Výběr rekvalifikačního kurzu

Re:Výběr rekvalifikačního kurzu
« Odpověď #15 kdy: 19. 01. 2024, 17:19:22 »
Ja žasnem, že jak je v ČR super, že vám pracák preplatí aj takéto odborné kurzy IT a tým podporuje ľudí aby sa mohli rekvalifikovať. Myslím, že máte výborný sociálny systém.
My v SR sme ako vždy 100 rokov za opicami a nič takéto nemáme :(
Jo to mame - tak skvelej, ze nam kvuli tomu stat bere kazdy mesic skoro 2/3 vydelku. Za to jsem fakt stastnej kdyz pak vidim ty "skoleni" kam si skolitel natahne svoje kamose a realne se nic neskoli. Tak jako se to delalo naprosto bezne v "OP konkurenceschopnost a cosi"
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #16 kdy: 19. 01. 2024, 18:40:49 »
Ja žasnem, že jak je v ČR super, že vám pracák preplatí aj takéto odborné kurzy IT a tým podporuje ľudí aby sa mohli rekvalifikovať. Myslím, že máte výborný sociálny systém.
Jo to mame - tak skvelej, ze nam kvuli tomu stat bere kazdy mesic skoro 2/3 vydelku. Za to jsem fakt stastnej kdyz pak vidim ty "skoleni" kam si skolitel natahne svoje kamose a realne se nic neskoli. Tak jako se to delalo naprosto bezne v "OP konkurenceschopnost a cosi"

Několikrát jsem podobné rekvalifikační kurzy školil (většinou jsou placené z EU), a že by si tam školitel natáhl svoje kamarády a nic neškolil dost pochybuji. Je s tím dost práce, papírování a chodí kontroly - školitel dokládá vzdělání, kvalifikaci. Asistentky, které to zajišťovaly měly dost vítr z kontrol.

FKoudelka

« Odpověď #17 kdy: 19. 01. 2024, 23:51:41 »
Já mám pocit, že garance práce znamená, že si člověk prostě jakoukoli práci najde, což dokládá, že ji alespoň hledá. Pokud práci nenajde (což bych se divil), proplatí mu peníze za kurz. Ale možná to mám popletené.

Každopádně doporučuji kurz na Udemy nebo klidně dobrou učebnici, dá toho mnohem víc.

No … Udemy… tím si nejsem jist, nicméně prof. Hrbolek by mi asi oponoval :-)

To OP: No pun intended..

« Odpověď #18 kdy: 20. 01. 2024, 07:56:26 »
Co očekávat od IT juniorské pozice https://youtu.be/C9PfrIFFfw8?si=iGDrtmPEhcQMTVGb

« Odpověď #19 kdy: 22. 08. 2024, 10:28:58 »

Dobrý den, naše školitele si v ITnetwork vybíráme velmi pečlivě, chceme totiž našim studentům poskytnout co nejlepší výuku.

« Odpověď #20 kdy: 19. 05. 2025, 21:47:11 »
Zdravím přátelé,
potřebuji pomoc s výběrem kurzů, již nemám moc času a potřebuji narukovat do kurzů, ještě s dotačním příspěvkem.

Jedná se mi o kurzy "síťáka".
Moje aktuální zaměstnání, je zcela jiného oboru (logistika-expedice v nadnárodní firmě).
Jsem z Libereckého kraje a chtěl bych nastartovat kariéru v IT (správce sítě, admin IT, i třeba technik na začátek). Je zde spousty malých, středních i velkých firem (výrobní), nebo lokálních poskytovatelů internetu. Uplatnění na trhu práce by měl být dostatek.
Zkušenosti se sítěmi mám minimální, základní (ale jako na úplné jelito, na mě nepohlížejte). Věk 38, samozřejmě jsem si od základky prošel vším možným, od 286-386-486tky win. 3.11, 95, pak dlouhá éra s XP, který schovávám v jednom noteb. dodnes a s tím související připojení k síti.

Do jakých kurzů se vrhnout?

Našel jsem CCNA na ČVUT - 3. dílný. Ale zřejmě bych z dotace stihnul již jen první část.
https://www.uradprace.cz/vyhledani-rekvalifikacniho-kurzu#/rekvalifikacni-kurz-detail/22234
začíná 18.9.

Pak jsem našel dvoudenní na SSPS:
https://www.uradprace.cz/vyhledani-rekvalifikacniho-kurzu#/rekvalifikacni-kurz-detail/20032
začíná 21.6.

Nebo je na CodersLab 200h kurz IT Admin:
https://coderslab.cz/cz/kurzy/it-administrator
Začíná 31.5.
ten je, poměrně drahý a nevím zda má za tu cenu takovou užitnou hodnotu.

Osobně se přikláním ke kombinaci, dvoudenního na SSPS + CCNA 1. část na ČVUT s tím, že 2 další části si zplatím. A to ještě nevím zda je na těch kurzech volno, teprve zjišťuji.

Co by jste zvolili vy, za kurzy?

Děkuji.

« Odpověď #21 kdy: 19. 05. 2025, 22:30:36 »
Zdravím přátelé,
potřebuji pomoc s výběrem kurzů, již nemám moc času a potřebuji narukovat do kurzů, ještě s dotačním příspěvkem.

Jedná se mi o kurzy "síťáka".
Moje aktuální zaměstnání, je zcela jiného oboru (logistika-expedice v nadnárodní firmě).
Jsem z Libereckého kraje a chtěl bych nastartovat kariéru v IT (správce sítě, admin IT, i třeba technik na začátek). Je zde spousty malých, středních i velkých firem (výrobní), nebo lokálních poskytovatelů internetu. Uplatnění na trhu práce by měl být dostatek.
Zkušenosti se sítěmi mám minimální, základní (ale jako na úplné jelito, na mě nepohlížejte). Věk 38, samozřejmě jsem si od základky prošel vším možným, od 286-386-486tky win. 3.11, 95, pak dlouhá éra s XP, který schovávám v jednom noteb. dodnes a s tím související připojení k síti.

Do jakých kurzů se vrhnout?

Našel jsem CCNA na ČVUT - 3. dílný. Ale zřejmě bych z dotace stihnul již jen první část.
https://www.uradprace.cz/vyhledani-rekvalifikacniho-kurzu#/rekvalifikacni-kurz-detail/22234
začíná 18.9.

Pak jsem našel dvoudenní na SSPS:
https://www.uradprace.cz/vyhledani-rekvalifikacniho-kurzu#/rekvalifikacni-kurz-detail/20032
začíná 21.6.

Nebo je na CodersLab 200h kurz IT Admin:
https://coderslab.cz/cz/kurzy/it-administrator
Začíná 31.5.
ten je, poměrně drahý a nevím zda má za tu cenu takovou užitnou hodnotu.

Osobně se přikláním ke kombinaci, dvoudenního na SSPS + CCNA 1. část na ČVUT s tím, že 2 další části si zplatím. A to ještě nevím zda je na těch kurzech volno, teprve zjišťuji.

Co by jste zvolili vy, za kurzy?

Děkuji.

pripadaji mi obdobne, asi bych veril nejvice stejne cvut.

urcite by ses mel dozvedet o administraci windows+linux, nejake skriptovani powershell/bash, konfiguraci site, mozna i pozdeji webove, ftp, mailove servery.

Tom5

• 126
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 20. 05. 2025, 06:12:28 »

Já bych tu situaci v ČR zas tak pozitivně neviděl. Pokud sociální systém dává peníze do oboru, který se snadno uživí sám, tak je to blbě. Klasická IT levota na státní peníze. A pokud nejsou lidi ochotní něco do sebe investovat tj. nejsou schopni si spočítat návratnost, tak jako zaměstnavatel je nehodnotím moc vysoko...

« Odpověď #23 kdy: 20. 05. 2025, 13:16:34 »
V prvom rade to chce dobrú angličtinu. Bez tej to nemá veľmi zmysel, keďže všetky programovacie jazyky, dokumentácia, učebné materiály ale často aj denná komunikácia na projekte sú v angličtine.

No a ak máte angličtinu, tak zdrojov na učenie je prakticky nekonečne veľa a zadarmo :) Ja mám rád coursera.org. Skúste si tam pohľadať napr. kurzy Python pre začiatočníkov. Ale pohrabte sa aj náhodne medzi inými kurzami a možno Vás osloví niečo úplne iné. Pri prihlasovaní na kurz to na prvý pohľad vyzerá, že sú všetky platené, ale na väčšinu z nich sa dá dostať zadarmo (s nejakými obmedzeniami ohľadom kontroly zadaní a tak).

Stať sa seniorom v IT je práca na pár rokov, tak držím palce :)

« Odpověď #24 kdy: 20. 05. 2025, 13:19:41 »
Ešte som sa zabudol vyjadriť k tej Jave... Ak s ňou už máte nejakú skúsenosť, tak ok. Ale ak začínate od nuly, skúste sa pozrieť napr. aj na tej Python. Úprimne, ja ho nemám moc rád, ale momentálne je veľmi trendy a je jednoduchší.

« Odpověď #25 kdy: 20. 05. 2025, 14:14:57 »
Ešte som sa zabudol vyjadriť k tej Jave... Ak s ňou už máte nejakú skúsenosť, tak ok. Ale ak začínate od nuly, skúste sa pozrieť napr. aj na tej Python. Úprimne, ja ho nemám moc rád, ale momentálne je veľmi trendy a je jednoduchší.

ja bych nerekl, ze je python jednodussi syntakticky nez java, ale java ja mnohem rozsahlejsi ekosystem okolo
a lidi jsou mozna vydeseni vsim tim co je okolo enterprise produktu.
protoze kdyz se vezme zakladni java a zakladni programovani, tak to neni tezsi nez python.

« Odpověď #26 kdy: 21. 05. 2025, 06:48:06 »
ja bych nerekl, ze je python jednodussi syntakticky nez java, ale java ja mnohem rozsahlejsi ekosystem okolo
protoze kdyz se vezme zakladni java a zakladni programovani, tak to neni tezsi nez python.
Pro úplný začátečníky jednodušší je - Hello world v Pythonu je jeden řádek, v Javě musíš mít classu a public static void main a hromadu blbostí, který začátečník nechápe (ano, JEP 495 se to snaží trochu osekat, ale pořád to nebude one-liner)

Tom5

• 126
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 21. 05. 2025, 08:18:10 »
Pro úplný začátečníky jednodušší je - Hello world v Pythonu je jeden řádek, v Javě musíš mít classu a public static void main a hromadu blbostí, který začátečník nechápe (ano, JEP 495 se to snaží trochu osekat, ale pořád to nebude one-liner)

Řekl bych, že začátečník je schopen pochopit víc než jeden řádek. Navíc s jedním řádkem dlouho nevystačí.

siva01

• *
  • 28
  • Linuxák, Drupalista a fanda open source
    • Zobrazit profil
    • LudekKvapil.cz
« Odpověď #28 kdy: 21. 05. 2025, 11:05:18 »
Ani jeden kurz vás ve skutečnostni nerekvalifikuje. Chce se to učit, samostatně, dlouhodobě. Na netu je spousta e-learningu a video kurzů. Mnohé jsou i zdarma. YouTube je plné tutoriálů. Ten certifikovaný kurz může být určitá výpomoc, jak získat základní představu, ale celkově na to nelze spolehnout. Bez neustálého učení se člověk neobejde.

Mimochodem na Udemy jsou fajn kurzy a dnes tam končí výprodej. Já si je nakoupil do zásoby.
Drupal & AI solutions

« Odpověď #29 kdy: 21. 05. 2025, 16:09:45 »

Nechapem tuto obsesiu jednoriadkovymi programami.
Java chce v ramci JEP 495 odstranit "omacku" ohladom tried. Nieco take co sa udialo v C#, tam isli ale dalej a odstranili aj nutnost main-u. Java tam podla mna skor ci neskor dojde tiez.

Ked clovek napr v tej Jave/C# vidi len jeden riadok namiesto tej "omacky" okolo, k comu ho to v myslienkach asi tak vedie?
Resp "k comu ho to (klasicka struktura hello world programu) ma naviest a nenavedie" je podla mna lepsi uhol pohladu.
Aj ked uplny zaciatocnik nebude vediet rozdiel medzi funkcionalnym a objektovo orientovanym programovanim, ale aj tak by sa minimalne mal naucit ten pojem, aspon na urovni ze OK, je tam niekde nejake delenie na viacero typov, a cim skor tym lepsie. Predsa len, kodi to v jave, nie v pythone (navyse aj ten python podporuje OOP, len nie vzdy to je pouzite ak ho niekto pouziva iba na "scriptovanie").

Ked tam navise neni ani len ta main funkcia, ako sa ma uplny zaciatocnik naucit co to je vstupny bod do programu? Ze ich tam moze byt dokonca viac. Ze moze mat vstupne argumenty rovnako ako kazda iny funkcia, atd. Preco je static? atd.

A ta "omacka" na neho skor ci neskor vyskoci tak ci tak, pretoze bude musiet riesit dedicnost, implementaciu interfacov, namespacy/package, importy, enkapsulaciu clenov, atd.
Zo zaciatku ju ale moze proste brat tu prvu triedu ako templejtu, ktoru nakopiruje do dalsej triedy/suboru a upravy podla potreby (dnes snad kazde rozsirene IDE pripravy zakladnu templajtu pre kazdy file podla toho co vyplnite pri vytvarani, ci to je class, interface, enum, ..., takze dokonca ani to kopirovanie nemusi robit)

Ak ma niekto aj ako uplny zaciatocnik problem pochopit ze program musi mat nejaku spustaciu Main funkciu, asi ten obor pre neno neni.