Chtít víc peněz po skončení zkušební doby?

Re:Chtít víc peněz po skončení zkušební doby?
« Odpověď #30 kdy: 20. 11. 2016, 14:34:36 »
Jako bývalý majitel firmy ti říkám, že to je v pohodě. Já jsem zase měl právo tě bez udání důvodů nepřijmout.
Jako clovek ktery je tu na jedne strane a tu na druhe tak s timhle naprosto souhlasim. Zkusebni doba, stejne jako sml. na urcitou dobu je vyhoda/nevyhoda pro obe strany uplne stejne. Neco za neco.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Ondro

« Odpověď #31 kdy: 20. 11. 2016, 20:01:16 »
nechal jsem si u truhláře postavit kuchyň ale těsně před přebráním jsem zjistil že ji jinde mají levněji, buď mi tu kuchyň prodá za polovic nebo ať si ji strčí do špic, stejný svinský jednání

To je zly priklad. Tam si sa dohodol na diele/na jednorazovke ale aj tu by si vedel sa dohadovat  k by bola cena prehnana a ty si to na zaciatku nevedel, tak aj tam mozes namietat. Tiez mozes ziadat upravu ceny z dovodu inej kvality ako si ocakaval alebo z inych dovodov, ktore nenaplnili tvoje ocakavania. Je to normalna vec, ziadne svinske chovanie.

Skusobna doba je dobra vec pre obe strany. Z pohovoru sa da tazko zistit presne co bude clovek robit(hlavne v IT). Po tych 3 mesiacoch je doba na prehodnotenie z oboch stran.

pavlix

• 253
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 20. 11. 2016, 20:27:24 »
Dohoda, že se po zkušebce přidá, je velmi častá.

Slyšel jsem o tom jen z vyprávění. Nicméně taková dohoda se sjednává v rámci pracovní smlouvy, ne? Navíc to de facto neznamená, že člověku po zkušebce přidají, ale že ho během zkušebky odrbou. Ovšem nevím, co by mě přimělo jít k firmě, která mi chce dát snížený základní plat během zkušebky, to docela zavání.

« Odpověď #33 kdy: 20. 11. 2016, 22:11:35 »
Dohoda, že se po zkušebce přidá, je velmi častá.

Slyšel jsem o tom jen z vyprávění. Nicméně taková dohoda se sjednává v rámci pracovní smlouvy, ne? Navíc to de facto neznamená, že člověku po zkušebce přidají, ale že ho během zkušebky odrbou. Ovšem nevím, co by mě přimělo jít k firmě, která mi chce dát snížený základní plat během zkušebky, to docela zavání.
Co byna tom "zavánělo"? Člověk ve zkušební době se zaučuje a seznamuje s prostředím a nečeká se od něj stejný výkon jako za několik měsíců. Pochopitelně záleží na druhu práce. Tak že je logické, že tento počíteční hendikep si chce zaměstnavatel kompenzovat nižším platem ve zkušebce. Poslavení zaměstnavatele je nevýhodné. On dotuje plat někoho kdo se zaučuje, investuje do něho peníze a má ztráty protože někdo jiný nedělá svojí práci ale radí mu a na konci zaměstnavatel neví, jestli tam člověk zůstane a nebo bez ohlášení poslední den zkušebky nepřijde ... nižší platje adekvátní.

« Odpověď #34 kdy: 20. 11. 2016, 22:15:21 »
to docela zavání.
Senior? Ano, zavani.
Junior? Ne, vubec se nedivim.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #35 kdy: 20. 11. 2016, 22:58:42 »
Pokud nejde o práci „u lopaty“ a nejde o start projektu, pak IMHO vždy je potřeba se seznámit s prostředím (platí i pro zkušeného) a je celkem pochopitelné dát za tuto dobu menší odměnu. Člověk, který bude chodit každé tři měsíce jinam, bude asi malým přínosem, a podle toho i dostane zaplaceno. Já například dostal bonusy až po zkušební době.

Na konci zkušebky mohou obě strany říct „ne“ nebo „ano, ale…“, otázkou ovšem je, jak to ta druhá strana přijme. Když se vžiju do role zaměstnavatele, může to působit neseriózně, pokud to přijde na poslední chvíli. Na jednu stranu to může projít (firma už do vás investovala a nechce si hledat jiného zaměstnance), na druhou stranu bych si řekl: Pokud mi teď dává malou chvíli na rozmyšlení, co od něj mohu čekat v budoucnu? Pokud mám poslední příležitost se snadno zbavit tohoto potenciálně problematického zaměstnance, nejspíš bych to udělal. I třeba za cenu, že bych kvůli tomu měl najmout někoho o trošku dražšího, ale předvídatelnějšího.

Přijde mi serióznější s případným přehodnocením odměny přijít co nejdříve. Ideálně by k němu ani nedošlo (domluvíme se už na začátku), dá se celkem akceptovat třeba v půlce, ale třeba den před koncem zkušebky je docela pozdě.

Taky je otázka, pokud to projde na poslední chvíli před koncem zkušebky (zaměstnanec je tedy nejspíš těžko postradatelný), jestli by to neprošlo i v dřívější fázi, byť třeba vágně „když se osvěčíš, přidáme na konci zkušebky 5000 CZK“. Taková dohoda sice těžko bude právně vymahatelná, ale jde o to, že požadavek na zvýšení mzdy nebude nic neočekávaného a zaměstnavatel dostává čas si to promyslet.

ByCzech

• 1 862
    • Zobrazit profil
« Odpověď #36 kdy: 21. 11. 2016, 01:48:25 »
(3 měsíce jsou zákonné maximum (!)),

To je nesmysl, může být až 6 měsíců u vedoucích pracovníků.

ByCzech

• 1 862
    • Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: 21. 11. 2016, 01:52:55 »
nechal jsem si u truhláře postavit kuchyň ale těsně před přebráním jsem zjistil že ji jinde mají levněji, buď mi tu kuchyň prodá za polovic nebo ať si ji strčí do špic, stejný svinský jednání

Mohl bych prosím vědět zákon a paragraf(y), který toto umožňuje?

Co se týká zkušební doby, tak je to doba na posouzení, zda pracovní poměr vyhovuje tak jak je. Ale nejen zaměstnavateli, ale také zaměstnanci. Posuzovat mohou obě strany. Na to ta zkušebka je. Takže dle mého žádné sviňské jednání, ale využití svých práv daných zákonem. Stejná práva když se zaměstnavateli něco nelíbí má možnost s tím do ukončení zkušební doby něco dělat, že?

qwertz

« Odpověď #38 kdy: 21. 11. 2016, 07:09:57 »
Mohl bych prosím vědět zákon a paragraf(y), který toto umožňuje?

To je demagogie. To ,že je nějaký postup legální automaticky neznamená, že je etický a naopak. Argument úplně k hovnu.

Ono dost záleží na dohodě. Pokud se například před nástupem dohodli, že salary revision udělají po roce (např. proto, že zkušebka je příliš krátká), pak to jisté "nedodržení dohody" je.  Uchazeč jistě může odejít s tím, že mu práce nevyhovuje, ale že by se úplně netrefil a zjistil, že práce neodpovídá ohodnocení, to je spíše málo pravěpodobné. Zato vychcánků se najde dost.

« Odpověď #39 kdy: 21. 11. 2016, 08:05:32 »
Snad tu nikdo nezpochybňuje, že požadovat vyšší mzdu ke konci zkušebky je v souladu se zákonem/smlouvou. Je tu já a pár dalších poukazujeme na to, že za některých okolností se to může být vnímáno neseriózně. Stejně jako máte právo požadovat vyšší mzdu den před koncem zkušebky, zaměstnavatel má právo vás den před koncem zkušebky propustit, propustit vás na hodinu za nějakou „blbost“ (něco, co by u jiných toleroval) nebo vás zařadit na vršek seznamu lidí k propuštění při nejbližším snižování nákladů. (A dalo by se pokračovat…)

Když už jsme u těch přirovnání: Představte si, že se s dělníkem dohodnete na ceně skoro celé koupelny, s tím, že pár drobností dohodnete potom. Koupelna je už skoro hotová, ale za těch pár drobností si dělník nasadí vysokou cenu. Vy můžete cenu akceptovat nebo si najít jiného dělníka (ale rekonstrukce koupelny se protáhne). Jistě, má právo požadovat jakoukoli cenu. Ale: najali byste si jej příště?

Dá se namítat, že přirovnání není dokonalé. Není:

* Když dělník bude  třeba 5 % nad můj odhad, mohu si říkat, že jsem špatně odhadnul. Kdysi zaměstnanec bude chtít přidat třeba i jen 1 % (haha), chce objektivně víc než byla původní dohoda.
* U dělníka mám dvě separátní rozhodnutí (zbytek prací na koupelně a práce v budoucnu), u zaměstnance jen jedno, ale o to závaznější. Tím spíš bych se někomu takovému vyhnul.

« Odpověď #40 kdy: 21. 11. 2016, 08:07:10 »

Ten priklad neodpovida popsanemu...
Byla uzavrena smlouva a je tu nabidka ji prodlouzit za novych podminek, zamestnavatele do delaji bezne, kdyz vyhazuji a snizuji platy s ruznymi hloupymi argumenty typu, je tezka doba a jen zkousi Vas postavit do situace "pochopeni"

iviak

« Odpověď #41 kdy: 21. 11. 2016, 08:40:41 »
Z otázky neni jasné, jestli jde o zaměstnance nebo firmu.
V každém prípade je úplne normálne domluvit se pri pohovoru jak zde nekdo napsal na zkušební dobu takovej plat, když se osvědčim tak vyšší a to taky zahrnout do smluvy ne jenom ústne.
Pokud tazatel zjistil, že delá neco víc než se dohodli, tak to určite zjistil dřív než za 3 měsíce. To se pak treba ozvat že hele, ale takto sme se nedohodli a ne čekat až uplyne zkušená doba.
Pokud delá na čem se domluvili a za plat za jekej se domluvii, pak se mi zdá žádat o plat brzo. Počkat aspoň ten rok a pokud žáda o plat timhle divným způsobem - když mi nepridáte, odejdu, pak je to jednoduché. Měj se krásne.
V každém prípade počas zkušení doby může kdykoliv bezdůvodne odjet a taky ho může firma propustit bez udáni důvodu.
Je neuveritelné čoho môžeš dosiahnuť, keď ti je jedno, komu budú pripísané zásluhy.

TVL

« Odpověď #42 kdy: 21. 11. 2016, 08:42:50 »
Byla uzavrena smlouva a je tu nabidka ji prodlouzit za novych podminek, zamestnavatele do delaji bezne, kdyz vyhazuji a snizuji platy s ruznymi hloupymi argumenty typu, je tezka doba a jen zkousi Vas postavit do situace "pochopeni"

Tak to jo, to je mejlka. Já jsem myslel, že se bavíme o normální smlouvě na dobu neurčitou s 3měsíční zkušební dobou.
Pokud byla uzavřena smlouva na dobu určitou - na 3 měsíce, tak je pak zcela v pořádku vyjednávat o nové smlouvě za více peněz.
Problém je, že původní tazatel to popsal tak, že jsme z toho všichni pochopili, že je to ta první situace :-D

TVL

« Odpověď #43 kdy: 21. 11. 2016, 09:24:29 »

Ten priklad neodpovida popsanemu...
Souhlasím. Navíc říkám, že analogie většinou problém častěji zamlží, než vyjasní. Ale když se tady tak držíte toho truhláře, tak aspoň vymyslím lepší přirovnání.

Uzavřu s eshopem dohodu, že si od nich nechám poslat zboží X za cenu Y. Zboží mi přijde a já mám ze zákona právo do určitého data nepoškozené zboží vrátit bez udání důvodu (a získat plnou cenu zpět).
A já napíšu do eshopu, že chci slevu (aby mi vrátili část ceny Y zpět), jinak že jim to zboží pošlu zpět.

Je to podle zákona? Rozhodně ano.
Je to neseriozní? Rozhodně ano.
Jsou některé eshopy také neseriozní? Rozhodně ano.
Znamená to, že mám nějaké morální právo chovat se neseriozně k eshopu, který se ke mě zatím neseriozně nezachoval? Rozhodně ne.

Jiná situace nastává, pokud si nevědomky koupíte zboží za cenu výrazně vyšší než je cena obvyklá. Pak není důvod zboží prostě neposlat zpět - a říci eshopu, že jinde je zásadně levnější. Třeba ten eshop sám přijde s nabídkou slevy.
Stejně tak jiná situace nastává, pokud mezi okamžikem vaší dohody a okamžikem, kdy můžete ještě vrátit zboží cena toho zboží nějak zásadně spadne. To, že potom eshopu to zboží vrátíte není nijak zvlášť morální - ale to je prostě věc, co udělá 95 % lidí, takže aspoň nebudete mít punc, že jste horší, než většina.
O situaci, kdy jste dostal zboží, které je jiné, než bylo v dohodě, se už vůbec nebavím.

Tady můj příklad končí. Nevím jak by se zachovala většina eshopů na takovou neseriozní nabídku. Ale jsem si jist, že většina zaměstnavatelů by na takovou nabídku nového zaměstnance reagovala tím, že ho pošlou domů. Bez ohledu na to, jestli je to zaměstnavatel seriozní (a nechce se patlat s vyčůránky), nebo jestli je to zaměstnavatel neseriozní (a nestojí o někoho, kdo na něj bude hrát podobnou hru). A ti zaměstnavatelé, kteří si tam toho zaměstnance nechají mu stejně udělají do HR složky černý puntík.
To bych řekl, že je hlavní věc - bez ohledu, na to, jestli je to v pořádku, nebo ne - že to ve většině případů nebude fungovat.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #44 kdy: 21. 11. 2016, 10:13:38 »
Tohle přece záleží na spoustě věcí. Zaměstnanec během zkušební doby může zjistit něco, co nevěděl, může poznat, jestli firma šetří kde může, nebo si naopak váží lidí. Hranice mezi drzostí a férovým jednáním může být dost tenká. Záleží samozřejmě i na tom, co mu práce přináší profesně, jestli ho baví atd. Nevidím nic špatného na tom, když si zaměstnanec třeba týden před koncem zkušebky sedne s vedoucím a pokecá s ním o svém dosavadním působení, o tom, jestli je něco jinak, než jak to vypadalo u pohovoru, o možnosti růstu platu do budoucna. Ostatně, většina slušných firem takový pokec inicializuje sama a není nic špatného na tom, promluvit si i o financích. Jasně, může se stát, že firma naslibuje hory doly - ještě nejste dost produktivní, za další tři měsíce dáme dvojnásobek a podobně, ale to už si potom musí pohlídat zaměstnanec, jestli se firma chová férově. Popravdě, pokud přichází zaměstnanec do rozjetého IT, většinou jsou tři měsíce málo a myslím většina firem, minimálně juniorům, dává smlouvu na rok, což funguje jako prodloužená zkušebka. Pokud firma sama o sobě nemá zájem si se zaměstnancem na konci zkušebky popovídat, tak je to stejně divné až podezřelé. Naproti tomu, přijít poslední den zkušebky s tím, že "Chci víc, nebo zítra nepřijdu", to je na facku a pokud bych neměl opravdu velmi dobrý důvod na to přistoupit, řekl bych "Sbohem a dneska můžete odejít dřív".