Zdravím ROOT,
před zhruba dvěma měsíci jsem definitivně z notebooku vyhodil windowsy a začal používat Linux - Debian 8. Rozchodil jsem všechen HW (včetně Nvidia Optimus), ale furt se dokola jak bumerang vrací jeden zádrhel. Prosím tedy o radu, či nasměrování k vyřešení/osvětlení problému:
Po probuzení ze suspendu počítač občas zatuhne
Děje se pouze na novějších Linuxech (ověřeno na Debian 8, Fedora 22, Ubuntu 15.04 a Manjaro), na Debianu 7 a Ubuntu 14.04 se toto neděje (pár týdnů jsem Debian 7 používal na video, web, takže mnoho suspendů na noc - skutečně se problém nevyskytl ani jednou).
Jestli se probudí nebo zatuhne je zcela náhodné, občas zatuhne každé druhé probuzení, občas musím uspat a probudit 20x než to zatuhne, ale jednou to prostě zatuhne.
CTRL-ALT-Fx nefunguje, SSHčkem nevim jestli jsem se zkoušel připojit, ale pochybuju že to bude fungovat.
Není to novějším kernelem - nainstaloval jsem do Debiana 7 kernel 3.16 z backportů a nebyl problém. Debian 8 na 3.16 kernelu zamrzá.
xxx
Nakonec jsem se za použití debugovátka /sys/power/pm_trace dozvěděl že za to může ovladač drátové síťovky jme pro:
04:00.5 Ethernet controller: JMicron Technology Corp. JMC250 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 03)
Tak jsem udelal do /lib/systemd/system-sleep/remove-jme.sh
#!/bin/bash
[ "$1" = "post" ] && /sbin/modprobe jme
[ "$1" = "pre" ] && /sbin/modprobe -r jme
exit 0
A od té doby vše funguje na jedničku. Prosím o Vaše nápady, co vyzkoušet abych nemusel tento skript používat - nevím jestli to s tím úplně souvisí, ale síťový bridge pro KVM stroje (aby se virtuály na LAN tvářili jako samostaný počítač) se po probuzení ze suspendu (a přidání a odebrání modulu jme) nerozjede a pomůže jen "systemctl restart networking; ifup br0". Guest se ale už k síti nepřipojí.
NetworkManager nepoužívám, síť mám nastavenou takto:
/etc/network/interfaces
auto lo
iface lo inet loopback
allow-hotplug br0
iface br0 inet static
address 192.168.114.143
netmask 255.255.255.0
network 192.168.114.0
broadcast 192.168.114.255
gateway 192.168.114.1
bridge_ports eth0
bridge_stp on
bridge_maxwait 0
#bridge_fd 1
Asi se budete divit, proč uspávám stroj s běžícími virtuály, no prostě to dělám :-D
Notebook je ASUS K52Jc
Díky moc za pomoc, a pokud jsem vynechal nějakou podstatnou informaci, rád doplním.