Jak používáte více displejů?

Jak používáte více displejů?
« kdy: 26. 10. 2025, 05:40:11 »
Někdy používám více displejů. Zejména spojení notebook + velký displej. Také na stolním počítači někdy používám 2 displeje. Kamarád používá notebook + TV.

Používám to tak, že jeden displej je hlavní (editační) a druhý zobrazovací (výsledek práce). Například při střihu videa, tvorbě prezentací atd. To je vcelku běžný způsob.

Jak používáte více displejů vy? Používáte více jak 2 displeje? Jak s nimi pracujete?

nm

Mudvy

Re:Jak používáte více displejů?
« Odpověď #1 kdy: 26. 10. 2025, 07:27:21 »
Já používám displeje 3 -> 2x stejný monitory 24" a pak jeden od noťasu 15". Moje práce je čistě vývoj - musím vidět kód, dokumentaci, návrhy, gpt. Pak na posledním notasovém se válí emaily, teams, spotify.

Už bych si nedokázal představit práci jen na notasu, nebo notas a jeden 24" monitor. Už takhle jedu roky. Novým kolegům už zařizuji jeden velký monitor ideálně i s integrovanou dokovací stanicí a pak notas.

« Odpověď #2 kdy: 26. 10. 2025, 07:53:27 »
Já používám displeje 3 -> 2x stejný monitory 24" a pak jeden od noťasu 15". Moje práce je čistě vývoj - musím vidět kód, dokumentaci, návrhy, gpt. Pak na posledním notasovém se válí emaily, teams, spotify.

Už bych si nedokázal představit práci jen na notasu, nebo notas a jeden 24" monitor. Už takhle jedu roky. Novým kolegům už zařizuji jeden velký monitor ideálně i s integrovanou dokovací stanicí a pak notas.

Takže hlavní práce je na 2 monitorech a vedlejší na noťasu? Noťas bych chápal (backgroundový aplikace, komunikace, možná kalkulačku a dočasný pomocný aplikace). Jak máš rozvržený ty 2 hlavní monitory? Na jednom máš zdrojáky (kód) a na druhém dokumentaci? Mohl bys mi, prosím, napsat co máš přesně na jakém hlavním monitoru?

A jak máš ty 2 hlavní monitory umístěné na stole, jeden uprostřed před sebou a druhý stranou? Nebo jinak? Noťas máš taky před sebou? Používáš klávesnici na noťasu?

nm

Mudvy

« Odpověď #3 kdy: 26. 10. 2025, 08:42:17 »
Hlavní monitor je úplně v pravo, tam pracuju (fullscreen) visual studio, vedlejší je uprostřed tam jsou věci kam potřebuji nakouknout a podle potřeby je přepínám - pdf, excely, prohlížeč, test appky, cad, databáze apod ... je toho hodně co se tam vejde :D ale zase podle potřeby. Notas je na stejné úrovni úplně vlevo - na ten normálně nekoukám. Sem tam ho zkouknu když vidím nějakou notfikaci. Když pak potřebuju něco řešit s někým, hodím si to na hlavní monitor a pak zase zpátky. Notas je na dokině a jedu přes klávesnici a myš. Mám Win11. Nepoužívám nic speciálního na organizaci oken ani plochy.

Dělám desktopovky, konzolovky, knihovny, api, webappky, ui, návrhy, architekturu, test, review :D ... prostě všechno

Na meetingy, nebo psaní emailů si sednu jen s notasem do křesla nebo jsem někde venku. Poznámky si píšu na papíry nebo do tabletu stylusem. Docela fajn jsou taky tvorby poznámek a emailů diktováním.

« Odpověď #4 kdy: 26. 10. 2025, 08:51:12 »
Názory si rád přečtu pro inspiraci. Ale u jednoho PC používám jeden monitor, přijde mi mít 2 komplikace než "more estate". mimojiné třeba kvůli centrování zvuku(ano přídavné repráky hrají obstojně)

cznarg

• 104
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 26. 10. 2025, 09:13:14 »
S notebookem mám 3. Z toho notebookový vypnutý (protože je moc malý). Vpravo (doma je ten display větší -- 32" lehce curved) mám hlavní práci. Vlevo (doma 23") pak dodatečné informace (např. otevřené zadání při verifikaci že jsem udělal vše, dokumentace při vývoji atd. atd.).
Na samotném notebooku bych si nedokázal představit práci ... Resp. v případě nutnosti se dá, ale prostě nevejde se tam dokumentace, IDE atd. (a furt přepínat screeny mi nepřijde moc pohodlný, zvláště když občas potřebuju vidět dokumentaci a kód vedle sebe).

mhepp

• 192
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 26. 10. 2025, 09:29:18 »
Dříve jsem měl tři displeje - hlavní před sebou, vpravo „pomocný“ na výšku - výborné na čtení dokumentace - a vlevo jsem měl obrazovku notebooku. Byly to monitory FHD, 24".

Uspořádání aplikací tu už bylo, používal jsem to samé. Notebook komunikace a podružné věci, přesouvané na hlavní obrazovku v případe potřeby, pomocná na výšku na dokumentaci, případně terminály.

Nyní mám jeden monitor, je to nějaký 32", 4k. Použití je stejné - obrazovky cca 2/3 hlavní obsah, vpravo dokumentace a tak. Trochu více hýbu okny podle potřeby.

Větší monitor jsem pořizoval kvůli fotkám - má lepší display.

Každopádně, je to naprd. Například, pokud roztáhnu okno prohlížeče na celou obrazovku, tak většina webů má užitečný obsah pouze pruh cca 1/3 uprostřed (třeba root). V tom byl monitor na výšku super.

« Odpověď #7 kdy: 26. 10. 2025, 11:23:22 »
Dřív jsem to taky řešil. Pak jsem si pořídil 4K a tam mám vše důležité pracovní, vedle na notebooku mail, teams, hudba apod
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #8 kdy: 26. 10. 2025, 11:32:10 »
Ja pouzivam 3 monitory ale kludne by som vyuzil aj 6... na strednom zvacsa hlavna praca (IDE), na pravom terminaly, vlavo zvacsa informacie (conky) a suborove manazeri... to je plocha 1... plynule prepinam na plochu 2 kde mam obvykle stredny monitor so skusanim vysledku prace (vysledna aplikacia) a na pravo k nemu prisluchajuci terminal, vlavo je vacsinou file manazer s priecinkami nie ku projektu ale prave ku tej aplikacii... (aby som nemusel furt preklikavat)... plocha 3 obvykle obsahuje Inkscape, pouzivam ho "roztahany" na stredny a pravy monitor... vlavo su opat suborove manazeri... obvykle mi staci iba jeden graficky program ku mojej praci, ale obcas zapinam aj gimp takze ten ide na plochu 4... no a na ploche 5 je obvykle v strede prehliadac s wiki/navodmi a pod... najnovsie aj chatgpt, vpravo mam socialne siete, komunikatory, maily, messengre a pod hovadiny, a vlavo mam audacious so zapnutou bud hudbou alebo brown noise, a male okno s pomofocus (webova apka na meranie pomodora)... troska na tesno, ale tak da sa... vdaka bohu za virtualne plochy... :D
Vy ste windowsáci, ja už nie... Čo bolo, to bolo. Terazky som Linuxák.

Kit

• 901
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 26. 10. 2025, 11:41:26 »
Mám 3 počítače vedle sebe a rozdělení úloh dle aktuální potřeby.

« Odpověď #10 kdy: 26. 10. 2025, 13:08:34 »
Já mám obecně problém používat více oken, všechno mám na fullscreen, takže více monitorů používám běžně pro 3 různé programy na fullscreen, když programuju tak editor je uprostřed, vpravo je dokumentace a vlevo je terminál. Jinak podle potřeby.

« Odpověď #11 kdy: 26. 10. 2025, 13:33:48 »
Dřív jsem taky používal dva monitory (taková ta klasika - na jednom hlavní práce, na druhém nějaké pomocné věci, dokumentace atd.). Ale pak jsem došel k tomu, že lepší než otáčet hlavou je přepínat virtuální plochy (ty navíc s více monitory nejdou moc dohromady resp. měly by se přepínat buď nezávisle nebo jen na jednom displeji).

Problém více displejů je taky v tom, že člověk pak často sedí a kouká nakřivo – ten hlavní monitor sice může mít na střed, ale pak delší dobu čte dokumentaci na tom „vedlejším“ atd. Někdy jsem měl dole notebook a nad ním monitor, ale ten je pak dost vysoko. Pokud mají být vedle sebe, tak hodně záleží na šířce – u širokoúhlých displejů by si člověk vyloženě ukroutil hlavu – a u těch užších je zase otázka, proč jich mít víc a nepořídit radši jeden širší.

Mám tedy 16 virtuálních ploch (4×4) a úlohy na nich umístěné tak, abych se většinou přepínal jen mezi dvěma nejbližšími – tzn. např. IDE a hned vedle je terminál, kde program spouštím. Většinou mám jedno okno přes celou plochu. V IDE mám např. dva zdrojáky vedle sebe + postranní panel. Někdy mám vedle sebe dvě různá okna.

Jednu dobu jsem byl celkem nadšený z myšlenky aktivit v KDE. Sám o sobě to byl dobrý nápad, bohužel to ale nebylo dotažené a hlavně chyběla podpora v aplikacích. Takže se mi každou chvíli stávalo, že jsem např. kliknul na odkaz a on se začal otevírat v okně prohlížeče běžícího v jiné aktivitě, protože prohlížeč o aktivitách nic nevěděl a tohle okno považoval za hlavní nebo naposledy použité. U virtuálních ploch se to tedy děje taky, ale tam je aspoň mnohem rychlejší jejich přepínání a přesouvání oken z jedné na druhou.

Více fyzických monitorů se podle mého hodí, když člověk dělá něco jako dispečera – sleduje více obrazovek a může na ně koukat i z dálky nebo periferním viděním, protože tam až tak nečte drobný text ale spíš sleduje nějaké výraznější upozornění a změny.

Práci, kterou je potřeba oddělit víc, tak mám na samostatném fyzickém počítači, ale displej, klávesnice a myš jsou společné, takže pak jen přepínám počítače (udělal jsem si jakési vlastní softwarové KVM).

« Odpověď #12 kdy: 26. 10. 2025, 13:39:52 »
Například, pokud roztáhnu okno prohlížeče na celou obrazovku, tak většina webů má užitečný obsah pouze pruh cca 1/3 uprostřed (třeba root).

To proto, že dlouhé řádky se špatně čtou. Ze stejného důvodu máš např. v novinách (nebo i některých širokých knihách) text sázený do více sloupců.

Zrzka

« Odpověď #13 kdy: 26. 10. 2025, 13:46:15 »
Celkem dlouho jsem měl 2x 27" + notebook. Rozdělení podobné - tj. Slack, email, ... jeden display, další Emacs a terminál, ...

Od jisté doby jsem začal Slack, email, ... považovat za rušivé elementy (nic nehoří tak jak si ostatní myslí + periferní vidění zaznamenalo změnu a tak jsem podíval). Přešel jsem na 1x 40" (5k2k) a řeším to workspace v i3wm. Hlavní má 3 sloupce (2x terminál nad sebou + Emacs + dokumentace/prohlížeč). Další různě (dva nebo fullscreen). Vyhovuje mi to víc než tři různé displeje.

« Odpověď #14 kdy: 26. 10. 2025, 14:21:02 »
vpravo „pomocný“ na výšku - výborné na čtení dokumentace

+1 Taky mám jeden displej naštorc. Výborné na materiály ve formátu tiskových stran A4 klasicky na výšku - ať už prohlížení PDF, nebo když něco sepisuju v textovém editoru. A vlastně nejenom WYSIWYG. Třeba když chci vidět v terminálu hodně řádků, tak si ho taky dám na "stojatý" displej. Nebo když chci vidět pohromadě větší počet řádků čehokoli - třeba přehled zpráv v e-mailu apod. Občas se hodí k prohlížení mapy, když má člověk  trasu svisle... Není potřeba okno tvarovat myší na stojatý formát, stačí maximalizovat.

Dohromady mám displeje tři, a používám je cca jak se mi zrovna chce.
Otrava je, že 15" noťas má high-DPI full HD, což je citelně jemnější rozlišení, než dva ostatní displeje (oba jsem po někom zdědil, takže starší kousky). Popravdě mám radši hrubší DPI mezi 75-90. Scaling GUI je dodnes v některém softwaru spíš zbožné přání. A často se jedná o obskurní, okrajové a zajímavé softwarové pomůcky, kterých mám baťoh... Nesoudělný scaling starých aplikací skončí rozpitým obrazem - nemám rád...