ja bych nerekl, ze je python jednodussi syntakticky nez java, ale java ja mnohem rozsahlejsi ekosystem okolo
a lidi jsou mozna vydeseni vsim tim co je okolo enterprise produktu.
protoze kdyz se vezme zakladni java a zakladni programovani, tak to neni tezsi nez python.
Pro úplný začátečníky jednodušší je - Hello world v Pythonu je jeden řádek, v Javě musíš mít classu a public static void main a hromadu blbostí, který začátečník nechápe (ano, JEP 495 se to snaží trochu osekat, ale pořád to nebude one-liner)
Nechapem tuto obsesiu jednoriadkovymi programami.
Java chce v ramci JEP 495 odstranit "omacku" ohladom tried. Nieco take co sa udialo v C#, tam isli ale dalej a odstranili aj nutnost main-u. Java tam podla mna skor ci neskor dojde tiez.
Ked clovek napr v tej Jave/C# vidi len jeden riadok namiesto tej "omacky" okolo, k comu ho to v myslienkach asi tak vedie?
Resp "k comu ho to (klasicka struktura hello world programu) ma naviest a nenavedie" je podla mna lepsi uhol pohladu.
Aj ked uplny zaciatocnik nebude vediet rozdiel medzi funkcionalnym a objektovo orientovanym programovanim, ale aj tak by sa minimalne mal naucit ten pojem, aspon na urovni ze OK, je tam niekde nejake delenie na viacero typov, a cim skor tym lepsie. Predsa len, kodi to v jave, nie v pythone (navyse aj ten python podporuje OOP, len nie vzdy to je pouzite ak ho niekto pouziva iba na "scriptovanie").
Ked tam navise neni ani len ta main funkcia, ako sa ma uplny zaciatocnik naucit co to je vstupny bod do programu? Ze ich tam moze byt dokonca viac. Ze moze mat vstupne argumenty rovnako ako kazda iny funkcia, atd. Preco je static? atd.
A ta "omacka" na neho skor ci neskor vyskoci tak ci tak, pretoze bude musiet riesit dedicnost, implementaciu interfacov, namespacy/package, importy, enkapsulaciu clenov, atd.
Zo zaciatku ju ale moze proste brat tu prvu triedu ako templejtu, ktoru nakopiruje do dalsej triedy/suboru a upravy podla potreby (dnes snad kazde rozsirene IDE pripravy zakladnu templajtu pre kazdy file podla toho co vyplnite pri vytvarani, ci to je class, interface, enum, ..., takze dokonca ani to kopirovanie nemusi robit)
Ak ma niekto aj ako uplny zaciatocnik problem pochopit ze program musi mat nejaku spustaciu Main funkciu, asi ten obor pre neno neni.