S pomocou AI to ma v momente. Bez AI sa musi prehrabavat dokumentaciami,Stack Overflow,... a spali tam kopec casu.
A toto môže byť práve ten problém. Keď sa človek prehrabáva rôznymi zdrojmi, tak sám musí rozmýšľať, či a prečo sa to-ktoré riešenie (alebo jeho koncept) hodí na jeho vlastný problém, a aké sú dôsledky, výhody a nevýhody.
Pokiaľ mu AI naservíruje už hotové riešenie, hotový sumár informácií, zvádza to použiť ho ako zlaté kladivo, bez toho, aby si tieto otázky kládol a zodpovedával. Ako junior v tom hotovom riešení tieto otázky vlastne ani nevidí, lebo podobné problémy nemá zažité. A síce sa nasávaním informácií tiež učí, ale menej než tou staršou, tŕnistejšou cestou.
Napadá ma príslovie
"Vzdelanie je to, čo človeku zostane, keď zabudne všetko to, čo sa naučil v škole." (môj obľúbený výraz na to je "inžiniersky prístup", u jedného kolegu, čo mal len elektro priemyslovku, bolo dosť vidieť, že mu to chýba). Analogicky seniorita je pre mňa to, čo človeku zostane, keď zabudne, čo presne ako robil, ale pri novom probléme ho hneď napadnú asociácie na iné, už vyriešené problémy, a hneď k tomu kopec myšlienok a otázok, ktorých zodpovedaním sa gordický uzol problému postupne rozpletá...