Používáte nové technologie?

kojot4

• 217
    • Zobrazit profil
Používáte nové technologie?
« kdy: 31. 08. 2017, 23:52:14 »
Byl jsem na pohovoru v jedné firmě, a když se mě ptali, jestli používám nové technologie, tak jsem jim řekl, že používám zavedené a ověřené technologie s ekosystémem, a nemusím nutně přecházet na nejnovější výkřik techniky. Byly z toho děsně rozčarováni, a já byl rozčarován z toho, že to takový korporát řeší.

Jaká je vaše zkušenost s tímto? Já vždycky když jsem potkal nějakého inovátora ve firmě, tak to dopadlo tak, že mi říkal "Nagios je zastaralý", a nainstaloval modernější monitorovací systém, ale nebyl schopen ho do detailu nakonfigurovat a zprovoznit naprosto perfektně, což mě se třeba u odladěného Nagiosu podaří (dokážu si ho perfektně ohnout a detailně nakonfigurovat).

Stejně tak na mě někteří lidé čumí, co umím ve VIMu za features. Neříkám, že nepoužívám nové technologie (jedu třeba na Ansible, mám rád SystemD), ale veskrze nejnovější věci co používám jsou třeba 5 let staré.

Nemám totiž s absolutními novinkami dobré zkušenosti, většinou jsou problémy s kompatibilitou a je to nějak nevychytané, případně to daní inovátoři nedokáží sami nakonfigurovat. Viz. 802.1x, což je věc, o které mi každý říká, že jí rozchodí, a ještě jsem to nikde plně funkční a bez problémů neviděl.

Zase neříkám, že by člověk měl nosit dneska software na disketách, ale víte jak to myslím. Jaký k tomu máte přístup vy?

jpu

Re:Používáte nové technologie?
« Odpověď #1 kdy: 01. 09. 2017, 00:01:59 »
Odpoved najdes vo svojom prispevku. Pises, ze ide o korporat, takze je to jasne  8)

Martin

« Odpověď #2 kdy: 01. 09. 2017, 07:32:18 »
Jasně novinky je zkouším neustále a baví mě to, ale když dojde na spolehlivost a produktivní provoz dám přednost tomu co ovládám nejlépe, což novinky rozhodně nejsou. Ke komerčnímu produktivnímu provozu nástroje a technologie musejí postupně dozrát, jak po stránce technické vyspělosti, tak po stránce zvládnutí uživatelem.

Takže ano, zkouším novinky (v rámci svých časových a technických možností), ale to neznamená, že je pak bezhlavě používám...

fernet

« Odpověď #3 kdy: 01. 09. 2017, 07:39:13 »
Na to je jednoduchá a neutrální odpověď: Ano, tam kde to dává smysl.

Ondro

« Odpověď #4 kdy: 01. 09. 2017, 08:12:21 »
Jasně novinky je zkouším neustále a baví mě to, ale když dojde na spolehlivost a produktivní provoz dám přednost tomu co ovládám nejlépe, což novinky rozhodně nejsou. Ke komerčnímu produktivnímu provozu nástroje a technologie musejí postupně dozrát, jak po stránce technické vyspělosti, tak po stránce zvládnutí uživatelem.

Takže ano, zkouším novinky (v rámci svých časových a technických možností), ale to neznamená, že je pak bezhlavě používám...

Som na tom podobne.
Bohuzial dnes je dost trendove nasadzovat novinky(casto nedoladene) podobne ako je to aj v inych odvetviach. Zmena pre zmenu, nie preto,ze je to potrebne.

Tomas2

• 310
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 01. 09. 2017, 09:12:46 »
pokud by nikdo nové technologie nepoužíval, nikdy by se nestaly vyladěnými.

Osobně na produkci nové technologie dávám hooodně obezřetně (přeci jen případné problémy jdou na mojí hlavu), ale v osobních projektech jedu často v betách, alfách, prostě testuji.

Kit

« Odpověď #6 kdy: 01. 09. 2017, 09:34:34 »
Byl jsem na pohovoru v jedné firmě, a když se mě ptali, jestli používám nové technologie, tak jsem jim řekl, že používám zavedené a ověřené technologie s ekosystémem, a nemusím nutně přecházet na nejnovější výkřik techniky. Byly z toho děsně rozčarováni, a já byl rozčarován z toho, že to takový korporát řeší.

Zřejmě jsi odpověděl správně a do té firmy bys nastoupit neměl.

Mnozí byli rozčarováni, když jsem jim řekl, že používám Vim. Přitom je mezi vývojáři poměrně rozšířený.

uf

« Odpověď #7 kdy: 01. 09. 2017, 09:35:45 »
Jak kdy.
Když to přináší nějakou výraznou výhodu nebo je to něco převratně novátorského, tak klidně (kdysi např. monitor LCD, když ještě kralovaly CRT, SSD, ipchains v dobách, kdy se mi za firewall většina smála, koneckonců vlastně i samotný Linux, ...).
Když to ale jen chce nahradit něco staršího funkčního ověřeného a spolehlivého, nebo to má zásadní nevýhody, tak ne (všelijaké klikací konfigurátory, grafika i v zámku u dveří, systemd, grub, java, ...).

fernet

« Odpověď #8 kdy: 01. 09. 2017, 09:46:32 »
Mnozí byli rozčarováni, když jsem jim řekl, že používám Vim. Přitom je mezi vývojáři poměrně rozšířený.

Taky jsem se s tím setkal, až me to celkem překvapilo, že spousta lidí z Linux branže považuje VIM za nějaký předpotopní krám, který se hodí maximálně jako nouzovka pro editaci konfiguráků na serveru, když tam nic jiného není nainstalováno.

Cek

« Odpověď #9 kdy: 01. 09. 2017, 10:01:56 »
Jak kdy.
Když to přináší nějakou výraznou výhodu nebo je to něco převratně novátorského, tak klidně (kdysi např. monitor LCD, když ještě kralovaly CRT, SSD, ipchains v dobách, kdy se mi za firewall většina smála, koneckonců vlastně i samotný Linux, ...).
Když to ale jen chce nahradit něco staršího funkčního ověřeného a spolehlivého, nebo to má zásadní nevýhody, tak ne (všelijaké klikací konfigurátory, grafika i v zámku u dveří, systemd, grub, java, ...).

Mno zrovna prvni LCD a CRT neni podle me nejlepsi priklad....jediny cos usetril, byla nosnost stolu, ale jinak to byly priserne kousky, ktere se s lepsimi CRT vubec nedaly srovnavat....

kojot4

• 217
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 01. 09. 2017, 10:31:46 »

Taky jsem se s tím setkal, až me to celkem překvapilo, že spousta lidí z Linux branže považuje VIM za nějaký předpotopní krám, který se hodí maximálně jako nouzovka pro editaci konfiguráků na serveru, když tam nic jiného není nainstalováno.

Jj, na tom pohovoru byl kluk, cca. 25 let a na to, že používám VIM se díval, jako že jsem snad sto let za opicema (přičemž nejsem nějak starej), ale neuvědomuje si, že VIM je mnohem efektivnější na editaci než grafické editory, a zejména u editace konfiguráků je šíleně efektivní, třeba i díky možnosti práci se sloupci textu, což jiné editory nemají, a když v bash potřebuješ odkomentovat 20 řádek kódu, tak se tohle zrovna enormně hodí.

Vím i o lidech co používají emacs... Osobně se směju tomu, když někdo potřebuje něco editovat, a protože to nezvládne ve VIMu, potažmo třeba EMACSu, tak si přes sftp k sobě tahá soubor, ten edituje v Notepad++, a pak ho znovu nahrává nazpátek na server.

Už se mi při práci s těmito experty stalo, že jsem nemohl za boha přijít, proč mi něco nefunguje, a pak jsem si všiml, že zalamování řádků v souboru je DOS/Windows, a VIM to automaticky načetl, takže to nebylo poznat, ale aplikace to nesežrala... To je pak radost takovéto libůstky řešit...

Ivan Nový

« Odpověď #11 kdy: 01. 09. 2017, 11:11:43 »
Ano, mám rád novinky, případné problémy s nimi mi nevadí.

« Odpověď #12 kdy: 01. 09. 2017, 11:41:22 »

Zřejmě jsi odpověděl správně a do té firmy bys nastoupit neměl.
Jestli šlo o korporát a ten rozhovor proběhl v takhle obecné rovině, tak je taky otázka, jestli si rozuměli. V některém korporátu taky "stará a ověřená technologie" může znamenat COBOL a "nejnovější výkřik techniky" Java a SOAP ;)

Kit

« Odpověď #13 kdy: 01. 09. 2017, 12:42:54 »
Už se mi při práci s těmito experty stalo, že jsem nemohl za boha přijít, proč mi něco nefunguje, a pak jsem si všiml, že zalamování řádků v souboru je DOS/Windows, a VIM to automaticky načetl, takže to nebylo poznat, ale aplikace to nesežrala... To je pak radost takovéto libůstky řešit...

To se mi stává běžně, protože kdo by se koukal na stavový řádek, že? Většině programů je to jedno, ale když pak narazíš na program, kterému to jedno není...

TVL

« Odpověď #14 kdy: 01. 09. 2017, 14:34:33 »

... třeba i díky možnosti práci se sloupci textu, což jiné editory nemají, a když v bash potřebuješ odkomentovat 20 řádek kódu, tak se tohle zrovna enormně hodí....

Tak Vim je určitě užitečný editor, ale práci se sloupci mají dneska snad všechny populární editory, ne? Nebo kdo to nemá, tak to podporuje jako plugin.
Nicméně zrovna ten Notepad++ má sloupce v základu.