Málokdo počítá s tím, že mu vyhoří byt. A celkem rozumně, většinu lidí to opravdu nikdy nepotká. Zato se dá spolehlivě očekávat, že aspoň nějaké předplacené služby během života člověka skončí.
Na druhou stranu, je ta současná situace opravdu špatně? Vážně, k čemu je kupovat si za drahý peníz desátou knihu o aktuální verzi HTML, když základy jsou i v 15 let staré knize, a zbytek stejně bude za dva roky zastaralý? To jsou vyhozené peníze i čas na všech stranách, u autora, vydavatele, čtenáře, ... O tom, že některé věci se mnohem snáz předávají v podobě videa, než psaného textu s pár obrázky, nebo že audio se dá poslouchat i když člověk nemůže zrovna číst, ani nemluvě.
Podobně je u umění - mám pár oblíbených kapel a olb, ty mám koupené samostatně, bez DRM. Ale většina hudby, kterou slyším, si tohle zacházení nezaslouží. Je to jen nenápadná kulisa na pozadí, nějaký univerzální playlist, který ničím nevyčnívá, často ani nemá žádné texty. Klidně by mohl být stvořený nějakou AI nebo algoritmem. A libovolná služba s předplatným s hudbou obsahuje tyhlety zaměnitelné "your favourite coffeehouse" a "space relaxation" playlisty, takže za pár korun měsíčně si můžu pustit playlist na míru aktuální náladě a je mi jedno, jestli ta která služba ještě existuje.
Co naopak považuju za problém, nejsou tyhle předplatné služby, kde je očividné, o co jde, ale jednorázové nákupy licencí s DRM, které se tváří, jako že si něco kupujete, i když je to reálně jen nějaká forma "můžeš to používat, dokud si to nerozmyslíme." Ať jsou to ebooky na Amazonu, nebo hry na Steamu.