Způsob používání klávesových zkratek

Způsob používání klávesových zkratek
« kdy: Dnes v 07:34:49 »
Klávesové zkratky jsou všeobecně používané pro ovládání všeho možného. Od CTRL+C & CTRL+V, až po komplexní ovládání aplikací a uživatelského prostředí. Naučit se je má výhodu v rychlém a komfortním ovládání jednotlivých funkcí. Každý má však svůj způsob a preference jak používat/nepoužívat klávesové zkratky. A sem směřuje několik dotazů:

Kde a jak moc používáte klávesové zkratky?
(v desktopovém prostředí, aplikacích, atd.)

Máte radši stisk několika kláves najednou (kombinace), nebo po sobě jdoucí stisky kláves (sekvence)?
(příklad kombinace: CTRL + ALT + DELETE)
(příklad sekvence: CTRL+W potom Q)

Pro stisk klávesových zkratek používáte jednu, nebo i obě ruce?

Předem díky za odpovědi.
nm

a6b

• 165
    • Zobrazit profil
Re:Způsob používání klávesových zkratek
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 07:45:36 »
kdysi davno jsem se naucil nejaky zaklad, myslim, ze si pamatuju jen ty dvou-klavesove
a ty umim, ale uz dlouho jsem se nic noveho nenaucil.
spis nez klavesove zkratky umim lepe prikazy pro bash a ovladani command lajny.

Zrzka

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 09:12:31 »
Děláte nějaký výzkum? Jen ze zvědavosti, na základě otázek nejen z tohoto vlákna.

Kde a jak moc? Všude. Desktop (i3wm), editor (Emacs), prohlížeč, ... Když mi dáte myš, jsem ztracen neb nevím na co kliknout a co která ikona dělá.

Kombinace nebo sekvence? Obojí.

A používám obě ruce.

Paradoxně, i žena miluje klávesové zkratky. BFU, ale ten její program v ordinaci jinak neovládá, pouze zkratky. Cituji: "V tom fofru nemám čas myšovat a hledat ikonky."

aaa158

• 256
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: Dnes v 10:32:55 »
Toto je velmi individualne, su ludia ktori prisahaju na klavesove skratky, su ludia ktori ich pouzivaju len minimum, a niektori su uplne na opacnej strane a nepouzivaju ziadne. Napriklad ludia s dyslexiou maju casto problem sa ich naucit.

Osobne som ich fanusik ale cim som starsi tym menej novych skratiek sa ucim. A podobne ako s jazykmi, skratka moze byt super ale ked ju nepouzivam zabudnem ju.

Manzelka nepouziva ziadne, mozno Ctrl+C, Ctrl+V z casu na cas.

Karmelos

• 1 222
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Dnes v 10:54:54 »
Býval jsem velký příznivec zkratek, postupem času však, protože moc není proč používat, spoustu zapomínám, nové se moc neučím a tak v tomhle ohledu krním a krním a ve vi jsem ztracen jako prd v lese (a AI googlu mě nabádá k návštěvě psychologa - schválně jestli vás taky, když si zadáte vyhledávat frázi "jsem ztracen jako") Na druhou stranu, snažím se učit namísto upravování prostředí (což jsem za léta zjistil je cesta do pekla)... Jsem se třeba naučil zkratku pro přepínání klávesnice v ubuntu - wokno+mezera, to beru jako fakt úspěch... :-) takže asi tak...
Gréta je nejlepší.

k0k0t

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 11:40:09 »
Pouzivam hodne. Az moc. Jednoruc i obouruc.  Nekdy to vypada jak hra na piano.

Hodne me prekvapil MacOS jak jsou tam zkratky neergonomicky navrzeny. Na win+linux hodne vyuzivam insert/deletel/home/end/pgup/pgdown. Absenci techto Mac hodne trpi (hlavne forward delete a home/end).

Dale pak hodne veci vyzaduje trojkombinaci navic debilne navrzneou na jedne strane klavesnice (napr screen lock: Cmd + Option + Esc ale i dalsi). Tady i posranej Windows jasne vede protoze stejna vec se dela dvoukombinaci a kdyz uz jsou potreba 3 klavesy tak dva jsou na stejnou ruku a treti ja na opacne strane klavesnice.

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 11:48:18 »
Děláte nějaký výzkum? Jen ze zvědavosti, na základě otázek nejen z tohoto vlákna.

Kde a jak moc? Všude. Desktop (i3wm), editor (Emacs), prohlížeč, ... Když mi dáte myš, jsem ztracen neb nevím na co kliknout a co která ikona dělá.

Kombinace nebo sekvence? Obojí.

A používám obě ruce.

Paradoxně, i žena miluje klávesové zkratky. BFU, ale ten její program v ordinaci jinak neovládá, pouze zkratky. Cituji: "V tom fofru nemám čas myšovat a hledat ikonky."

Ano, dělám takový soukromý výzkum. Pracuji na konceptu nového uživatelského prostředí, kde bude i možnost ovládání pouze z klávesnice (myš samozřejmě též chybět nebude). Mohu prozradit, že téma klávesových zkratek mi řekne, jak navrhnout základní princip desktopu. Nechci dělat jen nějaké další desktopové prostředí, na to je jich až moc.

Vy jste něžného pohlaví? Jsem přesvědčen, že ženy udělají díru do světa paralelního programování. Jak? To budete sama vědět nejlépe :)

Jak by se vám líbila čistá sekvence? Tedy ne kombinace a sekvence jako je CTRL+W > Q,
ale CTRL > W > Q (control > window > quit)?

Karmelos

• 1 222
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: Dnes v 11:59:58 »

Ano, dělám takový soukromý výzkum. Pracuji na konceptu nového uživatelského prostředí, kde bude i možnost ovládání pouze z klávesnice (myš samozřejmě též chybět nebude). Mohu prozradit, že téma klávesových zkratek mi řekne, jak navrhnout základní princip desktopu. Nechci dělat jen nějaké další desktopové prostředí, na to je jich až moc.

Vy jste něžného pohlaví? Jsem přesvědčen, že ženy udělají díru do světa paralelního programování. Jak? To budete sama vědět nejlépe :)

Jak by se vám líbila čistá sekvence? Tedy ne kombinace a sekvence jako je CTRL+W > Q,

Mě by se teda nelíbila, protože né všechny klávesnice a/nebo jejich mapování maj wokno klávesu.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 13:36:02 »

Mě by se teda nelíbila, protože né všechny klávesnice a/nebo jejich mapování maj wokno klávesu.

Nechtěl jsem urážet inteligenci, ale asi jsem přeci jen měl vysvětlit polopaticky, co to to W znamená (sám hájim polopatické vysvětlení). 'W' v sekvenci není klávesa wokno (win), ale písmeno W.

Zde je polopatické vysvětlení:

CTRL = klávesa CTRL, W = klávesa písmene W, Q = klávesa písmene Q. To znamená stisk po sobě:

CTRL > písmeno W > písmeno Q

Pro zapamatování sekvence jsem použil písmena, která značí:
CTRL = kontrolovat, písmeno W = práce s okny (anglicky: windows), písmeno Q = quit.

Klidně by to mohlo být i česky, tedy:
CTRL > O > Z (kontrolovat > okno > zavrit) - zde by mohl být problém s českou/anglickou klávesnicí, kde jsou Y a Z prohozené.

nm

« Odpověď #9 kdy: Dnes v 13:40:26 »
Pouzivam hodne. Az moc. Jednoruc i obouruc.  Nekdy to vypada jak hra na piano.

Hodne me prekvapil MacOS jak jsou tam zkratky neergonomicky navrzeny. Na win+linux hodne vyuzivam insert/deletel/home/end/pgup/pgdown. Absenci techto Mac hodne trpi (hlavne forward delete a home/end).

Dale pak hodne veci vyzaduje trojkombinaci navic debilne navrzneou na jedne strane klavesnice (napr screen lock: Cmd + Option + Esc ale i dalsi). Tady i posranej Windows jasne vede protoze stejna vec se dela dvoukombinaci a kdyz uz jsou potreba 3 klavesy tak dva jsou na stejnou ruku a treti ja na opacne strane klavesnice.

No a máte ty trojkombinace rád? Nepoužíváte je, že jiná možnost není? Nestačila by sekvence CTRL > L (což pro zapamatování znamená: CTRL = control, písmeno 'L' = lock)?

A ještě jednu otázku. Kolik kláves by bylo ideální stisknout v kombinaci najednou (1, 2, 3, nebo i více)?

Karmelos

• 1 222
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: Dnes v 13:54:31 »

Nechtěl jsem urážet inteligenci, ale asi jsem přeci jen měl vysvětlit polopaticky, co to to W znamená (sám hájim polopatické vysvětlení). 'W' v sekvenci není klávesa wokno (win), ale písmeno W.

CTRL = klávesa CTRL, W = klávesa písmene W, Q = klávesa písmene Q. To znamená stisk po sobě:

CTRL = kontrolovat, písmeno W = práce s okny (anglicky: windows), písmeno Q = quit.

CTRL > O > Z (kontrolovat > okno > zavrit) - zde by mohl být problém s českou/anglickou klávesnicí, kde jsou Y a Z prohozené.

nm

V poho, moje inteligence je myslim v pořádku ale když napíšete :

CTRL > W > Q (control > window > quit) tak to může leckomu evokovat tu window klávesu.

Dál teda já nemám moc rád, když se klávesový zkratky píšou velkýma, protože to taky  může znamenat ctrl+ shift+ w ,  q.

A co se teda týče tej konkrétní zkratky tak zrovna tahle wq znamená write & quit ve vi nebo vimu.   Jukni sem:https://vim.rtorr.com/ kde je rovněž uvedený, že to ctrl wq znamená i to quit window.

myslim že když použijete vi/vim klávesový zkratky bude určitě existovat skupina nerdů co to ocení.

Gréta je nejlepší.

« Odpověď #11 kdy: Dnes v 14:33:41 »

nm

V poho, moje inteligence je myslim v pořádku ale když napíšete :

CTRL > W > Q (control > window > quit) tak to může leckomu evokovat tu window klávesu.

Dál teda já nemám moc rád, když se klávesový zkratky píšou velkýma, protože to taky  může znamenat ctrl+ shift+ w ,  q.

A co se teda týče tej konkrétní zkratky tak zrovna tahle wq znamená write & quit ve vi nebo vimu.   Jukni sem:https://vim.rtorr.com/ kde je rovněž uvedený, že to ctrl wq znamená i to quit window.

myslim že když použijete vi/vim klávesový zkratky bude určitě existovat skupina nerdů co to ocení.

JJ beru na vědomí  :) Nerdi by se dali řešit profilama klávesových zkratek, tzn. že například v nastavení pro desktopové prostředí (ať už jakékoliv) by byla možnost výběru z profilů: vi, vim, emacs, windows, macOS, GNOME, XFCE, KDE atd.

Má to tu výhodu, že by si uživatel nemusel zkratky složitě nastavovat, jen by si vybral profil. Ten by si mohl pak dále i nastavit a uložit jako nový profil.

Samozřejmě by ty profily museli používat zkratky, které mají v daném prostředí smysl. Například zkratka pro přepínání aktivit v KDE by v GNOME nefungovala, neboť GNOME nemá aktivity (nebo má něco podobného)?

« Odpověď #12 kdy: Dnes v 15:04:44 »
"Nerdi by se dali řešit..." zde by mohlo dojít k nedorozumění. Mám rád nerdy 8) a myslel jsem to v tom dobrém slova smyslu. Radši jsem měl napsat: "Pro nerdy by bylo vhodné řešení...", nebo tak něco. Koho se ten původní text negativně dotkl, tak se mu srdečně omlouvám  :(

nm

Kit

• 907
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: Dnes v 18:06:05 »
Zkratky používám, zejména ve Vimu jsem si udělal hromadu přetížených maker. Doporučil bych ty zkratky definovat podle nějakého vzoru - Vim, Emacs, Bash, některé IDE, apod. Vyvíjení vlastních kombinací pro ostatní uživatele bych viděl jako nežádoucí.

« Odpověď #14 kdy: Dnes v 18:18:19 »
Skratky som sa naučil pre pár programov. Hromadu vecí v Netbeans, Blender, Firefox viem robiť iba cez skratky a ani neviem, ako sa tie funkcie volajú a ako ich nájsť cez menu v prípade potreby. Problém je, keď potom musím použiť iné IDE alebo iný browser a tie skratky nesedia 1:1. IDE zvyčajne majú možnosť keymap nastaviť (aj) podľa Netbeansu, ale vždy sú tam nejaké rozdiely.