Oplatí sa repasovaný notebook?

Re:Oplatí sa repasovaný notebook?
« Odpověď #45 kdy: 02. 06. 2026, 07:36:22 »
Presne nad týmto som minule uvažoval. Repasované biznisovky sú super kvôli odolnosti, sám som jednu mal a držala
(...)
Cloud, ale je dosť drahý. Používate ho niekto? Aké sú dojmy, oplatí sa alebo radšej ruky preč? Vďaka za odpoveď:)

Koukal jsem na ten Ideapad. Za 9,5 litru PSTN displej? Děkuji, raději knihu.
To vždycky radši repas; za stejný prachy bude mít IPS displej i celou konfiguraci, a troufnu si tvrdit, že se do toho vejdeš i s 5letou zárukou.
Nebo myslíš ten za 500€? Ten taky není nic moc. Obecně konfigurace v těchle generických elektroobchodech bývají nějak záludně ošizené. Někdy je to zločinný displej, jindy 8GB RAM na desce bez možnosti rozšíření s integrovanou grafikou = sdílená, jindy 5200rpm disk, jindy tragické malé SSD s životností limitující k nule, nebo zoufalé chlazení, a velmi často šasi z papírmaše.

Už asi 10 let když noťase vybírám já, tak novýho buď Framework (protože bezkonkurenční opravitelnost, i když v ČR nemají distributora a servis, takže pokud chceš NBD onsite, musíš si exponovaný díly koupit na sklad za svý, ale pak vadnej jen pošleš a oni pošlou novej), nebo když na novýho není rozpočet, beru repasovaný Delly (pro sebe 2in1 Latitude 13/14"), protože mi to stačí a hlavně vyhovuje, a navíc mám zdroj dílů za přijatelnou cenu (s výjimkou základních desek, ty stojí nesmysl). Zásadně s podsvícenou klávesnicí podle ISO = vysokej Enter; nízkej nesnáším. Aktuálně mám švédskou klávesnici a je mi to úplně jedno :-D
Pro známý, když není rozpočet ani na Della a chtějí desktop replacement, tzn přenášení výjimečně a jen v dobře vyfutrovaným batoho nebo líp kufru, tak repasy Fujitsu, protože zodolněný Panasonicy se v repasu blbě shání a je jich málo. Fujitsu jsou naopak většinou tak levný, že než opravovat, je jednodušší vzít dalšího a přehodit disk nebo přemigrovat data.
A většina prodejců repasů už u minimálně některých kusů nabízí možnost prodloužení záruky až na 5 let; samozřejmě to ale není NBDonsite, alébrž klasická spotřebitelská 30d mail-in, tzn. pošleš nebo dovezeš a do 30dní vypořádají. To je IMO asi největší nevýhoda repasu.
« Poslední změna: 02. 06. 2026, 07:43:06 od Marek Staněk »

« Odpověď #46 kdy: 02. 06. 2026, 12:41:40 »
Na doma je repas super varianta. Firem to nabízí hned několik, business class notebooky obvykle vydrží přes deset let a není na ně problém sehnat náhradní díly. Nejzásadnější nedostatek je cizí klávesnice, kde obvykle není moc polepek a pokud člověk používá častěji speciální znaky, je lepší koupit novou českou a vyměnit a při té příležitosti přepastovat chladič CPU/GPU a případně rozšířit paměť a SSD, pokud je to potřeba.
Ze své zkušenosti doporučuju volit tu nejvyšší kategorii kvality (obvykle se značí jako A), u těch nižších bývá viditelné poškození nebo chybí gumové nožičky a podobně. Cenový rozdíl bývá minimální.

« Odpověď #47 kdy: 02. 06. 2026, 19:27:04 »
Nový notebook jsem snad nikdy nekoupil. Vždycky repas. Zatím střídám Thinkpady a Fujitsu. Nemám na ně moc nároky (jako hlavní počítač mám stolní), takže kolem 10 000 Kč jsem vždycky sehnal stroj, který stal za novoty kolem 40 000 Kč a výkonově plně dostačoval.

« Odpověď #48 kdy: 02. 06. 2026, 22:01:35 »
Firmy, které se repasům věnují, nabízejí na repasy záruku, servis, příslušenství i možnost uživatelské konfigurace. Pokud si vyberete z jejich nabídky, často nepoznáte rozdíl od nového zboží (u A-čkových kusů). Například pocitarna.cz nebo importpc.cz a řada dalších. Očividně je to dobrý business i pro ně. Takže za mě win-win.