Ahoj,
pokud jde o puvodni dotaz - zda doma poridit optiku jen tak pro vyzkouseni mezi switchem a PC:
Technicky smysl to v tuto chvili nema velky.
Pokud jde o fakt, ze nastudujes problematiku, budes si hrat s necim, co te zajima a bavi, tak at se nikdo nezlobi, ma to smysl a ma to prinos. Nez něco koupis, dobře to zvaz, optika je uz dnes velmi levna a nemusíš za to dat tisice.
Pokud muzu poradit:
Spise bych se zajimal o switche s managementem a snazil se optikou propojit tyto switche (prevodnik optika-metalika mi prijde zbytecny). Pripadne bych hledal primo optickou kartu do PC.
Při te prilezitosti bych se zajimal o sdruzovani linek (at uz to vyrobci nazyvaji ruzne).
Soustredil bych se na WDM (ci Bi-Di), kdy oba smery komunikace probihaji po 1 vlakne.
Uvazoval bych jen hotove opticke patchakabely. V pripade nutnosti pro hobby pouziti se daji pouzit gelove spojky i bez jakekoliv další techniky a vbaveni.
Preferoval bych SingleMode bez ohledu na delku kabelu. (Z mého pohledu je MM mrtve = zije a dozivat ještě dlouho bude, ale není důvod budovat nove.)
Ja osobne optiku v baraku mam. Duvodu hned několik - vyrazne tenci kabel, nulove ruseni, snazsi upgrade na vyssi rychlost.
Klidne napis, rad poradim.
T.