Koukal jsem na tu 7 generaci a nikde jsem ji už nesehnal. A nynější 8 generace nemá dobré ohlasy.
Složil jsem zatím tohle: https://www.alza.cz/kod/FW300;NR111m7;BO421m5;AG155j1;MC538W1u;UD949a8c;DE62c4
Ram beru 2x a 1000Gb disk také.
To by me zajimalo, gen 8 ma narozdil od gen 7 spoustu zajimavych a specielne ve firme se hodicich veci.
Jsou tam 4 sloty pro disky, pripojeny nikoli do sata, ale sas (vyvedene je to ovsem pouze kabelem, takze disky pochopitelne sata), dalsi sata pro CD, pripadne dalsi disk/ssd (ovsem na to tam je treba vyrobit nejake vlastni uchyceni), je tam 1x PCI-E, kam se da pripadne dat HW radic (ten na desce umi R1/0/10), je tam interni USB + interni SD slot (takze na start systemu naprosto pohoda). Na to velmi solidni zpracovani (tedy az na ty plastove supliky) ....
+2x eth + 1x dalsi na vzdalenou administraci
A predevsim, jak uz se tu mocrat probiralo, za tu cenu nic podobnyho neslozis. Naladovat do toho mozno 16GB RAM, coz by pro pidifirmu melo stacit bohate (vcetne pripadnyho virtualu s widlema). Je na to NBD a da se prikoupit delsi/lepsi.
Kupovat terovy disky jsou vylozene vyhozeny penize.
Blbej dotaz, jak se to liší?
Spolehlivost neumím vyhodnotit, spravovatelnost, servisovatelnost a dostupnost dílů mi přijde dobrá a u toho desktopu možná i lepší.
ECC bych z paranoi raději doporučil.
Kupodivu dost, u desktopu se tak nejak predpoklada, ze kdyz neco zdechne, tak se vymeni za jinej desktop. Navic se od serveru dost casto chce, aby umel veci, o kkterych si na desktopu muzes nechat zdat. Trebas dualni zdroj, RAID v RAMce, ...
Určitě to osobně neberu. Psal jsem na začátku, že se servery moc zkušenosti nemám, proto se ptám zde.
Jak jsem pochopil, tak jde vlastně hlavně o spolehlivost celého HW. Je mi jasný, že ten HP se s ECC a správnou volbou disků (WD RED) nemůže srovnávat s obyčejným desktopem. Cenově to vychází přibližně stejně. Jediné čeho se obávám, nebo spíš netuším jak je to s tím, když se mi porouchá něco v HP jestli si to můžu vyměnit sám a neztratím záruku nebo to musím nechat opravit jako celek.
Podporuje HP všechny operační systémy nebo jen nějaké?
Děkuji
Tvuj nejzasadnejsi problem je v tom, ze nevis co od toho chces, a nedokazes to zjevne ani napsat. To HPcko je proste "obycejny" PC, tudiz na nem pobezi cokoli, neni v tom zadnej spesl HW, takze na to netreba zadny spesl ovladace.
HP pochopitelne zcela urcite na ma webu vyjmenovane OS a konkretni distribuce, u kterych garantuje ze to bude fungovat.
http://h20195.www2.hp.com/v2/GetDocument.aspx?docname=c04123182win srv, RHEL, SLES, Vmware
Ale to neznamena, ze na tom nepobezej desktopovy widle nebo libovolny jiny distro tuxe. Jen pokud bys chtel neco resit s HP, ze to nefunguje, tak od toho daj ruce pryc.
Pokud to chces jako uloziste pro zalohovani, vpohode to splni, ale nesmis na tom pak mit zadny jiny data, nez ty zalohy, protoze jakmile na tom budes nejaky data davat do site uzivatelum, tak uz je jaksi nemas zalohovany. Pokud na tom chces provozovat nejakou databazi, hodne zalezi na tom, co ta databaze bude delat. A vubec nezalezi na tom, kolik PC ta firma ma. Klidne se muze stat, ze jednoduse prostym vypoctem dojdes k tomu, ze firma potrebuje HW za par mega. Ano, nepravdepodobny, ale mozny.
Pokud na tom chces provozovat virtualni widle, chce to zvolit uz na zacatku pro ten ucel vhodny distro a prikoupit RAM. Ale uvedom si, ze pokud chces (legalne) ty win ve firme pouzivat, tak potrebujes server, nikoli desktop. Ten sice v mnoha pripadech bude fungovat taky, ale nikoli v souladu s licenci. A to se pochopitelne pomerne slusne prodrazi.
Jestli dobre koukam na Alzu, tak zakladni win srv, ke kterymu se muzes pripojit vzdalene, stoji 15k bez dane (to pokud to koupis rovnou s tim serverem) + k tomu jeste potrebujes CALy pro uzivatele, a 5 jich stoji +- 5k => cena HW je jakmile zacnes resit widle zcela nezajimava polozka.
Jinak viz MP, nekoho si na to najdi, at to navrhne, koupi a pripadne nakonfiguruje. Nejspis te to vyjde levnejs, nez vlastni tvorba.