nechal jsem si u truhláře postavit kuchyň ale těsně před přebráním jsem zjistil že ji jinde mají levněji, buď mi tu kuchyň prodá za polovic nebo ať si ji strčí do špic, stejný svinský jednání
Ten priklad neodpovida popsanemu...
Souhlasím. Navíc říkám, že analogie většinou problém častěji zamlží, než vyjasní. Ale když se tady tak držíte toho truhláře, tak aspoň vymyslím lepší přirovnání.
Uzavřu s eshopem dohodu, že si od nich nechám poslat zboží X za cenu Y. Zboží mi přijde a já mám ze zákona právo do určitého data nepoškozené zboží vrátit bez udání důvodu (a získat plnou cenu zpět).
A já napíšu do eshopu, že chci slevu (aby mi vrátili část ceny Y zpět), jinak že jim to zboží pošlu zpět.
Je to podle zákona? Rozhodně ano.
Je to neseriozní? Rozhodně ano.
Jsou některé eshopy také neseriozní? Rozhodně ano.
Znamená to, že mám nějaké morální právo chovat se neseriozně k eshopu, který se ke mě zatím neseriozně nezachoval? Rozhodně ne.
Jiná situace nastává, pokud si nevědomky koupíte zboží za cenu výrazně vyšší než je cena obvyklá. Pak není důvod zboží prostě neposlat zpět - a říci eshopu, že jinde je zásadně levnější. Třeba ten eshop sám přijde s nabídkou slevy.
Stejně tak jiná situace nastává, pokud mezi okamžikem vaší dohody a okamžikem, kdy můžete ještě vrátit zboží cena toho zboží nějak zásadně spadne. To, že potom eshopu to zboží vrátíte není nijak zvlášť morální - ale to je prostě věc, co udělá 95 % lidí, takže aspoň nebudete mít punc, že jste horší, než většina.
O situaci, kdy jste dostal zboží, které je jiné, než bylo v dohodě, se už vůbec nebavím.
Tady můj příklad končí. Nevím jak by se zachovala většina eshopů na takovou neseriozní nabídku. Ale jsem si jist, že většina zaměstnavatelů by na takovou nabídku nového zaměstnance reagovala tím, že ho pošlou domů. Bez ohledu na to, jestli je to zaměstnavatel seriozní (a nechce se patlat s vyčůránky), nebo jestli je to zaměstnavatel neseriozní (a nestojí o někoho, kdo na něj bude hrát podobnou hru). A ti zaměstnavatelé, kteří si tam toho zaměstnance nechají mu stejně udělají do HR složky černý puntík.
To bych řekl, že je hlavní věc - bez ohledu, na to, jestli je to v pořádku, nebo ne - že to ve většině případů nebude fungovat.