To bude Nvidia ovladač. Vnuť tomu z PPA verzi 560.
este to preskumam a fixnem. lebo to cislovanie je nejake zvlastne musim si o tom daco precitat. vo FreeBSD aj Debiane boli za ovladacom v suffixe nejake cislka ked som to znacenie verzii konecne pochopil tak narazim na ubuntu like distro kde je zase uplne ine znacenie ovladacov. Pritom by stacilo urobit jednotne znacenie pre kazde distro ach jaj.
Za sebe můžu doporučit Nobaru. Používám ji jako hlavní operační systém více než rok a nemůžu si stěžovat.
https://nobaraproject.org
na taketo exoticke distra som asi moc konzervativny. najme potom ako už zakapali aj oveľa známejšie distrá. ale je dobre že aj taketo projekty vznikaju.
Za sebe určitě doporučuji Fedoru spin KDE. Vynikající čistá distribuce. Je to RPM, takže není problém cokoliv do ní doinstalovat a chová se fakt dobře. Druhá varianta je Opensuse. Ale tam mi kdysi vadila jedna nepříjemná vlastnost ve větvi Tumbleewed, a to, že prostě jednou za čas se aktualizací aktualizovala do výchozího stavu. Prostě se tam nahrnuly app, které jsem měl odinstalované. Nebo například tiskárny šly spravovat jen přes yast, ale v modulu nastavení z plasmy už ne. Tam jsem ani nepřišel na to, jak správu pomocí plasmy povolit. Ale pokud ti nevadí to co jsem psal, je to taky možnost.
Fedora bola tiež jedna z kandidátov, ale ostal som pri tom KDE Neon, lebo som od neho dostal všetko čo som chcel a deb balíky poznám z WSL aj z FreeBSD Linuxulatoru, ešte rozmýšlam nad zmenou FS za ZFS (ak to nebude moc náročné) a ovládačov grafiky, ale to až po zálohe, inak som spokojný.
Ten Tumbleewed mal asi aj Windows 10
, lebo tam sa mi tiež po update vždy niečo zmazalo, alebo vyresetovalo. Vo W11 je to už lepšie.