Server pre „rodinné“ použitie

luvar

• 250
    • Zobrazit profil
Server pre „rodinné“ použitie
« kdy: Dnes v 09:01:40 »
Dobry den, zvazujem vymenu starsieho serveru (kubeny asi 8 rokov dozadu ako repasovany z czech server-u)... ma to spotrebu vcelku velku a vykon vcelku maly. Viac ma vsak limituje nechut updatnut tam sw a diskove miesto.

Pouzitie:
  • Pre maximalne 20 ludi
  • zaloha androidov (fotky, kalendare, kontakty)
  • pár informacnych webov (firemne vizitky vpodstate)
  • idealne moznost spustit nejake llm lokalne. Napriklad pre AnythingLLM
  • vsetko asi na docker compose postavene

Hladam nieco cenovo efektivne (idealne do 2000e). Chatgpt prisiel s takouto zostavou (toto je skor do 3k):

AMD EPYC 4364P
ASRock Rack B650D4U
2× 48 GB DDR5 ECC UDIMM (4800–5600 MT/s)
Sapphire PULSE Radeon RX 7900 XT 20GB
2× Crucial P3 Plus 2TB PCIe 4.0 NVMe SSD
Inter-Tech IPC 2U-2098-SL 2U server chassis
Seasonic FOCUS PX-750 750W 80+ Platinum
Noctua NH-L9a-AM5 chromax.black
3× Noctua NF-A8 PWM 80mm

V serverovni mám miesto na 2U. 4 3 a polky disky (rotacne sas asi) budem asi prekladat z aktualneho serveru.

Mate niekto skusenosti s niecim podobnym? Server som este osobne neskladal a desktopy som poskladal zo suciastok dva za poslednych 10 rokov. Nebojim sa toho, ale je otazka, ci to stoji cenovo zato, alebo si mamm v nejakom konfiguratore naklikat server "na kluc"? Pripadne mate nejake odporucania priamo k zostave?

Re:Server pre „rodinné“ použitie
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 11:13:15 »
Ahoj mam
Pred lety jsem stavel na am4 platforme z AS rock server motherboard do case od FractalDesign myslim, ze Defined R8 do ktere se vejde celkem dost SATA disku.
A jsem s tim spokojenej prakticky o tom hardware nevim  a to mi  to slape tak 5 let jen jsem do toho pridaval pameti, a jednou menil disk.

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 11:28:27 »
Ten Epyc je prakticky přejmenovaný Ryzen, otázka je zda ti to za to stojí...

P3 Plus jsou DRAMless QLC

Chromax je stylovka, není to samé k dispozici i v hnědé?

RDa

• 3 136
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: Dnes v 16:29:19 »
Kolik TB tam je potreba? Pokud migrujes, tak je blbost ponechat stare rotacni disky.. resp nevim jak si predstavujes ze "pridam nvme, bude to rychlejsi" :D  Na system to nedava moc smysl a data se ti vsechna vejdou/nevejdou?

P3 Plus jsou DRAMless QLC

Tak pokud prezije tu pomalost vychoziho importu vsech dat, pak to bude "ok". Rozumej.. vic nez gigabit tam nema, a otoci stejne dat jako rotacni, jen za mnohem lepsi pristupovou dobu u nasledneho cteni. A trocha mensi spotreby.

Spolehlivosti jsou ale tyhle Crucialy ponekud blby... plus to muze vyzadovat quirk na power state.

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 17:23:52 »
...se mi ChatGPT relativně trefil do vkusu :-)
A ledacos zvládl poskládat tak, že to dává smysl.
Ale ne všecko...

Deska od AsRock Rack je "serverová" a v té souvislosti má následující zvláštnosti:

1) Má dost slušný IPMI BMC. Nedržel jsem v ruce tento konkrétní model, ale dva poměrně různé příbuzné (o generaci starší a stejně starý) a jednotný BMC firmware se mi vyložene líbí. IPMI + onboard VGA jsou impementovány čipem ASpeed/AST - jedním z efektů je remote KVM over IP s HTML5 klientem v browseru. IPMI má vyhrazený LAN port (třetí na boardu). IPMI firmware je zřejmě založený na nějakém dost schopném upstream základu (tuším od AMI), jsou k němu aktualizace... Odhaduji, že stejně jako u jiných boardů z této rodiny, i zde se IPMI BMC stará o řízení otáček ventilátorů - je vhodné to trochu pokonfigurovat (v HTTPS GUI IPMI BMC) protože základní profil může být příliš "tichý", možná dokonce s pevnými otáčkami někde na minimu... uvidíte sám.

2) deska výslovně podporuje ECC. K tomu je potřeba taky procesor s podporou, což Vám AI navrhla taky správně. A samozřejmě DIMM moduly, taky navržené správně. Za ECC palec nahoru (šlo by to samozřejmě poskládat i bez něj.)

3) deska má "desktopový" socket AM5, ale protože má "serverově" orientované DIMM sloty podél, což je správně s ohledem na směr proudění vzduchu, je také socket otočený o 90° oproti běžné orientaci na desktopových deskách - na což byste narazil u spousty gaming chladičů pro AM4+AM5, typu "na stojato s ventilátorem z boku". Deska by Vás nutila, osadit takový ventilátor s výfukem proti napájecímu zdroji = nikoli proti zadnímu čelu skříně. (U Intelu tenhle problém nenastává, protože má footprint chladiče čtvercový, včetně rozteče děr. Ale těžko hledám, za co dalšího bych Intel aktuálně pochválil.)
Opět klobouk dolů před AI, že navrhla ventilátor, který je "placatý", zbyde nad ním patrně tak 2 cm volného prostoru, takže je nakonec relativně jedno, kam bude mít orientovaná žebra. Snad jen mám nutkání trochu remcat, že patrně na jedné straně žebra budou foukat horký vzduch proti nejbližšímu DIMMu ;-) Ještě o fous lepší by byl nějaký chladič CPU určený do 2U, ale hůř by se Vám sháněl, lezl by do peněz a mohl by být hlučnější. Viděl bych něco jako Dynatron A24 nebo A47.

Tolik k desce a přímým souvislostem.

Chválím, že jsou v sestavě dodatečné tři 80mm ventilátory s PWM.
Originální ventilátory šasi od Inter-Techu nejsou moc hlučné, ale nemají PWM regulaci, takže jedou ve stálých otáčkách.

Navržený EPYC je jmenovitě serverový procesor, a v té souvislosti mu nemám co vytknout. Střídmý a poměrně rychlý jednočipletový model pro "malou desktopovou" patici AM5, s maximem jader, co se v dané generaci na jeden čiplet u AMD vejde. Nemá X3D, takže "pouze" 32 MB L3 cache (s ohledem na nedávnou historii a konkurenci stále pěkná velikost), ale taky se díky absenci X3D bez problému chladí (jde o tepelnou vazbu čipletu na "plechový kryt" = IHS). Nemá integrovanou grafiku, což Vám nevadí, protože máte malé VGAčko onboard pro management včetně remote KVM (a druhé silné výpočetní chcete přidat - k tomu cosi dodáme níže.) Naopak EPYC má podporu ECC, za to v serveru palec nahoru.

Jako alternativní procesory bych zmínil:

- dvojče Vašeho EPYCu: Ryzen 7700X. Popravdě nevidím rozdíl, i tento procík umí ECC, všechny uveřejněné parametry vypadají stejně... může mít EPYC jiné "logistické parametry", produktovou životnost, možná vybrané lepší kousky na širší rozsah teplot, co já vím. Rozdíl ve výkonu je nepatrný, cena desktopového 7700X je o něco nižší.

- dále vidím poblíž 7800X3D. Oproti předchozí generaci X3D (v patici AM4) došlo v AM5 k několika změnám: přeskupením čipletů ve stacku dosáhl výrobce toho, že se trochu důstojně chladí CPU čiplet (je blíž k IHS = lépe tepelně přivázaný). Takže ani tady bych se nebál. Kupodivu 7800X3D obsahuje integrovanou grafiku... ta je Vám k ničemu. Ale asi aspoň ušetříte pár wattů tepla, když ji nepoužijete. Předchozí AM4 generace X3D CPU grafiku neměla. A k mému příjemnému překvapení, 7800X3D podle všeho nadále podporuje ECC. (U generace AM4 platilo, že procesory s integrovanou grafikou, tzn. "géčka", nepodporovaly ECC.) Tzn. pokud by Vás pro Vaše použití lákala 96 MB L3 cache s přístupovou dobou asi 11 ns, máte možnost sáhnout po 7800X3D.

Ohledně následujících bodů zdvihám ukazovák:

Bacha pokud máte SAS disky, Vámi zmíněný board má pouze SATA řadič = Vaše staré disky nevezme.
Můžete zkusit někde schrastit starší LSI HBA. Třeba něco jako LSI-9212 a flashnout IT firmware (plain HBA) pokud ovšem nemáte zájem o LSI švindlRAID.

V sestavě vidím grafiku, která má v PCI-e slotu nastojato plnou výšku. Ta se Vám do 2U nastojato nevejde!
Pokud byste dokázal sehnat "stromeček" (redukční plošák), teoreticky by se do 2U mohla vejít naležato.
Ale pokud pro toto nemá šasi explicitní podporu, budete řešit několik mechanických problémů.
Kromě stromečku Vám nebudou pasovat sloty na zadním panelu (podle fotky jsou nastojato, standardizovaná low-profile výška). Výpočetní grafiku v low-profile provedení jsem ještě neviděl. Někteří výrobci dělají varianty šasi, kde "čelo PCI slotů" má ve 2U tři sloty ležaté. K tomu je uvnitř potřeba kus plošáku, který sedí v prvním ATX PCI-e slotu co je nejblíž u procesoru, a "otočí" tři sloty naležato (podél motherboardu). Dále mi s tím nesedí, že ve Vaší desce slot vedle procesoru je jenom PCI-e x4. Slot PCI-e x16 je až druhý. Takže i pokud byste sehnal "stromeček" a pootočené zadní čelo (nebo byste si pomohl zámečnicky sám), nejspíš nepřipojíte ležatou grafiku do slotu PCI-e x16.
Další věc je, že obecně pasivní "stromeček" znamená další konektorový spoj v sérii na PCI-e lince, což Vám zmarní PCI-e gen.5 směrem dolů na rychlosti gen.4 nebo spíš gen.3. Jednak PCI-e norma u nových generací nepovoluje další konektor v sérii, druhak technicky a prakticky taková trasa prostě není dostatečně kvalitní, lane nejede bez chyb. Pokud se Vám toto povede mechanicky poskládat, obvykle musíte v BIOSu podřadit rychlost dotyčného PCI-e portu.
Suma sumárum, za mě tam ta přídavná silná grafika nedává moc velký smysl.

Další bod je napájecí zdroj. Všimněte si na fotkách šasi, že podporuje
buď A) zdroj ve formátu "2U", který je vodorovně štíhlý, a vejde se do 19" skříně vedle full-size ATX boardu, a mívá ventilátor směrem ven dozadu
nebo B) zdroj ve formátu PS/2, který se naležato vejde výškově do 2U, ale nikoli vedle full-size ATX boardu do 19". (Vešel by se vedle microATX, pokud by to skříň podporovala, což tato neumí.) Vámi zvolená skříň umí pozřít PS/2 zdroj do hloubky až k přednímu čelu. Ale pozor, další zádrhel: musel byste zvolit PS/2 zdroj, který má ventilátor foukající dozadu. Vy jste zvolil zdroj, který má krásný tichý 120mm nebo 140mm větrák... z boku! Bude přiklopený deklem 2U skříně. Toto by se nechladilo. Leda byste do deklu vyřízl díru :-)  a další by mohla být nad sáním chladiče CPU... ale to byste musel ve stojanu nechat volné aspoň sousední 1U... Tzn. pokud PS2 zdroj ve 2U, měl by mít 80mm ventilátor na zadní straně. Což v gaming sortimentu má málokterý zdroj.

Dále zmiňujete, že chcete do šasi osadit 4 ks 3.5" disku. Dost bych se přimlouval, abyste pro disky pořídil šuplíky.
Taky si všimněte, že Vaše šasi nemá příliš dobře provětrávané čelo. Vidím mřížky pro dva 80mm ventilátory, otázkou je zda se vůbec vejdou zároveň s tím PS/2 zdrojem. Jako řekněme že něco by odvětral zdroj a 3 interní větráky na přepážce šasi... otázkou je, kolik vzduchu projde skrz diskové šachty.
Suma sumárum, pokud se chcete podržet 2U výšky, viděl bych to na ústup k nějakému 2U zdroji (zkuste sehnat nějaký, co bude trochu tichý, ale pokud má zároveň tahat žravou grafiku, tak tichý nejspíš nebude) a volte šasi, které má děravější čelo a šuplíky pro 3.5" disky. Vidím třeba šasi Inter-Tech IPC 2U-20255 : maximálně děravé čelo, uvnitř 4 80mm ventilátory napříč. Dumám, jestli by do toho pasovaly šuplíky Inter-Tech ST-5253 (3x 3,5" disk do 2x 2,5" pozice, podpora SATA i SAS) - z nějakého důvodu nejsou uvedeny v tabu "Accessories" u toho šasi. Žeby hloubka? Taky bych v nich vyměnil ventiláítory za něco s PWM (a krmit z motherboardu). Případně mě napadá napevno montovat 3.5" disky do rámečků ER-5251-2 (zachovávají plnou průvzdušnost čela).

Jako alternativní přístup bych rád zmínil možnost, zvolit vyšší šasi. Třeba 4U IPC 4U-40255. Nebo ještě líp: tower. Já vím, psal jste, že nemáte místo...
Já jsem to postavil do 4U a chladič CPU jsem si přizpůsoboval - koupil jsem Arctic 4U-M (protože jako jeden z mála se vejde do 4U) a vyráběl jsem mezikus (destičku) pro uchycení na "pootočený" socket AM4/AM5. Dost práce navíc a výsledek je na 105W Ryzen zřejmě dost overkill. Tuším taky šroubky 6-32 UNC x 3/4" jsem sháněl docela těžko... jsou proti kovové rubové sponě. Šlo by to bejvalo upevnit i nějak jinak.