OMG, to je skoro normální. Není to žádná porucha. Prostě rád věci vysvětluješ než projevuješ. Jak říkám, můžeme to probrat ještě s psychopatem.
Konkrétní příklad: chodil jsem k psychologovi a bylo mi blbě. Snažil jsem se nějak psychologa přesvědčit, že na mně není něco v pořádku, ale psycholog mi nevěřil a tvrdil, že na mně nic špatného nevidí. Bylo to, jako bych mluvil do zdi. Pět dnů po další takové terapii, kdy psycholog zarytě tvrdil, že mi nic není, jsem dostal úzkost, zkolaboval a byl hospitalizován.
Takhle vypadá problém schizoida v praxi. Snažím se druhého člověka přesvědčit, že je mi zle, ale on vůbec nevěří tomu, co říkám, radši přečte mimoverbální projevy a z nich vyčte, že mi nic není. Normální to určitě není, normálním lidem se tohle nestává.
Problem BLEKa je v tom, ze neveri, ze se to da zmenit. Jestli je vhodnejsi to menit sam nebo s nekym (IMHO oboji je moznost) je v takove situaci zcela irelevantni diskuse. Nicmene, jak jsi sam psal, existuje mnozstvi dukazu, ze "pracovat na sobe" (coz predpoklada viru v to, ze to jde zmenit) je rozhodujici, viz treba http://www.ted.com/talks/angela_lee_duckworth_the_key_to_success_grit
To video o schizoidní poruše vůbec nemluví, mluví o odhodlání, které vede k tomu, že se člověk stane úspěšným.
Klidně ti uvedu protipříklad, kdy velké odhodlání škodí. Můj otec měl odhodlání, že postaví barák, tak koupil (pár měsíců před revolucí) hrubou stavbu (mělo to stěny a střechu, ale žádný interiér) a holejma rukama to dostavoval. Díky svému vysokému odhodlání to dostavěl, jenže z toho byl tak vystresovaný, že život s ním byl velmi špatný. Hodně se vztekal a nenáviděl. Kdyby odhodlání neměl a kdyby naše rodina místo toho žila v paneláku, mohlo nám být mnohem líp.
Velké odhodlání vede k velkému majetku (v tom s tím videem souhlasím), ale nutně to neznamená, že se člověk stane šťastnějším.
Co může schizoid dělat, aby byl nadšený jako ostatní lidi?
Fakeovat to. Brat to jako soucast te prace, stejne jako soucast treba profese moderatora (nebo v Americe i prodavace) je usmivat se, i kdyz ma mizerny den. Je to asi jedina cesta, jak to zmenit - a treba casem zjistis, ze to az tak moc fakeovat nemusis, ze ti to vlastne prijde v pohode.
Dejme tomu, kdybych fakoval, že jsem nadšený, tak bych měl vyšší pozici a víc peněz, ale to přetvařování je nepříjemné a způsobuje stres. A za peníze si stres člověk nesníží.