Ceny modulů DIMM (UDIMM i RDIMM) a také SSD

RS

Nepochybně jste si všichni všimli současného rychlého nárůstu cen pamětí. Týká se to zejména DDR5, ale nejen - výrazně vyrostly i ceny SSD a také ceny DDR4. A dokonce i staré roky používané DDR4 moduly, které se např. na ebay ještě nedávno prodávaly doslova za pár drobných, vzrostly na docela tučné ceny.
Jsem přesvědčenej, že se nejedná o nějaký krátkodobý výkyv trvající měsíce a potom se cenové hladiny začnou vracet na dřívější hodnoty, ale jde o posun cen, který bude přetrvávat řádově roky (5?, možná i 10? let) a nejen to, ceny dál porostou a paměti na retailovém trhu nebudou, resp. budou nedostatkovým a velmi drahým zbožím. Jsem přesvědčenej, že současné ceny, které se nám nyní zdají být vysoké, se nám za rok budou jevit jako ještě docela nízké. A to stejné se bude týkat i dedikovaných GPU.
Proč to předpokládám?
Výstavba AI datacenter už v současné době spotřebovává desítky procent celosvětové produkce paměťových čipů a GPU. Možná, že AI je bublinou, která jednou splaskne, ale myslím si, že spíš ne... jisté ale je, celá výstavba se teprve rozjíždí. Microsoft i Muskova xAI dokonce kupují, resp. už i renovují celé elektrárny, které AI datacentrům mají zajišťovat dostatek el. energie. Pro výrobce čipů je z hlediska profitu a plánování objemů výroby výhodnější mít nasmlouvané dodávky B2B než dodávat menší objemy mnoha různým výrobcům, příp. dodávat na retailový trh.
I pokud by skutečně bublina AI v dohledné době splaskla, což se mi zdá být dost nepravděpodobné, protože celý obor je stále teprve na začátku rozvoje, tak ani to by nevedlo k rychlému obnovení dostatku pamětí a GPU, protože pro AI se nepoužívají běžné DIMM a GPU, takže situaci by to stejně neřešilo.
Také zvyšování produkce čipů je záležitost, která je finančně velmi nákladná a také nové výrobní kapacity není možné vybudovat v krátké době. Navíc, pro výrobce jsou vysoké ceny výhodné, jestliže mají zaručen odbyt.
Nová konkurence zřejmě časem vyroste, ale to všechno vyžaduje čas a vysoké náklady na vývoj a výstavbu nových továren.
Dělám někde chybu v úvaze, když věřím tomu, že ceny standardních komponent jako jsou DIMM DDR4/5 a SSD disky následující roky stále porostou a navíc se bude jednat o nedostatkové zboží? Předpokládám, že také zdraží veškerá spotřební elektronika, která ve větší míře paměti využívá (mobily, tablety, apod....).
Jak tuhle situaci vnímáte?

Re:Ceny modulů DIMM (UDIMM i RDIMM) a také SSD
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 15:21:57 »
Nakupuju kdyz neco potrebuju. U jednoho zarizeni je to zvyseni cen zanedbatelne obzvlast kdyz je to na nekolik let na praci. Pameti do zasoby bych nekupoval, ale vim ze mi dochazi misto na ssd, tak jsem si jedno 2T ssd koupil.

e3k

• 264
    • Zobrazit profil
Re:Ceny modulů DIMM (UDIMM i RDIMM) a také SSD
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 15:32:20 »
čo sa týka AI bubliny tak odporúčam nedávny článok tu: https://www.root.cz/clanky/linus-torvalds-provedl-upgrade-z-32jadroveho-threadripperu-3970x-na-24jadrovy-threadripper-9960x/

torvalds sa tam vyjadruje vo videu aj k tejto téme.