Podle mě nejsou špatně daně OSVČ, ale to, že tady bují švarc, který celý ten vztah pokřivuje, ať už začít vynucovat zákony nebo udělat oficiální podobu OSVČ jako zaměstnanec, kde budou daně vyrovnanější s HPP.
Co kdo pokřivuje? Jen ať bují. Třeba my děti vzděláváme doma případně v soukromých zařízeních, státu šetříme cca 500 000 Kč ročně na příspěvcích školám, školkám, jídelnám a družinám a nevrací mi z toho skoro nic a hodlá od příštího roku vracet ještě méně. Takže tohle mě má dojímat? Jsem rád za každou korunu, kterou nedostane. Narovnávat cokoliv můžeme až se stát přestane obecně chovat jako loupežník. Do té doby se ani na švarc systém, ani řemeslníků na faktury ptát fakt nebudu.
Každý stát potřebuje peníze na provoz, pokud ti připadá 20 % z příjmů (OSVČ při roční fakturaci nad 2m) hodně, tak nevím, kde žiješ.
To máš naprosto pravdu. V učebnicích se to skutečně píše. Ale je provoz a provoz. Zatím sypeme peníze cizím vládám, do sraček typu green deal, platíme neziskovky, které jsou užitečné jako automat na kondomy ve Vatikánu (slušně řečeno), máme nejvíc státních darmožroutů zaměstnanců v přepočtu na počet obyvatel a s tím související úřední šikanu, některé věci zdaněné i třikrát, vláda kupuje předražené nesmysly a myslím, že bych mohl pokračovat ještě dlouho.
Mezitím máme podhodnocené zdravotnictví, silnice v dezolátním stavu, o školství ani nemluvím, na ty opravdu důležité věci nejsou peníze, cenzuru a propagandu, trestání za protirežimní názory, inflaci a silně podkopanou ekonomiku díky našim vládám, které už neví, co by dále zdanily, protože je zdaněné skoro všechno.
Takže si sundej klapky z očí a rozhlédni se, co se kolem děje!
klapky na oči? Dopouštíš se fabulací, lží a katastrofických scénářů.
Počet úředníků na občana máme pod průměrem EU (
https://idea.cerge-ei.cz/zpravy/statni-zamestnanci-a-urednici-kde-pracuji-a-za-kolik). Neziskovka je dneska kdeco (i politická strana), tahle forma patří do tržní ekonomiky a když už nic jiného, aspoň umožňuje zaměstnat některé lidi a dává jim zkušenosti, můžeš to brát jako takovou formu veřejně prospěšných prací (ty ti nevadí?).
Struktura daní v západním světě má tu vlastnost, že se neustále nabalují spotřební daně a DPH pořád dokola, takže se to zdaní prostě vícekrát, z toho se počítá HDP a fungují tak i všichni ostatní. Ač je to divné, v posledních letech se daňová zátěž lehce snížila.
Nikdo tě za názor netrestá, názor ale není někomu vyhrožovat nebo přesvědčovat ostatní, že mají někomu ublížit, že jo. Cenzuru a propagandu jsi si jen vymyslel, nic takového tady systémově neexistuje.
Diskusi sleduji a chtěl bych poděkovat těm, co mi doporučili vyjednat si nižší zálohy na letošní rok.
Mohl bych říct, co si myslím o místních levičácích, ale momentálně mám jinou zábavu než se zapojovat do hádek na internetu.
Dřív jsem to asi neřešil, protože bylo tak snadné si sehnat dobře placený projekt během chvilky. Teď už měsíc rozesílám životopis na všechny strany a zatím nemám ani jednu nabídku.
Jen pozor, že tu žádost musíš dát na sociálku, zdravku i finančák.
Klienti pořád hledají lidi a mají otevřených spousty pozic, fakturace kulminuje lehce nad 100k, na HPP tak do 80k, devops, java, python, .NET, security.