a NAS, ale dělá to i když PC je připojen přímo do routeru

Když běží  tak windows resmon u síťová aktivita nehlásí nic (tuším že to ukazuje jen IP L3 vrstvu) nebo je uspán, tak tcpdump -i eth1  na routeru taky nic neslyší (ani když je přimo pojen)

taskmanager - výkon- Síťové - Podrobnosti o síti ukazuje čisté nuly, tam tuším bude i ARP a L2 i broadcast, má to asi 20 řádek geniálně pojmenovaných třebaajako Přijaté pakety jiného než jednosměrového....

(na uspanám PC těžko spustím wireshark . A šachovat s kabely nebo  dávat do cest switch s port mirroringem jsem ještě nechtěl podstupovat)

proč to bliká.

RDa

• 3 057
    • Zobrazit profil
Re:Proč bliká síťová karta?
« Odpověď #1 kdy: 21. 07. 2025, 12:48:38 »
Blikaj broadcast pakety. Router ma UPNP. Pocitac ma ME a bonzuje :D

« Odpověď #2 kdy: 21. 07. 2025, 12:55:58 »
Zelená kontrolka svítí, když je síťová karta aktivní a je v ní síťový kabel, který má na druhém konci také nějaké aktivní zařízení. Oranžová kontrolka bliká, když síťová karta komunikuje – přijímá nebo odesílá data. Když je počítač vypnutý, může síťová karta zůstat zapnutá, aby šlo počítač přes síť probudit (Wake-on-LAN). Pak bude síťová karta komunikovat minimálně při přijímání broadcast paketů a také při jakémkoli provozu, který na ni bude směrován – třeba ping na IP adresu zařízení nebo zkrátka kdykoli, když se někdo pokusí to zařízení kontaktovat.

« Odpověď #3 kdy: 21. 07. 2025, 13:01:21 »
Neptal bych se,kdych měl  jakoukoli indicii, že probíhá nějaký síťoý provoz Ale tohle je divné

Ale tcpdump zachytí i  ty broadcast, i jiné L2 protokoly  a je teď zapojen kabel mezi routeream a PC. tcpdump běží 20s .
router nemáupnp , je to linux, nevysílá nic (sniffuju na tom routeru)

Tak já nevim, nemůže to být chybné spojení ethernetu? Ale síť jde.

Filipe, jediné co může pingnout je ten router teď aa nebo poslat brocást ale tcpdump ukazuje nic za 20sekund a za tu dobu oranžová bliká  furt stejně..

Dokonce blikání oranžové se nijak nezmění ani když vyvinu síťovou aktivitu
« Poslední změna: 21. 07. 2025, 13:03:11 od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ » »

« Odpověď #4 kdy: 21. 07. 2025, 13:36:24 »
Tak pokud ta oranžová bliká stále stejnou frekvencí a síťový provoz na tom nic nemění, tak asi jen signalizuje stav té síťové karty. Ona na ty kontrolky asi není žádná norma, je to jen zvyk. Takže jistotu budete mít jen tehdy, když si zjistíte model vaší síťovky, najdete si její návod a tam se dočtete, co jaká kontrolka indikuje.

« Odpověď #5 kdy: 24. 07. 2025, 17:53:23 »
(na uspanám PC těžko spustím wireshark . A šachovat s kabely nebo  dávat do cest switch s port mirroringem jsem ještě nechtěl podstupovat)

... přitom to "šachovat s kabely" by vám celý problém objasnilo o dost rychleji, než jste napsal celý ten dlouhý dotaz sem. Vypojím všechno ze switche, nechám tam jen tu sítovou kartu a vidím, ne? Buď bliká nebo ne.

« Odpověď #6 kdy: 13. 08. 2025, 12:50:08 »
Není na routeru aktivní RSTP? To bliká pravidelně frekvencí 0.5Hz

Wasper

• 205
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 13. 08. 2025, 13:54:10 »
Není na routeru aktivní RSTP? To bliká pravidelně frekvencí 0.5Hz
To by ale videl v dumpu...

RDa

• 3 057
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 13. 08. 2025, 19:38:47 »
Porid si tohleto + mixed signal osciloskop nebo LA.. a pak nam rekni co ti tam teklo:

https://www.etherdecode.com/

https://www.youtube.com/watch?v=jngCVojhg6E

_Jenda

• 1 638
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #9 kdy: 13. 08. 2025, 21:23:25 »
Porid si tohleto + mixed signal osciloskop nebo LA.. a pak nam rekni co ti tam teklo:

https://www.etherdecode.com/

https://www.youtube.com/watch?v=jngCVojhg6E
To mi přijde jako veliký overkill. Stačí router s transparentním bridge (umí skoro každá krabička s OpenWRT nebo lze simulovat na počítači se 2 síťovkami) nebo nejlevnější "chytrý" (managovatelný) switch s podporou port mirroringu.

Re:Proč bliká síťová karta? v protějším switchi ne
« Odpověď #10 kdy: 14. 08. 2025, 12:11:50 »
Ach jo potřetí, pitomá dotyková obrazovka. Navíc naposled mi klávesnice psala v jiném místě než kurzor byl, Pitomý android.

Chtěl jsem dodat, že toho moc asi nevykoukám, pokud protější switch (2 kusy , 2 porty zkoušeny na každém) jsou ledově svítíci, zatímco tady síťovka furt oranžově bliká.

(mimochodem mi utkvěly tyto volby  KOnfigurovat-Upřesnit:)
-PME- Enabled
DMA coal. Disabled
En.Eff.Eth = Off
jumbo 1514
log link state event= Enabled
selective susped on, ...-timeout= 5
speed+duplex=auto ( stav je 1Gbps)
wake for link=áuto detect
wake from ... asi není důležité, pc je zapnutý

platí jen pro tu intel(jak vidíte, anglicky). Realtek má uplnně jinou sadu těhle kryptických nastavení a to v češtině (snad jen offload ,LSO,wake volby jsou společné

A co v microsoftu hulili za indický matroš, že Síťová připojení-Stav ukazuje oba řádku "Připojení k síti není k dispozici" pro Připojení pomocí IPV4 i ...IPV6.

Mám staticky definované IP, bez uvedení brány( nebo i s neexistuíjící bránou). Až stavová ikona hlásí správně: Neznámá síť \ Bez přistupu k internetu
« Poslední změna: 14. 08. 2025, 12:17:44 od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ »

« Odpověď #11 kdy: 14. 08. 2025, 15:40:04 »
Pánové Jirsák a RDa už odpověděli dost podrobně...
Proto dodám jenom pár střípků na okraj:

Gigové síťovky v režimu suspend / Wake on Lan typicky spadly na 100 Mbps. Nevím zda to platí dodnes a bez výjimky.

Stovka se dá odposlouchávat pasivně, protože má jedním směrem zelený pár a druhým oranžový. Stačí každý pár zvlášť rozbočit a píchnout do dvou přijímačů. To rozbočení je lépe provést "aktivně na první vrstvě" = elektrickým opakovačem. Sám jsem si takový před lety postavil (s rychlými OZ), dá se taky koupit hotový.
Ale viděl jsem kdysi i schémata, kde někdo hrubě drátenicky naspojkoval oranžový a zelený pár s odbočkou - signál pro odposlech je třeba přivést na piny 3 a 6 v RJ45 a odposlechové síťovky nastavit natvrdo na 100Mbps full duplex (vypnout autoneg). Na krátkou vzdálenost (pár centimetrů) by to mohlo fungovat - délka vlny je teoreticky něco jako tři nebo šest metrů (ve vakuu), vedení kratší než asi lambda/8 už neskáče do řeči ve smyslu impedančního nepřizpůsobení.
A stejně to pak odposloucháváte zase síťovkou (resp. dvěma pro full duplex) takže je otázkou, zda případně odposlechová síťovka něco neodfiltruje. Možná čím hloupější, tím lepší :-)

Malé routery mívají zabudovaný switch... ale je mi otázkou, zda tenhle switch jede nějaký protokol síťového managementu autonomně (RSTP, LLDP, LACP). Spíš bych se divil. Pokud by se něco takového dělo, tcpdump běžící na CPU jádře uvnitř routeru by tenhle provoz nemusel zahlédnout.

Viděl jsem switche, které i ve stavu kdy je na síti ticho, blikají activity LEDkami v nějakém pevném taktu... Switche, nikoli koncové síťovky.

A pak mě ještě napadá, zda by kromě WoL nemohl na počítači ve stavu "soft power off" běžet nějaký "lights out" remote management: IPMI/AMT nebo tak něco. Ale co jsem tyhle hračky viděl, tak nebyly moc užvaněné na lokální síti...

« Odpověď #12 kdy: 19. 08. 2025, 20:35:30 »
Konkrétní příklad z manuálu jedné základní desky:
Pokud bliká pomalu, může to znamenat, že se nic neděje, pouze je spojeno. Pokud rychle, tak se něco děje.
Stačí se podívat do manuálu konkrétního hardwaru. Možností je zkrátka vícero a nemusejí se napříč různými produkty shodovat. U některých routerů se dá LEDka na síťovce definovat a můžete si ji rozblikat dle libosti (viděl jsem na nějakých CUDY routerech, když se tam dalo OpenWrt, že se nechá nadefinovat, co ta která LEDka i od síťovky může dělat - můžete klidně blikat Power LEDkou podle přenosu dat na síťovce a LEDku od síťovky použít - já nevím - když se strčí něco do USB portu, nebo cokoli, jdou s tím dělat všelijaké kejkle).

« Odpověď #13 kdy: 19. 08. 2025, 20:39:27 »
Konkrétní příklad z manuálu jedné základní desky:
Pokud bliká pomalu, může to znamenat, že se nic neděje, pouze je spojeno. Pokud rychle, tak se něco děje.
Stačí se podívat do manuálu konkrétního hardwaru. Možností je zkrátka vícero a nemusejí se napříč různými produkty shodovat. U některých routerů se dá LEDka na síťovce definovat a můžete si ji rozblikat dle libosti (viděl jsem na nějakých CUDY routerech, když se tam dalo OpenWrt, že se nechá nadefinovat, co ta která LEDka i od síťovky může dělat - můžete klidně blikat Power LEDkou podle přenosu dat na síťovce a LEDku od síťovky použít - já nevím - když se strčí něco do USB portu, nebo cokoli, jdou s tím dělat všelijaké kejkle).

Tam je i indikace rychlosti, takže na 100M to bliká jinak než na 1Gbps nebo vejš

qelurg

• 390
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 20. 08. 2025, 12:32:53 »
Odpověď AI:

Bliká PHY, ne IP. Zelená jen potvrzuje navázaný link (autonegociace), proto svítí stále. Oranžová bliká, i když žádné rámce neputují, protože fyzická vrstva udržuje synchronizaci a stav linku: FLP/idle symboly dle IEEE 802.3, případně EEE (802.3az) s periodickými „refresh“ pulsy; u S3/S4/S5 navíc bývá zapnuté WoL, takže PHY zůstává napájená. Tyto signály se nedostanou do MAC, proto tcpdump/ResMon/Task Manager ukazují nulu. Rozdílné chování Intel vs Realtek je jen implementace LED/PHY v ovladači/firmware (Intel často „heartbeat“ ~2 Hz i ve sleepu, Realtek po navázání linku a/nebo vstupu do LPI ztiší).

Chceš-li to potlačit: v BIOS/UEFI zapni ErP/Deep Sleep (vypne PHY v S4/S5), ve Windows v ovladači karty zakaž WoL (Magic Packet/Pattern Match/Shutdown WoL), vypni Energy-Efficient Ethernet a „Reduce link speed during standby“, v Power Management zruš „Allow this device to wake the computer“. V Linuxu lze vypnout EEE a WoL (např. ethtool --set-eee ethX eee off a ethtool -s wol d); úplné zhasnutí LED ale garantuje jen odpojení kabelu nebo firmware/BIOS volba, která vypne PHY.