Ovládání LED diod v assembleru

Re:Ovládání LED diod v assembleru
« Odpověď #45 kdy: 06. 05. 2015, 17:11:03 »
Nikoliv. Běžná trubka jako Jan se koukne do Pravidel českého pravopisu. Kde mu i vysvětlí, proč se to nepovažuje za chybné. Inu, pro hlupáka všichni hloupí, že, Milane...
To je přesně ono. Běžná trubka jako Jan se koukne do PČP, aniž by jí došlo, že tohle není o pravopisu, ale logice. Docela už věřím tomu, že jiná dementní trubka by tu přišla obhajovat, že věta "zítra jsem vařil železo v borovicové ploutvi" není pitomost, protože z hlediska pravidel českého pravopisu k ní nejsou námitky.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #46 kdy: 06. 05. 2015, 17:18:06 »
Pokusím se znovu vyzvat PotatoJesuse, aby nám sem postnul nějakej svuj elektrotechnickej projekt (v podobě forografie). A jako motivaci slibuju, že pak taky něco pošlu ;D (chápu, že to nemusí být nutně POZITIVNÍ motivace)

JardaA

« Odpověď #47 kdy: 06. 05. 2015, 18:03:33 »
Spojení LED dioda a LCD displej jsou chybná z principu. Pánové z z Ústavu pro jazyk český k tomu mohou zaujmout stanovisko, ale na věci to nic nemění, spojení chybné zůstává.

Dříve byla snaha hledat či vytvářet pro cizí termíny české ekvivalenty; některé se ujaly (viz rozhlas, dálnice), jiné ne. Speciálně pro LED bylo už někdy v 70. letech navrženo označení "lumivka" :-).

Pan Jan

« Odpověď #48 kdy: 06. 05. 2015, 18:25:38 »
Nikoliv. Běžná trubka jako Jan se koukne do Pravidel českého pravopisu. Kde mu i vysvětlí, proč se to nepovažuje za chybné. Inu, pro hlupáka všichni hloupí, že, Milane...
To je přesně ono. Běžná trubka jako Jan se koukne do PČP, aniž by jí došlo, že tohle není o pravopisu, ale logice. Docela už věřím tomu, že jiná dementní trubka by tu přišla obhajovat, že věta "zítra jsem vařil železo v borovicové ploutvi" není pitomost, protože z hlediska pravidel českého pravopisu k ní nejsou námitky.

Je normální, že lidé s nižším IQ nevidí logiku v příkladech, jež lidé s vyšším IQ dovedou vyřešit. Toto je podobný případ.
Mimochodem nejde jen o češtinu. Jak už tu bylo zmíněno, "LCD display" či "FET transistor" jsou běžná spojení i v angličtině a jiných jazycích, stejně jako "operační systém MS-DOS", "programovací jazyk COBOL", "reaktor typu VVER", "norma ČSN" atd. Jedná se o ustálené zkratky, jež tvoří název konkrétní technologie nebo věci, kdy redundantní použití podstatných zkratkotvorných slov není chybou, zejména jde-li o zdůraznění kategorie dané věci, upřesnění či kvůli skloňování. "Učebnice jazyka COBO", "referenční příručka k operačnímu systému MS-D" jsou zkrátka nesmysly, stejně jako "triangulační síť JK" či "norma ČS" – co to má být? Nějaký blíže nespecifikovaný úzus zaběhlý v Československu? "Síť JK"? Co to je?
Ne! Jde o konkrétní systém norem, který nese označení "ČSN", o konkrétní trigonometrickou síť, jež nese označení "JTSK", o konkrétní technologii, která nese označení "FET" atd.
Ale vždycky se najdou nějací íkváci, kteří v tom viděj nějaký nepřekonatelný problém a připadá jim logičtější a srozumitelnější do tabulky vyplnit něco ve stylu "typ paměti: SDRA", "typ displeje: LC", "zdroj světla: ED".

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #49 kdy: 06. 05. 2015, 18:53:27 »
Pan Jan: Dobře Ty! ;) +1

Pan♂P​r​d​e​lka☺

« Odpověď #50 kdy: 06. 05. 2015, 20:35:26 »
Na hrátky v ASM je nyní vhodný AVR, pokud se ti nelíbí máš smůlu, s assemblerem už se moc nepočítá. Kopie ISP programátoru pro AVR se dá sehnat za 2 USD.

Hele a dokázal bys poradit rozumný set CPU+programátor (odkazem třeba právě z DX), který se dá zastrčit do nepájivého pole a můžeš si hrát s ASM? Prostě něco konkrétního?

Kup tohle, v GMku tohle, pět diod, pět spínačů a můžeš si blikat?
Samo, aby to mělo trochu budoucnost, což 8051 už asi nemá viď?

hu

« Odpověď #51 kdy: 06. 05. 2015, 20:44:50 »
Na hrátky v ASM je nyní vhodný AVR, pokud se ti nelíbí máš smůlu, s assemblerem už se moc nepočítá. Kopie ISP programátoru pro AVR se dá sehnat za 2 USD.

Hele a dokázal bys poradit rozumný set CPU+programátor (odkazem třeba právě z DX), který se dá zastrčit do nepájivého pole a můžeš si hrát s ASM? Prostě něco konkrétního?

Kup tohle, v GMku tohle, pět diod, pět spínačů a můžeš si blikat?
Samo, aby to mělo trochu budoucnost, což 8051 už asi nemá viď?

Atmega8 + 4 odpory + sériovej port + avrdude tool?

« Odpověď #52 kdy: 06. 05. 2015, 21:16:19 »
...

+1 Taky se mi to moc nelíbí, ale mrvení výrazů běžné, co je horší, děláme to nejspíše všichni. Kdo tu zná všechny termíny a výrazy, kord v oborech, kde se nepohybuje.

P.S.:

To si mám přečíst VŠ skripta,protože mě jinak doktor neošetří a seřve? :D

Mirek

« Odpověď #53 kdy: 07. 05. 2015, 14:06:41 »
P.S.:

To si mám přečíst VŠ skripta,protože mě jinak doktor neošetří a seřve? :D

Když tím doktorem bude Milan Fakovaný tak to určitě platí...

Yarda

« Odpověď #54 kdy: 09. 05. 2015, 10:48:03 »
http://forum.zive.cz/viewtopic.php?f=922&t=929499

BTW: Zmínil se ten šmudla, do kterého vzdělávacího ústavu občas zavítá?

« Odpověď #55 kdy: 11. 05. 2015, 09:23:26 »
Ale vždycky se najdou nějací íkváci, kteří v tom viděj nějaký nepřekonatelný problém a připadá jim logičtější a srozumitelnější do tabulky vyplnit něco ve stylu "typ paměti: SDRA", "typ displeje: LC", "zdroj světla: ED".

Nevšiml jsem si, že by tu někdo jiný než pitomečci psali vyrazy typu "typ paměti: SDRAM". To za prvé. Za druhé, je vtipné, když se tu někdo ohání inteligencí a není schopen pochopit, že mezi "dioda LED" a "LED dioda" je poměrně významný problém. Chápu, že primitivnější jedinci ho tam nevidí a proto, když jim někdo chytřejší řekne, že LED dioda je nesmysl, tak z toho usoudí, že jediná možná správná cesta je "LE dioda" nebo "dioda LE". Není tomu tak.

dword

« Odpověď #56 kdy: 11. 05. 2015, 11:05:06 »

Nevšiml jsem si, že by tu někdo jiný než pitomečci psali vyrazy typu "typ paměti: SDRAM". To za prvé. Za druhé, je vtipné, když se tu někdo ohání inteligencí a není schopen pochopit, že mezi "dioda LED" a "LED dioda" je poměrně významný problém. Chápu, že primitivnější jedinci ho tam nevidí a proto, když jim někdo chytřejší řekne, že LED dioda je nesmysl, tak z toho usoudí, že jediná možná správná cesta je "LE dioda" nebo "dioda LE". Není tomu tak.

A ja se tak tesil... no nic, necht je z tebe vul o prispevek pozdeji, kde prosim o odpoved na otazku: "Jak spravne nazyvat svetlo-emitujici-diodu?"

m

« Odpověď #57 kdy: 11. 05. 2015, 11:50:48 »
"Jak spravne nazyvat svetlo-emitujici-diodu?"

LED, nebo s přimhouřením oka světelná dioda. Též možno použít navrhovaný lež nerozšířený název lumidka.

Ferda

« Odpověď #58 kdy: 11. 05. 2015, 12:15:31 »
"Jak spravne nazyvat svetlo-emitujici-diodu?"

LED, nebo s přimhouřením oka světelná dioda. Též možno použít navrhovaný lež nerozšířený název lumidka.

Aha, takže než napsat "LED dioda" (protože jste vítězoslavně objevili, že to "D" znamená diode a z jakéhosi nepochopitelného důvodu to pro vás představuje nějaký nepřekonatelný problém), to raději psát "lumidka"?

Vám fakt hrabe.

m

« Odpověď #59 kdy: 11. 05. 2015, 12:22:53 »
protože jste vítězoslavně objevili, že to "D" znamená diode a z jakéhosi nepochopitelného důvodu to pro vás představuje nějaký nepřekonatelný problém

Význam písmene D je znám po celou dobu existence zkratky LED.
Sousloví "LED dioda" znamená světlo emitující dioda dioda a je to stejný nesmysl jako "ČSSD demokratická".