Windows10 Pro X64 - print spooler servis sa zastavuje

LA MA

Windows10 Pro X64 - print spooler servis sa zastavuje
« kdy: 13. 02. 2025, 13:35:41 »
Ahoj,

mam problem na 2 PC, Win10 Pro x64 22h2 (plne aktualizovany), kde sa printspooler zastavi akonahle otvorim vlastnosti tlacoveho servera alebo chcem spustit vlastnosti tlaciarne pripadne nainstalovat tlaciaren.

Skusal som nasledovne>
1. chkdsk, sfc, dism....., odinstalovanie aktualizacii, vymazat obsah adresara C:\Windows\System32\spool\PRINTERS
2. v registroch som odstranil vsetky tlaciarne a tlacove porty
3. odinstaloval v aplikaciach vsetky programi pre tlaciarne
4. z PC, kde problem nebol, som preniesol registre pre spool servis aj s spoolsv.exe, nastavil nanovo prava
5. priamo vo Windows spustil instalaciu z iso Windows s ponechanim vsetkych programov a nastaveni
6. deaktivoval ESET
7. v offline zoskenoval pc s Esetom, Kaspersky a online este s bitdefenderom

UZ som v koncoch a reinstalovat sa mi moc nechce.

Viete poradit co este sa da okrem reinstalacie PC?

Dakujem.

jjrsk

• 707
    • Zobrazit profil
Re:Windows10 Pro X64 - print spooler servis sa zastavuje
« Odpověď #1 kdy: 13. 02. 2025, 13:44:56 »
Ja vim ze te to nepotesi, ale jedina rada je preinstalovat to 2x ... widle maji rozjebany tisk uz 3ti rok.

« Odpověď #2 kdy: 13. 02. 2025, 13:49:24 »
Odinstalovat eset a už nikdy žádný takový sráč neinstalovat
Reset Windows

LA MA

« Odpověď #3 kdy: 13. 02. 2025, 13:51:04 »
Odinstalovat eset a už nikdy žádný takový sráč neinstalovat
Reset Windows

bod 5. a 6. som skusil

LA MA

« Odpověď #4 kdy: 13. 02. 2025, 13:52:23 »
Ja vim ze te to nepotesi, ale jedina rada je preinstalovat to 2x ... widle maji rozjebany tisk uz 3ti rok.

Dakujem za odpoved. Toto je posledna moznost a naozaj sa mi do nej moc nechce (ucty, nastavenia, licencie)...

jjrsk

• 707
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 13. 02. 2025, 14:25:53 »
Ja te chapu, ale ono ti to klidne bude nefungovat i potom, co to preinstalujes. Protoze MS prave tisk uz 3 roky rozbiji znova a znova a znova kazdym jednim patchem a pokazdy jinak.

Mozna par hintu. Neinstaluj zadny 100+M exe od tiskarny. Chces z toho par kB ovladace a nic vic. V lepsim pripade zkus nejaky uni driver. Pokus se ziskat (pokud existuje) type 4 driver. Sice tim prijdes o vsechny "specielni" vlastnosti tikarny, ale mas vetsi sanci, ze to bude tisknout.

Jinak to ze si "deaktivoval" eset neni ani zdaleka totez jako se ho zbavit. Opakovana zkusenost, taky to spoustu veci rozbiji, i kdyz je to "vypnuty".

LA MA

« Odpověď #6 kdy: 13. 02. 2025, 14:58:46 »
Ja te chapu, ale ono ti to klidne bude nefungovat i potom, co to preinstalujes. Protoze MS prave tisk uz 3 roky rozbiji znova a znova a znova kazdym jednim patchem a pokazdy jinak.

Mozna par hintu. Neinstaluj zadny 100+M exe od tiskarny. Chces z toho par kB ovladace a nic vic. V lepsim pripade zkus nejaky uni driver. Pokus se ziskat (pokud existuje) type 4 driver. Sice tim prijdes o vsechny "specielni" vlastnosti tikarny, ale mas vetsi sanci, ze to bude tisknout.

Jinak to ze si "deaktivoval" eset neni ani zdaleka totez jako se ho zbavit. Opakovana zkusenost, taky to spoustu veci rozbiji, i kdyz je to "vypnuty".

Tak som odinstaloval ESET aj s ich uninstalerom v Safe mode. Nepomohlo.

Medo77

• 308
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 13. 02. 2025, 15:15:07 »
printui /s /t2
vidis tam drivre ... (ano ja vidim, ze v bode 1 si vyplieskal spool\)
Ak tam nieco je, prec s tym ..

Driver bude blokovany, dokial existuje nejaka tlaciren ..
Takze tlacka prec, az potom driver ...

Print spool ma zavislosti, vid services-msc -> print spool -> dependecies ..
Mozno je problem tu ...

Spool mi padal vyhradne na serveroch na starych HP ovladacoch pre predpotopne HP 1000, co uz mali byt v kosi ...

LA MA

« Odpověď #8 kdy: 13. 02. 2025, 15:21:00 »
printui /s /t2
vidis tam drivre ... (ano ja vidim, ze v bode 1 si vyplieskal spool\)
Ak tam nieco je, prec s tym ..

Driver bude blokovany, dokial existuje nejaka tlaciren ..
Takze tlacka prec, az potom driver ...

Print spool ma zavislosti, vid services-msc -> print spool -> dependecies ..
Mozno je problem tu ...

Spool mi padal vyhradne na serveroch na starych HP ovladacoch pre predpotopne HP 1000, co uz mali byt v kosi ...

Dakujem za pomoc. Kedze servis printspooler padne hned ako sa spusta tlacovy server, neviem v GUI pozriet nic, vid obrazok.

« Odpověď #9 kdy: 13. 02. 2025, 15:54:16 »
jebu se s tiskama a windows 20let. od win 3.11 WfG
Spolehlivě nejhorší zkušenosti mám s HP instalatorama na USB tiskárny
doporučuji... dát tam čistý ssd disk, na něj čistý 10, update, update, update,
(edit: aby jsi si nedodrbal ještě více ten co tam máš)
nainstalovat tiskárnu/y a sledovat, kdy se to rozbije a "tomu" se příště vyhnout
snažit se opravit něco, co je z principu uvnitř špatně je často časově náročné a bez uspokojivého výsledku - tisk
takto rafinovaně získáš stabilní systém, než ti ho další aktualizace driveru nebo OS dodrbe do "Program neodpovídá..."

« Poslední změna: 13. 02. 2025, 15:55:56 od DejmaCZ »

Medo77

• 308
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 13. 02. 2025, 16:06:56 »
Ok, tak pozrieme do event viewru...

« Odpověď #11 kdy: 13. 02. 2025, 17:57:31 »
jebu se s tiskama a windows 20let...
Pokud i tazatel řeší USB tiskárnu (měl jsem za to že jde o síťové) a je to také HP tak opravdu jediné řešení bylo přepnout ji na wi-fi (IPv4 přesněji) pokud je k dispozici.

Ze dne na den přestala fungovat USB tiskárna na Win11 a naprosto nic nepomohlo.
Jakmile jsem zjistil, že má tiskárna wi-fi (už jsem za ty roky zapomenul) tak jsem přepl na ni a od té doby funguje dodnes ale pouze s originálním softwarem HP smart (HP account ale co nadělám).

V tiskárnách někdy straší a tady to nebude jiné. Vše se tváří připojeno/připraveno ale netiskne či neskenuje.
Nemůžete to brát racionálně a prostě zkuste jiné možnosti a berte tu která bude fungovat. Reinstalovat windows kvůli tiskárně je to poslední co člověk chce řešit, protože se problém projeví znovu v momentě kdy zrovna potřebujete něco důležitého.

« Odpověď #12 kdy: 13. 02. 2025, 18:00:11 »

Myslím že ti v tý číslovce chybí na konci nula :-D

LA MA

« Odpověď #13 kdy: 14. 02. 2025, 07:25:06 »
jebu se s tiskama a windows 20let...
Pokud i tazatel řeší USB tiskárnu (měl jsem za to že jde o síťové) a je to také HP tak opravdu jediné řešení bylo přepnout ji na wi-fi (IPv4 přesněji) pokud je k dispozici.

Ze dne na den přestala fungovat USB tiskárna na Win11 a naprosto nic nepomohlo.
Jakmile jsem zjistil, že má tiskárna wi-fi (už jsem za ty roky zapomenul) tak jsem přepl na ni a od té doby funguje dodnes ale pouze s originálním softwarem HP smart (HP account ale co nadělám).

V tiskárnách někdy straší a tady to nebude jiné. Vše se tváří připojeno/připraveno ale netiskne či neskenuje.
Nemůžete to brát racionálně a prostě zkuste jiné možnosti a berte tu která bude fungovat. Reinstalovat windows kvůli tiskárně je to poslední co člověk chce řešit, protože se problém projeví znovu v momentě kdy zrovna potřebujete něco důležitého.

Jedna sa o problem so servisom print spooler a vsetky povodne tlaciarne boli instalovane ako sietove, porty cez IP.

LA MA

Re:Windows10 Pro X64 - print spooler servis sa zastavuje - vyriesene
« Odpověď #14 kdy: 14. 02. 2025, 08:40:40 »
Dakujem za pomoc. Problem som vyriesil nasledovne:

1. vymaz z registrov (co sa dalo) na PC, ktore ma problem so spustenim servisu printer spool:
a. HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Classes\Local Settings\Printers
b. HKEY_CURRENT_USER\Printers\Connections
c. HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Print

2. vymaz obsahu adresara "c:\windows\system32\spool" na PC, ktore ma problem so spustenim servisu printer spool

3. na inom PC, kde NIE je problem so servisom printer spool a ani s tlacou:
a. zkopirovat adresar a jeho podaresare "c:\windows\system32\spool" niekam na PC, ktore ma problem
b. exportovat registre z PC kde NIE je problem a zkopirovat niekam na PC kde JE problem:
          HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Classes\Local Settings\Printers
          HKEY_CURRENT_USER\Printers\Connections
          HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Print

c. zkopirovat spoolss.dll a spoolsv.exe z "c:\windows\system32\" niekam na PC kde JE problem so servisom print spooler

4. na PC kde JE problem so servisom printer spool:
a. skopirovat adresat spool z bodu 3a do povodneho umiestnenia, teda do c:\windows32\system32
b. naimportovat exort registrov z bodu 3b
c. restartovat PC a v offline (winPE, linux) prekopirovat (a prepisat) spoolss.dll a spoolsv.exe do "c:\windows\system32\
d. restart PC do normalneho startu
e. hotovo, print spooler je funkcny

Predtym som nekopiroval to DLL a komplet registre.
« Poslední změna: 14. 02. 2025, 08:47:53 od LA MA »