Vhodna AI na programovanie (pre neprogramatora)

Vhodna AI na programovanie (pre neprogramatora)
« kdy: 11. 02. 2026, 17:26:35 »
Nie som programator, ale znamy ma poziadal ci by som mu nevytvoril jednoduchy program v excely, na nejake bezne vkladanie textu do buniek, vypisovanie textu z konkretnych buiek + nejake kalendare atd ...
Ja ani nemam MS, takze som skusal pouzit libre a nejak to neslo ako som chcel.
Napadlo ma, ze mam tetsovaci LAMP, tak ze sa AI opytam ci je vhodne moju ulohu riesit cez PHP, mySQL.
Podla AI bola moja uloha stvorena pre PHP a SQL.
Zacal som postupne klast AI otazky co a ako chcem a AI zacala generovat kod.
Cuduj sa svete, aplikacia funguje vyborne, vela veci navrhla inak ako som povodne chcel a je to omno lepsie ako som chcel ja.
Spravila aj funkcne CSS, vsetko vyzera ako od profika a funguje spravne (testoval som to).
Ja som nenapisal ani ciarku do kodu.
Akurat nedokazem posudit ci je kod napisany efektivne a ci tam niesu nejake duplicity (resp. nejake bugy)
Robil som to v bezplatnej gemini.
Cisteho casu som nad tym stravil asi 8-10 hodin.

Skusal som aj ChatGPT a na githube som skusal modul claude. Obidve funguju velmi zle a skor mi to kaazili narozdiel od gemini.
Cinsky deepseek bol zo zaciatku OK, ale teraz mi tiez velmi nepomaha.
Ako som uviedol, nie som programator a nechcem sa tym zivit, ale taketo programovanie ma zacalo bavit  ;D
Viem ze programatori to riesia inak, ale chcel by som vediet ake jazykove modely pouzivaju na programavanie neprogramatori.

Re:Vhodna AI na programovanie (pre neprogramatora)
« Odpověď #1 kdy: 11. 02. 2026, 17:47:29 »
Musíte vedieť aspoň trocha programovať, žiadna AI nie je taká magická, že jej dáte zadanie a ona spraví všetko dobre.

a6b

• 228
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 11. 02. 2026, 17:58:48 »
to si myslim, ze s tim libre office a troskou excelovych vzorecku to jde zvladnout.
urcite to bude jednodussi nez zacit s php a mysql.

« Odpověď #3 kdy: 11. 02. 2026, 19:28:05 »
No chvalabohu, ake pokyny AI zadavam, tak vsetko riesi a k spokojnosti. A libre office som zacal a po 2 dnoch s AI som skoncil.
V minulosti mi AI napisala plugin do Enigma2 boxu s do dnes funguje.
Ako som napisal, ja som do kodu neprispel ani jednou ciarkou.

« Odpověď #4 kdy: 11. 02. 2026, 20:21:58 »
Jo, tomu se říká vibe coding a je to teď hodně populární. Na soukromý účely super, ale člověk musí vždycky počítat s tím, že tam jsou bezpečnostní díry (a jako neprogramátor je nemáš šanci najít).

Mudvy

• 101
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 11. 02. 2026, 22:50:25 »
Stačí se ptát dál. Ať udělá bezpečnostní audit, audit na duplikace, benchmark audit, mapis mu ze chceš zhodnotit kod z vice rolý vývoje sw, zeptej se co by se dalo vylepšit. Jaký jsou možný qol změny. Popiš mu tvuj usecase a zeptej se na robusnost. Jestli nemaš technologický dluh. Muzes se zeptat jestli splnujes clean code ddd kiss solid a podobne pristupy, zeptej se co by tam mohlo byt kdyby to byl enterprise standard a pod. Vsechno ti to napise a zhodnoti sam. Ty ai nejsou dobry jen na programovani ale analyzy, navrhy refactor, code review apo zvladaji take dobre.

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 00:29:55 »
Stačí se ptát dál. Ať udělá bezpečnostní audit, audit na duplikace, benchmark audit, mapis mu ze chceš zhodnotit kod z vice rolý vývoje sw, zeptej se co by se dalo vylepšit. Jaký jsou možný qol změny. Popiš mu tvuj usecase a zeptej se na robusnost. Jestli nemaš technologický dluh. Muzes se zeptat jestli splnujes clean code ddd kiss solid a podobne pristupy, zeptej se co by tam mohlo byt kdyby to byl enterprise standard a pod. Vsechno ti to napise a zhodnoti sam. Ty ai nejsou dobry jen na programovani ale analyzy, navrhy refactor, code review apo zvladaji take dobre.
Jo jo, AI vždycky něco odpoví.

Dokáže ale neprogramátor zhodnotit, jestli neplácá blbosti? Jestli AI něco umí opravdu dobře, tak je to generování korporátního technoblábolu se všemi požadovanými buzzwordy.

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 01:09:54 »
Dokáže ale neprogramátor zhodnotit, jestli neplácá blbosti? Jestli AI něco umí opravdu dobře, tak je to generování korporátního technoblábolu se všemi požadovanými buzzwordy.
Kdyby jen korporátních technoblábolů... Ještě lépe umí generovat naprosto nekorporátní technoneblábol s množstvím odborných termínů a komplexních zkratek bez jediného buzzwordu, který je jasný, faktický, přesný, korektní a logicky perfektně provázaný. Jen má jedinou vadu: pravdivé v něm jsou možná spojky mezi větami a i ty kdo ví jestli. Takže laik má dojem, že AI všechno ví a on teď všechno může a člověk, co o tématu něco ví přemýšlí zda se má smát nebo plakat.

TL;DR
Pokud o tématu nic nevíte, nemáte na základě čeho posoudit, zda AI negeneruje faktické nesmysly což dělá často a hlavně sofistikovaně.

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 07:03:19 »
Takže neprogramátorovi stačí se naučit, jak přesně se vyvíjí software, a pak může vyvíjet software pomocí AI. Hmm, vlastně pak už i bez, protože se z něj musel stát programátor...

« Odpověď #9 kdy: Dnes v 12:28:41 »
Dolezite je pre mna to, ze co som potreboval, to som dostal a je to funkcne.
Sama AI mi ponukla hashovanie hesiel v DB, bezpecne prihlasenie atd ...

Skutocne, nikdy som neprogramoval (mozno tak pred 20 rokmi hml a css trochu, co vlastne neni programovanie), ale ak by som sa pozrel napr. na dokumentaciu php tak zrejme cerpa odtial (to je len moj usudok). Ked je to zle tam, tak mam to zle aj ja.

A na koniec, niekde som cital, ze 30% kodu do linuxoveho jadra robi AI, uz sa na to viaceri zlostia.

« Odpověď #10 kdy: Dnes v 20:00:26 »
A na koniec, niekde som cital, ze 30% kodu do linuxoveho jadra robi AI, uz sa na to viaceri zlostia.

Hej, lebo keď sa spýtaš vývojára, ako ten kód funguje a on ti povie - neviem, to je AI slop, tak to moc nepoteší. Najmä keď s tým kódom je potrebné ďalej pracovať.