IPv6 u T-Mobile na optice (Cetin)

Kamui

IPv6 u T-Mobile na optice (Cetin)
« kdy: 03. 01. 2026, 10:43:54 »
Mám nově zřízený optický internet od T-Mobile po vláknech od Cetinu, s jejich ONT Huawei v bridge mode a vlastním routerem. Potřeboval bych vědět, jestli na tom stejném někomu běží IPv6. Podle různých online diskuzí by běžet měla (včetně /56 prefixu), ale mně neběží, a i na podpoře mi řekli, že tam prý IPv6 není (přitom prokazatelně vím  že na DSL, což je taky Cetin, jim IPv6 jede). Tak mně jen zajímá jak to je a jestli s tím má někdo zkušenost.

Re:IPv6 u T-Mobile na optice (Cetin)
« Odpověď #1 kdy: 03. 01. 2026, 12:28:25 »
1. Jak se jmenuje ten tarif, ktery platite?
2. Jak jste zkousel IPv6? Co je tam za router a jak je nastaveny?

IPv6 na optice CETINu je. Ale TM nekdy na optice CETINu vyuziva sharing fyzickeho media a ukoncuje sluzbu na vlastnim OLT - tam pak IPv6 skutecne neni. Proto je dulezite znat ten tarif.
« Poslední změna: 03. 01. 2026, 12:30:52 od Radek Zajíc »

Kamui

« Odpověď #2 kdy: 03. 01. 2026, 12:59:59 »
Mám Fiber Internet 1000 bez závazku. Router mám svůj s aktuálním OpenWRT, na něm na wan nastavené pppoe. Zkoušel jsem spustit IPv6 podle postupu co jsem našel online pro pppoe (mělo by se samo spawnout wan_6 rozhranní - nestane se tak, a nejde to ani když to nastavím ručně).

« Odpověď #3 kdy: 03. 01. 2026, 13:42:05 »
Fiber Internet je prave ta sluzba ukoncena na OLT T-Mobile, tam sestka nefunguje. V ceniku je to v casti, kde maji zmineny i svuj osmigigabit.

Je na tom Huawei ONT napis CETIN? CETIN si ted vsechny ONT znaci svym logem.

T-Mobile na techhle "sdilenych" segmentech by default prodava vlastni sluzby (bez IPv6), pokud si clovek nevydupe opak.

IPv6 maji sluzby, ktere se jmenuji "FTTx Internet" (na rodne cislo) a "Business Net" (na ICO, pozor, NEJDE o "Business Internet", to je sluzba zakoncena na OLT T-M a bez IPv6).

Resenim je "prejit" na "FTTx Internet" nebo "Business Net", ale fakticky je to zrizeni nove sluzby a zruseni stare.

Zkuste s nimi ten prechod domluvit a oduvodnit ho prave tou nedostupnosti IPv6. Drzim palce, dejte nam pak vedet.