Obvykle je lepší stroj prodat a koupit nový, jelikož tě bude při cca 4-5 letém upgradu něco brzdit - PCIE sběrnice, RAMky, nebo procesor...
Teď by za mě dávalo velký smysl jít do AM5 platformy s DDR5 (aby deska podporovala alespoň 8000MTs) a PCIe 5.0. navíc přislibuje několik dalších generací procesorů. Teď klidně zrecyklovat stávající grafiku a je tam ta možnost využít plně PCIE 5,0 až k tomu grafiky třeba za 3-4 roky dospějí...
Já jsem zrovna včera upgradoval ve svém i7 - 9700 původní Radeon RX570 8GB za zánovní RTX 3060 12GB a např. na střihu videa to je nebe a dudy... (jednak karta byla na alze jako použitá o 30% zlevněná a jednak na rozdíl od 4060 má plných 16 PCIe linek, takže i na PCI3,0 jí to zásadně nebrzdí proti 8linkám na PCI 4,0 > tedy i na té mojí PCIe3,0)...
Ale pokud chceš jít cestou malého upgradu tak Ti nabídnu ten Sapphire Radeon RX 570 8GB k tvému PC
zdroj by ti to měl utáhnout, investice je to minimální a zrovna ta moje karta byla používaná cca 2x za rok na střih videa z dovolené a asi 2x za rok jsem si na ní něco zahrál... cenu bych si představoval kolem 2 000,- Myslím, že zbytek sestavy bys mohl prakticky nechat...