Dvě grafické karty na základní desce nefungují

Dvě grafické karty na základní desce nefungují
« kdy: 25. 07. 2025, 18:26:54 »
Tohle resi kamarad (takze detaily na vyzadani)
Nejaky napad? Google nepomohl  (s jeho "Above 4G Decoding" a "rebar"atd)

2x RTX5070TI
motherboard MSI MAG X870 TOMAHAWK

rika to
    NVRM: This PCI I/O region assigned to your NVIDIA device is invalid:

nvidia: probe of 0000:05:00.0 failed with error -1

Re:Dvě grafické karty na základní desce nefungují
« Odpověď #2 kdy: 27. 07. 2025, 04:24:43 »
tak kamarad ty dve karty potrebuje na LLM hratky a rika ze:
"Vyzkoušeno, to navrhl Gemini 2.5Pro ve třetím kroku debugování..."

ja to zkusim na svym motherboardu

Bych zkusil pridat kernel option "pci=realloc"

ref:
https://forums.developer.nvidia.com/t/nvrm-this-pci-i-o-region-assigned-to-your-nvidia-device-is-invalid/229899/3
https://www.reddit.com/r/linux_gaming/comments/1cte6nd/trying_new_distro_and_broke_my_nvidia_driver/

RDa

• 3 055
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 27. 07. 2025, 09:32:18 »
To spis bude mit nejaky podivny setup.. bych normalne zkusil jednu kartu zda jede a pak experimentoval s druhou.
Mit ciste distro, ciste drivery, aktualni CUDA a referencni test, az pak cilovou appku.

REBAR bych v BIOSu pro zacatek vypnul, at se to do toho nemota (stejne se to zapina on demand, podle aplikace).

A valcit proti AI ... nuz, vzdavam to.

Dve karty pro LLM me prijde divne, ono to budou dve domeny a zadna znatelna spoluprace na hw urovni.. ale treba ma aplikaci ktera si s tim poradi ?

« Odpověď #4 kdy: 27. 07. 2025, 11:28:54 »
mne jeho komentar, jak resil LLM problemy  s pomoci LLM prislo vtipny, trochu mi to pripomnelo Asimovi povidky ze sveta, kdy posledni generace AI byla navrzena mnoha generacemi predchozimi a chyby designu se kumulovali a problemy resil clovek-AI psycholog.

dve karty jsou "standardni nutnost" v dobe, kdy NVidia nas omezuje uz leta na 8-12GB jako "optimum". Doufejme, ze Nvidia skonci jako Intel, ktery takhle dusil CPU leta.

To spis bude mit nejaky podivny setup.. bych normalne zkusil jednu kartu zda jede a pak experimentoval s druhou.
Mit ciste distro, ciste drivery, aktualni CUDA a referencni test, az pak cilovou appku.

REBAR bych v BIOSu pro zacatek vypnul, at se to do toho nemota (stejne se to zapina on demand, podle aplikace).

Dve karty pro LLM me prijde divne, ono to budou dve domeny a zadna znatelna spoluprace na hw urovni.. ale treba ma aplikaci ktera si s tim poradi ?

« Odpověď #5 kdy: 27. 07. 2025, 11:44:05 »
Pokud jsem to dobře pochopil, více GPU pro LLM je standardní řešení velikosti LLM vs. dostupná VRAM.

« Odpověď #6 kdy: 27. 07. 2025, 13:55:28 »
2x 5070 Ti s 16GB zvlada modely jako 5090 s 32GB

Pokud jsem to dobře pochopil, více GPU pro LLM je standardní řešení velikosti LLM vs. dostupná VRAM.

« Odpověď #7 kdy: 29. 07. 2025, 11:13:09 »
tak ono je to mozna jinak, jsem zkousel jednu z tech 5070 (samotnou) ve svom pc (jiny mb) a okamzite problem.
nic na vystupu, karta sviti a ventilatory se toci.
bohuzel motherboard nema onboard vga.

a kdyz jsem tam vratil puvodni starickou kartu, tak zadny problem s obrazem. ale od te doby sviti na motherboardu LED "chyba VGA". (jsem mysel, ze to v takovem pripade nebude pokracovat v bootovani, ale ocividne no problem).
. corrupted BIOS? Samozrejme uz nejsem motivovany to kartu strkat jeste nekam jinam

RDa

• 3 055
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 29. 07. 2025, 14:57:32 »
Neznama GPU se nikdy nezkusi jako hlavni video vystup.. vzdy je lepsi pouzit neco s iGPU pred instalaci nastavit preferenci na iGPU. Pak se v lspci ci natazenim ovladace da zjistit jak moc to je rozbity nebo nerozbity.

A pak existuji nastroje jako MODS, pro debugovani napr. funkcnich/nefunkcnich pametovych kanalu.

Pokud mam tipovat jako neuronka.. tak karta je vadna. Nebo karta mela tezebni / upraveny bios a moderni/nove ovladace ji nesnasi kvuli tomu ze nesedi digitalni podpis.. ale taky je mozne ze uz je proste vadna po tezeni.

... boot bez VGA pouzivam casto, ono to pipani ze "missing GPU" je jenom varovani. Ale od toho mam spesl "live" instalaci na prenosnem disku ktera se vzdy objevi s prednastavenou IP a umozni se to prihlasit klicem.. a pak resim po ssh co tomu zelezu je.

« Odpověď #9 kdy: 30. 07. 2025, 15:46:13 »
pro mne jako intelistu bylo prekvapeni, ze AMD procesory nemaji iGPU.

jsem nejak dlouho nepostavil PC, ze motherboard za 5000 nema ani buzzer and musim si vsimnout svitici LED, kdyz mi to nebootuje, to mne taky zaskocilo.

« Odpověď #10 kdy: 30. 07. 2025, 18:23:16 »
AMD procesory grafiku mít můžou.
Ty s označením G/GT na konci vždy mají herní grafiku.
Ostatní je to model od modelu - některé mají základní neherní grafiku, některé nic.
Grafiku mají třeba:
AMD Ryzen 5 7600, 7600X, 9600X
AMD Ryzen 7 7700, 7700X, 7800X3D, 9700X, 9800X3D
AMD Ryzen 9 7900, 7900X, 7950X, 9900X, 9950X, 9900X3D, 9950X3D

« Odpověď #11 kdy: 31. 07. 2025, 09:16:17 »
no ted (kdyz uz ty procesory mam) to vim taky :-(

Jeste mi reknete, jak zaridit, aby motherboard pri chybe VGA nebo RAM pipal....  Mne stareho naivu fakt nenapadlo, ze se ted o to musim postarat sam a koupit nejakej "buzzer". Vam to prijde normalni? (ne moje naivita, to usetreni 1 centu  na motherboardu)

AMD procesory grafiku mít můžou.
Ty s označením G/GT na konci vždy mají herní grafiku.
Ostatní je to model od modelu - některé mají základní neherní grafiku, některé nic.
Grafiku mají třeba:
AMD Ryzen 5 7600, 7600X, 9600X
AMD Ryzen 7 7700, 7700X, 7800X3D, 9700X, 9800X3D
AMD Ryzen 9 7900, 7900X, 7950X, 9900X, 9950X, 9900X3D, 9950X3D

« Odpověď #12 kdy: 01. 08. 2025, 21:17:26 »
To jsem teď zjistil taky, když jsem koupil levnou MB (cca 5K). Předtím jsem kupoval jen dražší desky a tam už byl buzzer jen jako příslušenství přibalené k desce (Taky aby ne, když deska stojí třeba 16K).
Teď radši dají na desku 4 ledky, nebo LED segment a podle toho co se zobrazí má uživatel zjistit - samozřejmě podle kódů v manuálu co je špatně.
Takže ušetří nulanulanic, ale uživatelé nemají akustickou kontrolu.