Jak se naučit základy programování na VŠ?

Dobrý večer, chtěl bych se vás zeptat konkrétně okolo základů programování.

Jsem v 1. ročníku na VŠ a jako předmět v LS máme Algoritmizace a základy programování, bohužel tento předmět je jeden z mála, kde se dost vyhazuje, ale máme ho jen v tomto semestru, poté už v dalších ročnících nebudeme mít další podobné předměty okolo informatiky. Chtěl bych se zeptat, zda máte někdo zkušenosti s algoritmizací, pokud jste tím byly úplně nepolíbeny, popřípadě neměli jste moc velké logické myšlení? Co vám nejrychleji pomohlo se toto našrotit?

Děkuji

Toto jsou témata v osnově:

Základní datové typy, deklarace proměnné, základní operace s čísly, vstupy a výstupy dat. Použití nástrojů umělé inteligence při programování.
Operátory a výrazy, logický datový typ, příkaz if a blok. Algoritmy s větvením.
Metody pro matematické operace. Algoritmy s větvením.
Příkaz cyklu while a do. Algoritmy s cykly bez použití polí.
Příkaz cyklu for, příkazy skoku. Algoritmy s cykly bez použití polí.
Datový typ pole. Jednorozměrné pole. Konverze mezi datovými typy. Algoritmy na jednorozměrném poli.
Datový typ char a string. Operace s řetězci znaků. Ladění programu. Algoritmy na jednorozměrném poli.
Vícerozměrné pole. Algoritmy pro práci s maticemi.
Algoritmy pro práci s maticemi.
Metody - deklarace statické metody, parametry, volání, příkaz return.
Algoritmy s použitím podprogramů. Ladění programu s podprogramy.
Řadící a vyhledávací algoritmy.

RDa

• 3 208
    • Zobrazit profil
Re:Jak se naučit základy programování na VŠ?
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 13:31:50 »
Na jaky to je skole?

Asi bych zjistil, v jakem jazyce se resi prakticka cast (aby jsi netristil sily a nesel proti "vudci") - a pak si nasel kamarada, ktery to s tebou projde nejak predem, abys treba uz na prednasce vedel ktera bije a jen si utridil zakladni znalost do formatu jakym se to bere na dane skole/predmetu.

Tu umelou inteligenci bych z toho vynechal, to je kontraproduktivni v teto fazi.

Naopak mi tam chybi napr - rekurze!

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 14:05:05 »
Ekonomka? ;D

Pokud si nechceš nebo neumíš vygooglit skripta na netu, a něco použitelného najdeš na stránkách každé lepší střední školy nebo učitele, který stojí za řeč, opatři si tuhle učebnici:
https://ucebnice.heureka.cz/algoritmizace-ing-jana-psencikova/#prehled/

Většinu uvedených témat v ní najdeš a ten zbytek, který smrdí Javou a Artificiální Imbecilitou, potom můžeš nakoukat na YouTube.

mhepp

• 205
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: Dnes v 15:04:10 »
Hlavně to chce nějakou praxi. Vezmi si nějaké jednoduché úkoly a ty si naprogramuj
 - základní kalkulačka
 - vyhledávání maxima/minima v poli
 - házecí kostka pro hry (čtyřstěnná až kdovíjaká, házení pomocí dvou kostek...)
 - hlídání spotřeby auta (vložíš stav tacho a kolik jsi tankoval, ukládá si to do souboru a počítá nad tím)

Máš-li alespoň nějaké základy jak algoritmizace funguje - logika, větvení, smyčky, podprogramy - pak přemýšlej nad algoritmizací běžných úloh v životě - nemusíš v konkrétním jazyce, ale obecně. Například jak přejít silnici:

Vidíš přechod pro chodce?
  - ano - jdi k němu.
     - je se semaforem?
        - ano - ...
        - ne - rozhlédni se
            - je volno?
               ...
  - ne - riskni to a nenech se zajet autem.

Potom můžeš tyto postupy formalizovat do programovacího jazyka.

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 15:51:52 »
Dám taky radu. Při učení je důležité vědět na co mi to bude. Sice jsem na VŠ měl už nějaké základy díky koníčkům (dělal jsem webovky, pak jsem je vylepšoval o návštěvní knihu apod.., na střední jsme programovali jednoduché aplikace - kalkulačka apod. ve výpočetce atd..), ale reálnou užitnou hodnotu pro to jsem našel až když jsem si zkoušel programovat numerické metody do matiky. Pak byl skok k tomu, že jsem začal dělat zpracování laborek v MATLAB (který jsem kvůli častému vyplýtvání licencí změnil za OCTAVE), jednak se člověk tím sám něco naučí, neboť když ten program zpracovává, tak si dost musí nastudovat, a navíc jen tupě nebere od spolužáků, "zaručeně funkční excell", kterej to spočítá a má pak bez práce odškrtnuto. Dost mi to pomohlo a člověk zjistí, že je to dobrý umět.

a6b

• 230
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: Dnes v 18:01:08 »
dcera je na jazykovem gymplu a studuje anglictinu a francouzstinu a taky maji na stredni skole predmet algoritmizace.
ucitel se snazi do nich dostat zaklady pythonu, ale dcera je dost rezistentni a nechce se ji to ucit, tak se ji to snazim
vysvetlovat, ze kdyz se uci jazyky, ze tohle je taky jazyk :-)

Mudvy

• 104
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Dnes v 18:42:01 »
Já bych doporučil si to procvičovat na psaní jednoduchých her v konzoli. Například napsat si jednoduchou hru miny kterou budu vykreslovat v konzoli, nebo game of life. Tam se tohle všechno dá krásně procvičovat a zůstane vám to už pak v hlavě napořád. Rozhodně nepoužívat umělou inteligenci a když už tak jí hodit svůj kód aby mi pomohla najít chyby.

Já jsem si takhle dělal miny v C++. Sice jsem je nikdy nedodělal ale to nebylo důležitý. Předmět jsem dal a bavilo mě to víc jak číst knížky / scripta.

qelurg

• 399
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: Dnes v 20:28:42 »
Začni programovat a ono to přijde.

Kit

• 963
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: Dnes v 21:18:48 »
dcera je na jazykovem gymplu a studuje anglictinu a francouzstinu a taky maji na stredni skole predmet algoritmizace.
ucitel se snazi do nich dostat zaklady pythonu, ale dcera je dost rezistentni a nechce se ji to ucit, tak se ji to snazim
vysvetlovat, ze kdyz se uci jazyky, ze tohle je taky jazyk :-)

Možná by se jí líbil COBOL :-)