...
Já narážím na fakt, že ten vševědoucí neumětel L komentuje něco, o čem nemá ani páru, ale naprosto přesně ví … zkrátka žvanil.
Snažíme se dodržovat dobu, jenže ono to vždy nejde a nelze odejít od rozdělané práce „hele je 5, mám padla“ a vrátit se za měsíc, nebo až termín dovolí. To zkrátka nejde, protože odstavíte např.: výrobu, stejně tak pokud odstavíte protipožární systémy, což sice stroje neovlivní, ale bezpečnost ano. Jestli jen selhává čidlo, nějaká jiná parta něco přesekla, prasklo těsnění … neodchází se, dokud se problém nevyřeší i když to znamená, že tam budete do půlnoci. Něco jiného je výroba na dílně, tam se víceméně končí včas, bez většího stresu, ale kluci co jezdí revize … mají jiný režim.
Dále jsou situace, které nedokážu ovlivnit např.: praštil mi blesk do špitálu a zlikvidoval 2000 A přepínač. Může mne těšit, že jsem naprojektoval, spočítal, vyrobil, zapojil … všechno správně a chod nemocnice neovlivní, přesto se musí bez prodlevy vyměnit a to znamená, že pokud není v ČR skladem (což je zřídka kdy, stejně tak se na dodání čeká mnohdy třeba 2-3 měsíce), po telefonním maratonu s řadou lidí pro něj jedu na otočku do Francie. Nikoho nezajímá, že jsem celý den strávil ježděním mezi stavbou, jednáním s investorem, řešení s úřadem a cestou jsem vyzvedával urgentně materiál. Pojedu pro něj, protože zkrátka musím i když to třeba znamená, že se bude instalovat v sobotu ve tři ráno. Za placené 2 týdny volna zůstávají vděční, stejně tak si vyjdeme vstříc - když je něco potřeba, tak není problém. V tom to je.
Co vidím na mladých (vyučení elektrikáři), tak se změnil docela dost, protože nás na učilišti učili víceméně nezbytnou teorii, ale většinu tvořila praxe. Dnes do nich ládují abstraktní věci a teorii, sice jsou teoreticky připravení, ale neukážou jim ani rozdíl mezi vodičem, musí se „učit“ úplně od začátku a tak min. 5 let zabere, než začnou být samostatní a schopní řešit problémy, bez ohledu na požadavky pro samostatnou činnost atd. Možná to mám jinak, protože elektrika je mojí vášní, prošel jsem učňákem, průmyslovkou a zakončil to na FEL o víkendech při studiu na stavbách a šikovnost mi nikdy nechyběla, přesto u mladších vidím ty rozdíly. Pravda, je to skoro 30 let od učňáku a možná si to idealizuji, nicméně ani tu šikovnost většinou nemají a mnohdy nechápou logiku (např.: ovládání) – slepě kopírují projektový plán, aniž by nad tím víceméně přemýšleli, zda je to dobře.
Souhlasím.