me v posledni dobe zaujal rozhovor s Alanem Kayem, mimo jine tam vysvetluje motivace zavedeni pojmu OOP, zminuje jednak nejaky vektorovy kreslici program, druhak priklad s nejakymi vojenskymi depesemi + problemy s jejich zpracovanim (+ protipriklad weboveho prohlizece a html); ten druhy zejmena mi prijde jako jadro te puvodni myslenky - dorucit data spolecne s kodem, ktery s nimi bude umet pracovat, protoze neni dobre spolehat na to, ze druha strana umi s onemi daty vubec spolupracovat, druha strana proste jen pouzije ten kod, co to umi
tohle je na hony vzdalene tomu, co se tim mysli dnes, dle me je uzitecne rozdelit OOP z pohledu - 1.) modelovani reality pri reseni problemu, protoze je to prirozene (a velmi casto "prirozene") 2.) metodika vytvareni programu, ktera s tim Kayovym pohledem nema jiz mnoho spolecneho (on mimo jine dodava "extreme late binding on everything")
takovou funkce sin(x) zjevne z toho 1. pohledu nema VUBEC ZADNY smysl umistovat do jakekoli tridy, ze, ale dela se to kvuli tomu 2. pohledu, protoze trida vetsinou implikuje namespace napr. a nejaky pocit, ze "je to pohromade" (treba s cosinem)..
ad metodika - resp. ze funkce (potazmo strukturovane programovani) metodika nejsou; samozrejme jsou, popreni je jako rici, ze pred C++ nebo Javou se nic velkeho nedelalo (delalo, nedelaly to hordy nahraditelnych "lidskych zdroju")
ad potapec/ponorka - a proc bych pro situaci, kdy chci mit naprostou jistotu, volil neco, co mi ji neda? kdyz mi ji to neda? stejne jako proc bych tam nenapsal ten runtime test rucne (v jazycich s duck typingem), kdyz bych ji opravdu chtel mit? na co presne to ma ukazovat? ze dynamicka typova kontrola je horsi? je jina a ma jine vyhody; megaobev, gratuluju
vzhledem k tomu, jak moc se Java uchytila v korporatnu, pocitam, ze to je z duvodu preneseni jadra vykonu povolani z porozumeni/premysleni na schopnost vyhledavani v dokumentaci/neskodneho (to je asi opravdu plus Javy) dobastlovani (tozn. vymeni se clovek a muze, protoze browsit tridy a jejich dokumentaci ve standardnim formatu je zvykly, pokracovat v tom, co nekdo zkusenejsi navrhl), coz je neco, co se univerzalnim hnedym manazerum, kteri chteji "zastupitelnost", "jistotu" a ordnung nejspis libi..