podle mého názoru je to stejný důvod, proč se vedou pohovory v cizím jazyce. Zkrátka je to poměrně jednoduchý způsob jak i "personalistka" , která včera vylezla ze školy a moc toho neumí "ověří" , že ovládáš to, co bys dle papírových předpokladů ovládat měl.
Aktuálně se účastním různých pohovorů (většinou mimo obor IT) a největší problém vidím v tom dostat se přes "HR" , kteréžto oddělení ale o mé budoucí práci vůbec nic neví a nerozumí ji. Pouze má nějaké "síto" (např. ve formě tabulky se seznamem dovedností), podle kterého mě má buď doporučit nebo nedoporučit k přijetí. Bohužel je spíše výjimkou, že u pohovorů je přítomen někdo, kdo o mé budoucí práci něco ví (ve velkých firmách často ani můj přímý nadřízený o té práci neví dost, co mí kolegové a už vůbec není schopen nějakým obecným rozhovorem zhodnotit mé odborné kvality a když ví, není zapojen do rozhodovacích procesů, nebo alespoň ne na začátku).
Kamarád mi občas vypráví, jak válčí s HR, kdy kandidáty, které si seženou sami, HR neschválí a to, co projde sítem je nepoužitelné.