Mě vždycky dostává věc "vyžadujeme VŠ" apod., je to jak kdyby firma hledala programátora co má programátorský kurz, co na tom, že ho má na 30 let starý Pascal a oni potřebují React, hlavně že má nějaký programátorský kurz, protože to dokazuje, že něco zvládl.
Ještě nějakou logiku mi to dává u doktora, jde na školu, udělá si specializaci na stomatologa, a pak s nějakým intershipem atd. nakonec dělá stomatologa.
Ale pokud je to jen VŠ, jedno jaká, tak to je jako bysme řekli, že stomatologa může jít dělat psychiatr, protože ten už dokázal, že něco zvládne.
Tohle je prostě jen honění si ega, je dobrá VŠ? Ano, libovolná VŠ je přínos, každý VŠ, i VŠ s Ugandy v poušti je prostě lepší než středoškolák s průmyslovkou v USA, to tu někteří tvrdí, a je to blbost.
Bavme se o konkrétní VŠ, konkrétním oboru, konkrétním využití. Na otázku, jestli je dobrý Matfyz na kodéra Reactu bych odpověděl, že je to asi zbytečné a firma to prostě nezaplatí a vždy upřednostní někoho, kdo má letité praktické zkušenosti s Reactem před čerstvým absolventem Matfyzu, který React ani neviděl, ale umí počítat integrály a zná teorii čísel.
Je dobrá VŠ advokáta v praxi gynekologie? Asi ne, že jo.
Je dobré všude chodit a chválit to, že mám papír, který jsem udělal a dělat z toho něco víc. Pro ego rozhodně, na pracovních výsledcích se to nepozná.
V práci u nás dělají dva absolventi VŠ, jejich úroveň a přístup k práci je diametrálně odlišný.
A co se týká IT, pokud má člověk vůli, internet je studnice dovedností, a klidně může dálkově a zadarmo studovat Harvard.