Neznám, ale nedává mi smysl, k čemu by to bylo. Když už tam je stejně nějaký centrální bod, je lepší udělat centrální celý systém a ne se babrat s neefektivním P2P. Skutečně nevím, k čemu by to bylo dobré.
Třeba rychlé a levné transakce kamkoli na světě v měně, která nespadne ze dne na den o 50%?
Tohle právě ne. To těžení totiž není nějaký úžasný systém. Je to ten nejméně efektivní způsob, jak potvrzovat transakce. Řeší se problém, který v centrálním systému vůbec neexistuje, nebo má jeho vyřešení zanedbatelné náklady. I na běžném PC uděláš transakční systém, který má řádově větší propustnost i rychlost než celý slavný Bitcoin, který k tomu přesně samému využívá výkon daleko větší než všechny superpočítače dohromady. Ale ta nenažranost není výhoda, to je z nouze ctnost. Těžení je uděláno prostě jen proto, že nic jiného není v decentralizované síti možné, resp. autora nic jiného nenapadlo (od té doby vznikl třeba návrh „proof of stake“, který ale zas řeší jen něco). Zavádět tenhle systém do centralizovaného systému je nesmyslné a velice neefektivní.
Mimochodem, ty transakce nejsou rychlé, a už vůbec ne levné. Ve skutečnosti je Bitcoin nejdražší platební systém vůbec. To, že je to teď levné, je dáno tím, že těžaři jsou dotováni novými penězi. Jak to bude fungovat, až se tenhle objem peněz smrskne na zlomek, si povíme za pár (desítek) let
P2P řešení nějakého problému je vždycky řádově méně efektivní než centralizované. Jenže je to něco za něco - centralizovaný systém je sice velice efektivní, ale správce systému může vždycky podvádět (třeba strhávat ti peníze, které jsi neutratil, připisovat peníze sobě…) a i když jsou třeba zpočátku ideály hezké, časem to dokonverguje ke stavu, kdy opravdu podvádí a ve velkém. Proto - kde to jde - je dobré zkusit zavést P2P: sice značně méně efektivní, ale s řádově vyšší odolností proti podvodům. Zda se to povede u platebního systému je otázka; bylo by fajn, kdyby ano.
Musel. Nebo popiš, jak by to bylo technicky udělané.
Tak asi těžko můžu popisovat, jak by to bylo technicky udělané, aby něco nebylo. Spíš napiš, proč si myslíš, že by to být muselo. Já si dovedu představit, že bych prostě svých normálních XY korun českých měl v peněžence naprosto analogické té bitcoinové a posílal je úplně stejným mechanismem jako bitcoiny do jiných peněženek. Proč bych k tomu měl potřebovat někoho, kdo by to kontroloval, tomu nerozumím, to mi musíš vysvětlit ty.
Jo takhle
Že by se prostě vyčlenily třeba nějaké koruny a ty by pak probíhaly přes P2P. Tam bys ale ještě musel vyřešit tu situaci, když by někdo tomu P2P systému věřil méně než penězům na účtě - takže by to nepřijímal, případně s příplatkem. Čímž by hodnota peněz v P2P byla nižší než hodnota jinde. Takže by musel být někdo, kdo by garantoval směnu z jednoho systému do druhého za nějaký zanedbatelný poplatek. Ovšem na takovou entitu už se dá působit, aby to nedělala… no a pak se ty dvě „měny“ cenově prostě rozdělí.
Nerozumíme Takhle to nefunguje.
Kdyby se našla v algoritmu chyba, těžaři nic nezmění. Pro změnu se musí rozhodnout každý sám, tím, že stáhne novou verzi, ve které bude změna pravidel obsažena. Tím, že změníš pravidla, vlastně síť rozdvojíš na dvě: na starou se starými pravidly a na novou s novými pravidly. Kdo bude chtít přejít, přejde. Kdo nebude chtít přejít, nepřejde. Peníze bude mít každý samozřejmě zpočátku v obou sítích; nové transakce ale může posílat jen se starými penězi do staré sítě, nebo s novými penězi do nové sítě. Možná je to těžko pochopitelné, nenapadá mě teď žádná analogie z reálného světa. Je ale pravděpodobné, že když to bude přínosná změna, drtivá většina lidí přejde a ten zbytek sítě prostě odumře.
Nikdo ale změnu nemůže nějak centrálně vynutit; i kdyby se teď 99 % těžařů rozhodlo, že si budou třeba dávat 1000 bitcoinů místo 25, můj klient bude takové bloky bude zahazovat jako neplatné a nic se pro mě nezmění.
Tak já nevím, asi jsem blbej, ale ty jako polemizuješ se mnou a říkáš úplně to samý jako já?! Samozřejmě, že když 99% těžařů přejde na novou verzi, tak ty si můžeš nechat tu starou. Akorát tímpádem budeš ve stejné situaci jako kdyby sis teď vymyslel Vakéravcoin a vytvořil si v něm účet se stejným množství Vakéravcoinů jako máš teď bitcoinů.
Nikdo je od tebe nebude brát, nemají žádnou cenu, můžeš si je tak leda narvat do špic.
A přesně takhle by tě těch 99% minerů prostě odstřihlo, oni by svou masou rozhodli o tom, že tvoje bitcoiny by ztratily cenu. Oni by si prostě de facto ODHLASOVALI, že ten tvůj bitcoin nechtějí, že chtějí TEN NOVÝ.
Ne - nerozhodují těžaři, rozhodují uživatelé! Těžař přece nijak neovlivní cenu daného *coinu. To rozhodují uživatelé tím, co používají, čemu věří. Těžař je tupý investor, který bude těžit cokoli, co se mu vyplatí - a vyplatí se mu těžit to, co má hodnotu. A hodnotu má to, čemu věří uživatelé.
Je jedno, co si nainstaluje 99 % těžařů. Důležité je, co si nainstaluje 99 % UŽIVATELŮ. Tj. když se UŽIVATELÉ rozhodnou, že nějakou změnu chtějí, tak přejdou. Když se rozhodnou, že nechtějí, tak nepřejdou. Co bude používanější, toho si budou uživatelé více vážit => OCENÍ to. Na těžařích nezáleží, ti cenu neudávají a přizpůsobí se čemukoli.