Za mě by hlavně měly mít co největší ten rozdíl HODNOTA_PRO_ME - NAKLADY_ZAMESTNAVATELE, jak jsem psal výš...
Z pohledu zaměstnance snad, z pohledu vedení firmy je to imo trochu složitější. Jestli dobře počítám, úspora na jednom zaměstnanci je při FTE a stravence 130kč asi 750kč měsíčně (rozdíl zaplacených daňových nákladů s a bez stravenek tak aby zaměstnanec dostal stejnou nominální hodnotu). Není to úplně přesné, ale pro demonstraci postačí. Při třeba 50 zaměstnancích je to nějakých 412 000 korun ročně (reálně o něco málo míň po započtení nějaké režie na zprocesování celého toho nesmyslu). Můžeme se sice bavit o tom, že pro firmu o 50 zaměstnancích by 400k neměly být nějaké velké peníze, ale z pohledu výplaty zisku malé skupině majitelů už to je zajímavější. Zároveň platí, že jednatel/orgán vedení firmy má povinnost společnost spravovat s péčí řádného hospodáře (vůči firmě samotné i vůči jejím majitelům), takže je otázka, jestli si může dovolit tuto úsporu ignorovat.
Přičemž opačný pohled (navýšení mzdy oproti stravenkám tak, aby náklady zaměstnavatele zůstaly zhruba stejné) znamenají ztrátu pro zaměstnance asi 700kč čistého, tedy cca 7700 ročně. A tady platí že v IT je to pro někoho možná zanedbatelné, ale lidé s nižšími příjmy to asi ocení. Přičemž čím větší firma, tím důležitější je z pohledu efektivity a nízké chybovosti mít jednotné procesy pro všechny zaměstnance. A čím větší firma, tím víc má ne-IT zaměstnanců i když je to její obor podnikání.
Další věc je, že to mnoho uchazečů o práci stejně tak nějak by default očekává. V zásadě to tedy není benefit, ale standard. Jak jsem asi už psal, nejlepší by bylo, kdyby konečně zavedli možnost příspěvku na stravování přímo v korunách.
Disclaimer:
Pro výpočet použita tato kalkulačka:
https://www.kurzy.cz/kalkulacka/stravenky-porovnani/ a nejsem účetní, tak snad tam nemám někde nějakou chybu
.
Když už jsme u toho, jak často se setkáváte s nabídkou podílu na zisku, akciemi nebo options?
Málo. O malých firmách se člověk málokdy dozví a velkým se to u většiny zaměstnanců nevyplatí. Ale já už 10 let spokojeně spolupracuji se stejnou firmou, takže nemůžu říct, že bych aktivně zkoumal možnosti.