Rychlím prohledáním internetu zjistíte, že celosvětově má windows 11 zastoupení na 26% a windows 10 na 69%.
Celosvětově má windows x linux - 72% x 4%
https://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/worldwide
Z toho je jasný pro koho je windows laděný a jaký potřeby má splňovat. Především má uspokojit BFU který si pustí sociální sítě, nakoupí přes internet a podívá se na média - čistě konzumní aktivity.
1. otázka, koľko z tých unknown je práve Linux, podľa mňa väčšina.
2. otázka, aká by bola situácia by bola keby sa väčšina laptopov predávala s předinstalovaným Linuxom (tak ako dnes je sú s Windowsom)
3. vieme o zotrvačnosti, ale dlhodobo je vidieť trend že market share u Windows klesá a u Linuxu stúpa.
Teď je otázka - lidi co používají linux ho používají jen pro konzumní aktivity ?
Já používám 11 něco přes půl roku a neshedal jsem žádnou stopku, kde by mě házel klacky pod nohy oproti 10. A to nejsem konzument. CADy jedou, IDE jedou, virtualizace, web, všechno co potřebuji funguje.
Nemám čas rozčilovat se nad os, když mám spousty jiné důležité práce. Je to zbytečný. Naučím se nové triky a jdu dál...
U Windows 11 je tých klacek stále dosť, samozrejme je to lepšie než u Windows 10 (ak riešime čo spomínaš), HyperV bol fakt vo Win10 totálny paskvil. Na druhú stranu máš vo Windows 11 neskutočné UI/UX chýb (ako som už písal o odseknutých tlačítkách či pretekajúcich textoch).
Například mě víc naštval linux - konkrétně ubuntu, protože jsem nebyl schopný si vzpomenout jak se dělá zástupce na plochu. Taková věc na 2 sekundy. Nebo vytvoření textového souboru ve složce. Taky jasná věc. Ve svých ubuntu to v contextovém menu myši nemam.
Já mám linux rád, ale častěji ho rozbiju tím, že mu nerozumím a hledám kde se co dá udělat. Pak spousta aktivit mě v linuxes trvá násobně víc času než když bych si to odklikal ve windowsech.
Práve zástupca je veľmi jednoduchá vec. Stačí pravý klik -> Vytvoriť odkaz alebo skratka SHIFT + CTRL + M, mám to v Ubuntu 20.04. aj 22.04.
Za mě je linux o tom, že si v něm znalý člověk udělá co potřebuje a ten systém mu to dovolí. Windows je o tom, že člověk nemusí vůbec nic vědět, a systém se o něj postará. To že se o něj nemusí starat v nejlepším zámu tím že ho špehuje je daň za odevzdání kontroly. Microsoft chce vědět, jak se jeho produkty používají ...
Jo, nemusím nič vedieť, preto keď chcem aby som mal po zapnutí počítača zapnutý numlock musím sa drbať v registroch (regedit), zatiaľ čo v Linuxe je to obyčajné zaškrtujúce políčko "numlock always on, numeric keys returns numbers (as in MacOS)".
Alebo ak chcem presunúť panel, tak v nastaveniach urobím klik, vo Windows to ani nejde bez aplikácie tretej strane.
A môžem pokračovať. Toto zrovna považujem za blbý argument. Dokonca aj pripojenie k VPN a nastavenie "split-forwarding" je v Ubuntu na pár klikov, čo vo Windows sa drbeš v konfiguračnom súbore.